Drets Socials

Entra en funcionament el primer Centre de dia i de Serveis per a gent gran amb ampliació horària i flexibilitat de serveis

Aquesta mesura afavoreix la conciliació familiar i amplia les condicions d'accés a més persones

query_builder   8 setembre 2003 16:18

event_note Nota de premsa

Entra en funcionament el primer Centre de dia i de Serveis per a gent gran amb ampliació horària i flexibilitat de serveis

Aquesta mesura afavoreix la conciliació familiar i amplia les condicions d'accés a més persones

La Generalitat de Catalunya ha posat en funcionament a Ripollet el primer Centre de Dia públic per a gent gran adaptat a la nova normativa que amplia el seu horaris, amplia la cartera de serveis i modifica les condicions d’accés (s’amplia el perfil dels destinataris d’aquest servei i se simplifica el sistema d’accés)En aquest equipament, que va ser inaugurat divendres per la consellera Irene Rigau, el Departament de Benestar i Família ha fet una inversió econòmica de 433.679,39 euros.

El Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya ha posat en funcionament el primer centre de dia públic adaptat a la nova normativa aprovada pel Govern de la Generalitat el passat dia 22 de juliol, mitjançant el qual s’amplien els horaris, s’oferiran més serveis i es modifiquen les condicions d’accés als serveis d’aquests centres ampliant el perfil dels destinataris i per tant, afavorint a un major nombre de persones.

 El nou Centre de Dia de Ripollet, el primer que aplicarà aquests nous avantatges, va ser inaugurat el passat divendres per la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, i està situat al carrer Federico García Lorca, 5-7.

Aquest equipament té una capacitat per a 32 persones i donarà serveis d’atenció com són el centre de dia, psicòleg, banys geriàtrics, perruqueria i podòleg, a més dels generals com ara el servei de cuina i de bugaderia. El pressupost d’aquest equipament de la Generalitat ha estat 433.679,39 euros.

 Els destinataris d’aquest tipus de centre són les persones grans que pateixen algun tipus de dependència i que volen seguir vivint a casa seva. Aquest equipament permet als familiars dels usuaris poder disposar d’un espai on l’usuari estarà cuidat per professionals i en un entorn agradable. Els usuaris poden assistir en horari complert d’atenció o per hores determinades o bé als serveis complementaris (com la fisioteràpia, els programes d’estimulació, etc.)

  

Principals millores dels nous centres de dia

 S’amplien els horaris dels centres de dia per adaptar-los a les necessitats de les famílies cuidadores. Els nous horaris es fixen segons la demanda. Aquesta mesura respon a la voluntat del Govern d’avançar en la conciliació de la vida laboral i familiar.  Es redueix de 15 a 10 el nivell de dependència que es requereix per poder accedir a un centre de dia per a gent gran. Amb aquest canvi s’incrementa substancialment el nombre de possibles beneficiaris del servei.  Es podran “adquirir” paquets de serveis segons la necessitat de cada persona i família.  S’habilita un sistema d’accés als serveis d’acolliment diürn més ràpid i directe que l’actual.  Es bonificarà el cost del transport fins a un màxim del 25% del Salari Mínim Interprofessional (SMI).  Tots els centres d’acolliment diürn hauran de proveir un seguit de serveis. Com a novetats, cal destacar la fisioteràpia, el suport personal i social,  la recuperació dels hàbits d’autonomia personal, activitats de lleure...

Amb aquesta nova normativa dels centres de dia es pretén millorar l’atenció a les persones grans amb dependències i incorporar en una sola norma la regulació del servei d’acolliment diürn de centres de dia i la determinació de les condicions d’accés. Actualment estan en servei més de 3.200 places en centres de dia amb finançament públic. D’aquestes, durant la última legislatura se n’han creat quasi 1.000 i encara hi ha 540 places més en equipaments del Departament de Benestar i Família programades i en construcció.

 Els serveis d’acolliment diürn per a gent gran donen suport a les persones grans que necessiten supervisió i assistència en les activitats de la vida diària i complementen l’atenció pròpia de l’entorn familiar, esdevenint un important servei de proximitat.