Drets Socials

Els governs català i basc compartiran els eixos centrals de les polítiques socials

query_builder   3 març 2004 13:00

event_note Nota de premsa

Els governs català i basc compartiran els eixos centrals de les polítiques socials

Els governs de Catalunya i d’Euskadi mantindran a partir d’ara una estreta col·laboració en el disseny i aplicació de les polítiques socials, compartint projectes i experiències, tal com ho han acordat avui la consellera de Benestar i Família de la Generalitat, Anna Simó, i els viceconsellers d’Afers Socials i d’Inserció Social del Govern Basc, Ángel Elías i Manuel Vigo, en una entrevista de primera presa de contacte.

La reunió, celebrada a la seu del Departament de Benestar i Família, tenia per objectiu iniciar un procés que enforteixi les relacions bilaterals entre dos governs que tenen “grans coincidències” en la promoció d’un model progressista dels serveis socials que asseguri els drets socials de la ciutadania. “Volem fer front comú en l’avenç cap a societats inclusives”, ha indicat la consellera Simó en un contacte informatiu per valorar la trobada.

Els plans que el govern basc impulsa en l’àmbit de la inclusió social, la inserció social, el suport a les famílies, el voluntariat i el poble gitano són algunes de les experiències que a partir d’ara es tractaran en comissions tècniques bilaterals que es reuniran periòdicament. Per part del Departament de Benestar i Família, a la reunió d’avui també hi ha assistit la Secretària de la Família, Mont Tur, el director general d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, Francesc Simó, i la cap de gabinet de la consellera, Conxa Royo.

“Pretenem establir sinèrgies i compartir molts punts de vista pel que fa al progrés social i nacional dels nostres pobles”, ha afirmat la consellera Simó. L’obtenció d’una renda bàsica de ciutadania, com la que ha posat en funcionament el govern basc, és un dels projectes que desperta més interès en l’executiu català. “A partir d’ara, amb el nou govern català, podrem compartir moltes més experiències i crear sinèrgies” ha indicat el viceconseller d’Afers Socials basc, Ángel Elías.

Per la seva part, el viceconseller d’Inserció Social, Manuel Vigo, assegura que “davant del model regressiu i assistencialista” que el govern espanyol promou en polítiques de vellesa, sòciosanitàries o de protecció de la família “la cooperació dels governs català i basc és més necessària que mai”. Vigo ha estat especialment crític amb les aportacions “sota mínims” que el govern central fa al Pla Concertat amb les administracions locals en matèria de serveis socials. “Més que un Pla Concertat és un pla del desconcert”, ha dit.

En aquest sentit, la consellera Simó ha recordat la sol.licitud que ella i altres consellers han enviat al ministre Zaplana perquè convoqui amb urgència la Conferència Sectorial d’Afers Socials per parlar sobre l’aplicació de la Llei de modificació de la Seguretat Social aprovada pel Senat al novembre; sobre els recursos destinats al Pla Concertat amb les corporacions locals i sobre el programa de cuidadors familiars per a persones grans.

En la reunió també s’ha tractat sobre la Carta de Drets Socials basca; de la necessària implicació dels governs català i basc en el Fòrum de Governs Regionals Solidaris, impulsat arran del II Fòrum Social e Portoalegre; de la Xarxa Europea Transnacional per a la Inclusió Social, així com de la concertació d’actuacions a les taules autonòmiques i internacionals.

`