1. Dilluns 14 d’octubre començarà la vacunació contra la grip i la COVID-19 en les persones entre 60 i 80 anys i en les persones amb condicions de risc menors de 60 anys. Els infants entre 6 mesos i 5 anys es vacunaran únicament de la grip
  2. Per primer cop, les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central seran objecte d’una prova pilot que busca incrementar la cobertura vacunal de la població diana
  3. Les farmàcies sensibilitzaran a la població major de 60 anys sobre la importància de la vacunació, els facilitaran informació i la derivació als serveis de vacunació
Inici de la roda de premsa{"name":"2024/10/11/12/26/dad53786-0e1c-48b1-9ffb-d15a2512d957.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":198367}

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació, especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones vulnerables.

L’objectiu principal de la vacunació és la protecció de les persones de risc de patir complicacions relacionades amb la grip i la COVID. Ens hem de vacunar perquè reduïm el risc de contagi i, d’aquesta manera, cuidem i protegim el nostre entorn, especialment les persones més vulnerables” ha fet èmfasis el secretari de Salut Pública, Esteve Fernàndez, a la roda de premsa que ha tingut lloc en el Departament de Salut per presentar l’inici de la campanya de vacunació. A la mateixa roda, el secretari ha estat acompanyat del president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, la infermera i adjunta de direcció del CAP Vila de Gràcia de Barcelona, Sílvia Fariñas, la cap del Servei de Medicina Preventiva de la Secretaria de Salut Pública, Montse Martínez, i la cap de Divisió d’Acció Territorial del Medicament del Servei Català de la Salut, Anna Coma.

Els objectius de Salut, alineats amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), pretenen assolir una cobertura del 75% per a les persones a partir dels 60 anys, les que tenen condicions de risc i el personal sanitari, assolir una cobertura del 60% en les dones embarassades i augmentar la cobertura en els infants.

A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. La vacunació és vital: és la mesura de salut pública més cost-efectiva, redueix l’impacte en la pressió assistencial en els diversos serveis sanitaris i en la qualitat de vida de les persones.

El dia 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la vacunació dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més i les dones embarassades. En aquesta primera fase, també s’ha prioritzat la vacunació en aquelles persones que reben atenció domiciliària. La temporada 2023-24, les cobertures vacunals en les persones que viuen en residències van ser del 83,5% per a la grip i 79,4% per a la COVID.

Campanya de vacunació de tardor 2024-25, de grip i de COVID-19

A partir del dia 14 d’octubre s’inicia la vacunació de la resta de persones incloses en les recomanacions, com són les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, tal com ja es va realitzar la temporada anterior, es recomana la vacunació contra la grip per al col·lectiu dels infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat i les persones fumadores.

Pel que fa a la vacunació en infants de 6 a 59 mesos, cal tenir en compte que aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció. La vacuna permetrà protegir precoçment els infants de contraure la malaltia o que la malaltia sigui greu. L’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

En aquest sentit, el secretari de salut pública Esteve Fernández, ha especificat que “la vacunació és important per les implicacions que té, és un instrument que salva vides. Evita infeccions i, així, el col·lapse dels serveis assistencials.” A més, Fernández ha fet èmfasis en la vacunació dels infants ja que “ la grip infecta 1 de cada 5 nens no vacunats.” En aquest sentit, “els infants menors de 5 anys són més vulnerables a la infecció i poden tenir conseqüències greus com ara pneumònies i infeccions de l’oïda; vacunar aquests infants no només protegeix la seva salut, sinó que redueix la propagació del virus a altres membres de la família i a la comunitat, com avis, àvies i altres persones amb més risc.” Fernández recorda també la vulnerabilitat de les persones fumadores davant la grip.

Pel que fa a la vacunació contra la COVID-19, d’acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.

Seguint les recomanacions que realitza l’OMS, per a la vacunació de la ciutadania contra la grip es disposa de vacunes tetravalents, i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant JN.1 principalment.

Per a aquesta campanya de vacunació s’han adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més que per a la campanya de 2022-2023 (1.604.800).

Com a novetat, per a aquesta temporada, s’han adquirit dosis de vacuna atenuada intranasal per als infants d’entre 24 i 59 mesos (segons la fitxa tècnica del producte, aquests no es pot administrar en infants menors de 24 mesos).

On es vacunarà cada persona

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l’administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s’administren principalment als centres d’atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

A més dels CAP habilitats per a la vacunació contra la grip i la COVID-19 s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional per facilitar encara més l’accessibilitat a la vacunació dels ciutadans. En aquest sentit, la ciutadania podrà escollir entre vacunar-se en el seu CAP de referència o, per contra, en el punt de vacunació poblacional de la seva regió sanitària. Aquests punts de vacunació poblacional oferiran, també, la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia per facilitar l’accés a la vacunació.

