Drets Socials

La Generalitat finançarà 118 places per a la gent gran a Viladecans

La consellera Irene Rigau inaugura, també a Viladecans, un Centre de Formació d'Adults

query_builder   14 febrer 2003 17:12

event_note Nota de premsa

La Generalitat finançarà 118 places per a la gent gran a Viladecans

La consellera Irene Rigau inaugura, també a Viladecans, un Centre de Formació d'Adults

·La consellera i l’alcalde de Viladecans firmen un conveni per a integrar el Centre d’atenció integral a la gent gran de la població en la Xarxa bàsica de serveis socials de responsabilitat pública, com a centre col·laborador del Programa de suport a l’acolliment residencial de la gent gran.·La consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, inaugura a Viladecans el nou Centre de Formació d’Adults Edelia Hernández. Aquest equipament compta amb 514 alumnes i disposa d’un Punt Òmnia.

Viladecans, 14 de febrer de 2002

La consellera Irene Rigau i l’alcalde de Viladecans, Jaume Montfort, firmen avui, divendres, un conveni per a integrar el Centre d’atenció integral a la gent gran de Viladecans en la Xarxa bàsica de serveis socials de responsabilitat pública, com a centre col·laborador del Programa de suport a l’acolliment residencial de la gent gran.

Mitjançant aquest conveni, la Generalitat finançarà 118 places del Centre d’Atenció integral de Viladecans per a la gent gran (98 places a residència assistida i 20 places a centre de dia) i així podrà oferir una millor atenció a la gent gran depenent de la població.

El Centre compta també amb 84 places sociosanitàries de llarga estada i de 30 places d’hospital de dia.

EI Departament de Benestar i Família té com a prioritat l’atenció a les persones grans en el triple vessant de suport a les famílies, la potenciació de l’atenció domiciliària i centres de dia, i la creació de places residencials.

Per a la legislatura 1999-2003, el Departament s’ha fixat com a objectiu crear set mil noves places públiques d’atenció per a gent gran i avançar cap a un reequilibri del territori.

El Departament va endegar l’any 1999 l’actuació per crear en quatre anys aquestes 7.000 noves places públiques en residències per a gent gran. L’actuació s’està duent a terme mitjançant la posada en marxa d’equipaments nous de la Generalitat, a través de subvencions a la inversió en equipaments d’entitats sense afany de lucre i bé amb l’increment de la contractació de places residencials privades per a utilització pública.

Amb aquesta actuació, la ràtio de places de residència assistida per cada 100 persones majors de 65 anys creixerà del 3,8% a l’any 2000 fins al 4,8% a l’any 2003, situant-se Catalunya en el mateix nivell que la mitjana dels països de la Unió Europea.

La consellera Irene Rigau inaugura un Centre de Formació d’Adults

Avui també s’inaugura a Viladecans el Centre de Formació d’Adults Edelia Hernández. Aquest nou centre té 514 persones inscrites i compta amb un aula d’autoformació i un punt Òmnia.

L’oferta formativa del CFA inclou ensenyaments inicials per a adults (curs de llengua oral, idioma i cicle formació instrumental), educació secundària per adults, preparació de proves d’accés CFGM i programes de lleure i culturals.

Els usuaris prioritaris del punt Òmnia són els alumnes del mateix centre i grups derivats d’altres entitats o serveis del territori, com per exemple, un grup de dones immigrants. Entre les activitats destaquen els cursos de dibuix per ordinador, de fotografia i retocs, diversos cursos d’autoformació i iniciació a la informàtica. La formació d’adults a Viladecans, com a d’altres centres de Catalunya, s’inicia el curs 76/77 amb docents públics, com a compensadora de dèficits per aquelles persones que no havien pogut accedir als aprenentatges bàsics.

L’any 1985 es van crear les tres unitats de formació d’adults i la Generalitat dota d’un mestre a més dels dos que ja treballaven en aquestes aules. Des de l’any 1988 les aules de formació d’adults de Viladecans depenen del Departament de Benestar Social, ara Benestar i Família.

El punt Òmnia del Centre Edelia Hernández forma part de la xarxa de telecentres del municipi de Viladecans, que integra i coordina tots els accessos públics a internet. És per això que puntualment l’Ajuntament finança la figura d’un dinamitzador unes hores setmanals per cobrir les hores d’accés lliure.

Edelia Hernández, que dóna nom al centre, va ser una persona rellevant en el seu paper de mestre i és molt respectada per seva vocació de servei a l’ensenyament. Va néixer a Perales de Alfambra (Teruel) l’any 1912. El 1952 es va traslladar a Viladecans amb el seu marit i les seves tres filles; s’incorporà a les escoles públiques d’aquesta població i des de l’any 1958, fins que es jubila l’any 1980, resta al col·legi públic Àngela Roca