La creació d’un índex sobre aquesta bretxa permetrà millorar l’accés a les prestacions socials a les persones en situació de vulnerabilitat que avui no les perceben per culpa de les barreres digitals
El director general de Prestacions Socials, Valentí Arroyo i Peña, ha participat en una sessió de treball sobre l’índex de bretxa digital a Catalunya. Aquesta iniciativa, impulsada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya, té entre els seus objectius mesurar i reduir la desigualtat d'accés i ús als serveis digitals, tant públics com privats, adreçats especialment per a les persones en situació de vulnerabilitat.
La sessió de treball ha aplegat representants de diferents departaments de la Generalitat (Departament de Salut, Departament d’Educació i Formació Professional i Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya) i del món local (Barcelona Activa). També ha comptat amb la intervenció de diverses persones expertes, especialment del sector financer i tecnològic.
Els assistents han compartit la informació i les dades de les quals disposen sobre l'accés als serveis digitals, els dispositius utilitzats i la capacitació de les persones per accedir-hi. Part de la discussió s’ha centrat en el fenomen del non take-up en l’àmbit de les prestacions socials, és a dir, la manca d'ús dels serveis per part de persones que hi tenen dret però que, per diversos tipus de barreres, no hi accedeixen. En aquest sentit, els participants han coincidit que l’índex de bretxa digital podria ser un instrument útil per millorar la prestació d’aquests serveis i garantir que siguin accessibles a tota la ciutadania. “La creació d’aquest índex serà un pas important per poder avaluar iniciatives que contribueixin a reduir la bretxa digital a Catalunya i assegurar que ningú quedi enrere”, ha destacat Valentí Arroyo, que ha afegit que el Departament de Drets Socials i Inclusió “manté el seu compromís d’impulsar projectes d'excel·lència per millorar els serveis digitals que garanteixin la inclusió de totes les persones en els serveis públics”.
El projecte d’índex de bretxa digital impulsat per m4Social de la Taula del Tercer Sector Social, amb l’expertesa acadèmica de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya, pretén recollir dades d’ús i accés a serveis públics i privats per fer un seguiment continuat d’aquest fenomen.