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar dia i hora per a les vacunes cal sol·licitar-ho a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat/ o bé acudint directament al CAP.

La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals que per sol·licitar la vacunació als CAP i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar al web canalsalut.gencat.cat/.

Cal destacar que el període prioritari de la vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre. Tot i això, i com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de 2025.

Projecte pilot a les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central

Com a novetat aquest any, les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme, Maresme Central seran objecte d’una prova pilot per incrementar la cobertura vacunal de la població diana, reforçant l’accessibilitat a la vacunació i incrementant els missatges de crida a la vacunació.

El dia 7 d’octubre es va iniciar l’enviament d’SMS per a la citació proactiva (les persones no es podran citar elles mateixes) en els punts de vacunació poblacionals del programa pilot. Aquests SMS s’adrecen a les persones de 60 a 80 anys, les persones amb condicions de risc de 12 a 59 anys, els infants de 6 mesos a 5 anys i els infants amb condicions de risc de 5 a 11 anys.

Els punts de vacunació poblacionals s’obren el dia 14 d’octubre i estaran situats a Sant Adrià de Besòs (CAP Dr. Barraquer), Badalona (CAP Dr. Robert), Premià de Mar (CAP Premià de Mar-Dr. Gasol entrada per urgències), Mataró (CAP El Maresme) i Sant Andreu de Llavaneres (CAP Sant Andreu de Llavaneres-Manoli Marco) i Santa Coloma (CAP Santa Coloma). L’horari d’aquests punts de vacunació poblacionals serà de dilluns a dissabte, de les 9 a les 20 hores.

A banda de les persones citades per SMS, podran anar a aquests punts de vacunació poblacionals totes les persones incloses en les recomanacions de vacunació com ara les embarassades, professionals essencials (policies, bombers, personal de protecció civil) i personal docent, entre d’altres. Aquestes persones no caldrà que reservin dia i hora per a la vacunació i poden anar-hi preferentment de 16 a 19h.

Qualsevol candidat a vacunar-se del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central, encara que rebi una citació per anar a un punt de vacunació poblacional, si ho prefereix, podrà demanar hora i vacunar-se al seu CAP de referència.

Més informació a https://canalsalut.gencat.cat/vacuna-tardor

Presentació de la roda de premsa: https://we.tl/t-gzyeIUawmD

Actuació farmacèutica per sensibilitzar a la població major de 60 anys

Una altra novetat d’aquest any és que es comptarà amb la participació dels farmacèutics i farmacèutiques catalans per contribuir a incrementar la cobertura vacunal en persones majors de 60 anys. Gràcies a la seva accessibilitat i proximitat, esdevenen agents de salut clau per contribuir a promocionar la vacunació en aquesta població de risc.

Concretament, a partir del 28 d’octubre, quan una persona més gran de 60 anys vagi a la farmàcia a retirar la seva medicació, el farmacèutic li preguntarà si s’ha vacunat amb un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de la vacunació contra la grip i la Covid-19, especialment en un moment en què les infeccions respiratòries poden tensar el sistema de salut; i d’altra banda, facilitar l’accés a la informació i derivació als serveis de vacunació.

“El personal farmacèutic català fa anys que col·laborem amb el Sistema de Salut de Catalunya per desplegar l’atenció farmacèutica comunitària en el sistema públic de salut. En aquest sentit, la participació activa de la farmàcia en la campanya de vacunació contra la grip i Covid-19 és un exemple més de la nostra vocació de servei i compromís amb la salut pública”, ha afirmat el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas Sánchez.

Propaguem la vacuna. Vacuna’t. Passa-ho

Amb el lema 'Propaguem la vacuna. Vacuna’t. Passa-ho', Salut engega una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania apel·lant a la responsabilitat individual de vacunar-nos, per tenir cura de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Alhora, la campanya pretén que aquesta responsabilitat s’escampi al màxim, fent una crida a la responsabilitat col·lectiva per prevenir la transmissió i protegir-nos d’ambdós virus.

La campanya tindrà presencia a mitjans de comunicació offline, és a dir, televisió, ràdio i premsa escrita, com online, a xarxes socials i a les webs.

A més, de cara a incentivar la vacunació en el personal sanitari, Salut llençarà la campanya V de Vacuna’t, una campanya originària de l’Institut Català de la Salut (ICS) que un any més s’estén a la resta de proveïdors i professionals del sistema públic de salut de Catalunya. Per participar-hi, els professionals s’han de fer una fotografia en el moment de la vacunació i penjar-la a xarxes amb l’etiqueta #vdevacunat. El concurs, previsiblement, tindrà lloc durant el mes de novembre i entre els participants es sortejaran 3 lots per a 4 persones cadascun per anar en tren fins al Monistrol, cremallera i funicular.