Drets Socials

Benestar i Família organitza els actes del Dia Mundial de la Malaltia de l'Alzheimer

query_builder   17 setembre 2004 17:00

event_note Nota de premsa

Benestar i Família organitza els actes del Dia Mundial de la Malaltia de l'Alzheimer

Per primer cop, totes les associacions catalanes de familiars d’afectats assistiran dissabte a un acte de sensibilització al Palau Sant Jordi amb 2000 persones
Barcelona, 17 de setembre de 2004

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i la consellera de Salut, Marina Geli, presididiran aquest dissabte, 18 de setembre, la VIII trobada de "portes obertes" amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia de l’Alzheimer. La celebració, organitzada pel Departament de Benestar i Família en col.laboració amb les entitats i associacions d’afectats, té com a objectiu retre homenatge a les persones que pateixen aquesta malaltia, als seus familiars i als professionals que en tenen cura.

L’acte, inscrit sota el lema "L’Alzheimer pot, si tu l’ajudes", dóna visibilitat a aquesta malaltia i subratlla el fet que l’Alzheimer és un problema que ens afecta a tots i que amb el respecte, l’estima i una assistència adequada és possible millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Els participants en els actes del Dia Mundial són usuaris de residències i rentres de dia de l’ICASS; afiliats a l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA); Federació d’Entitats Sense Afany de Lucre per la Tercera Edat (FEATE); Associació de Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya (C.SS.C.C.); així com entitats i associacions que tenen cura d’aquests malalts i els seus familiars.

A l’acte per primer cop hi assistiran totes les entitats i associacions que tracten la malaltia de l’Alzheimer i donen suport als familiars que tenen la malaltia a casa. Aquest any tenen un protagonisme important les Entitats, Associacions i Federacions de Familiars d’Alzheimer de tot Catalunya (AFAS), amb la presència dels seus representants en l’acte, una mostra exposició en panells de les activitats en el seu àmbit territorial, i la difusió dels actes programats per les diverses entitats amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer 2004 en un fulletó informatiu.

La participació s’ha fet extensiva a centres depenents del l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar i Família i del sector privat com l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la Federació d’Entitats sense Afany de Lucre per la Tercera Edat (FEATE), l’Associació de Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya (C.SS.C.C.), les Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer i d’altres.

Està previst que unes 2.000 persones -entre malalts, familiars, voluntaris i professionals dels centres- participaran en els actes d’aquest Dia Mundial de la Malaltia de l’Alzheimer. La jornada lúdica començarà entre les 10 i les 11 del matí amb la sortida de les persones malaltes i els seus acompanyats des de 81 centres i residències a través d’ una seixantena d’autocars, la majoria adaptats. Els autocars faran un recorregut turístic comentat pels monuments de Barcelona i un cop al Palau Sant Jordi els assistents gaudiran de diferents actuacions de grups d’animació musical.

L’Alzheimer a Catalunya

Les dades de la prevalença de la demència varien molt, però en general s’admet que, entre la població de més de 65 anys, la prevalença de la demència moderada-greu és del 5% i la demència lleu del 5-10% (una prevalença total del 15%). La prevalença en persones institucionalitzades en residències oscil·la entre el 30 i el 50%. Per tant es pot afirmar que a Catalunya hi ha a hores d’ara entre 63.000 i 158.000 persones afectades d’algun tipus de demència.

La relació entre envelliment i demències i la previsió de l’increment de l’esperança de vida de la societat catalana, pel qual augmentarà la població gran i molt gran, fa pensar en un increment de les persones afectades per demències durant els propers anys.

Un estudi epidemiològic prospectiu en aquest àmbit fet l’any 1998 sobre 2.142 residents en 24 centres depenents del Departament de Benestar i Família, amb una edat mitjana de 83 anys, revela que la prevalença de la malaltia afecta un 64% dels residents, dels quals 771 (36%) tenen una demència molt lleu i lleu, 728 (34%) moderada i 643 (30%) tenen una demència moderada i severa.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia