1. Ahir va començar la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 a les persones majors de 60 anys i les persones en condicions de risc
  2. La vacunació es realitza als centres d’atenció primària (CAP) i es pot demanar cita a 'citasalut.gencat.cat', a través de La Meva Salut o directament al CAP
Vacunació a Tortosa.{"name":"2024/10/15/15/15/4a6c5492-9517-4b90-8a88-a37cc630dd5a.JPG","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":1360389}

Ahir dilluns 14 d’octubre va començar la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID-19 per a les persones de més de 60 anys, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris i sociosanitaris. Des de l’any passat també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores, alhora que la vacunació sistemàtica contra la grip per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació, especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones vulnerables.

“L’objectiu principal de la vacunació és la protecció de les persones de risc de patir complicacions relacionades amb la grip i la COVID, i ajudar a evitar així el col·lapse dels serveis assistencials”, ha destacat el director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Ferran Roche, que ha afegit que “a més, la vacunació disminueix el risc de transmetre el virus a altres persones del nostre entorn, tant laboral com familiar.”

A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. La vacunació és vital: és la mesura de salut pública més cost-efectiva, redueix l’impacte en la pressió assistencial en els diversos serveis sanitaris i en la qualitat de vida de les persones. “També és molt important que els professionals de la salut es vacunin per tal de protegir-se, ja que son la peça angular del sistema i els que estan més en contacte amb la malaltia”, ha emfatitzat Roche.

La vacunació es podrà realitzar al CAP de referència amb cita prèvia, i ja es pot sol·licitar. Per tal de demanar la cita s’ha de fer a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/ o bé directament al CAP. A més a més, s’ha habilitat un punt de vacunació poblacional a Tortosa, concretament al CAP el Temple. La citació per a la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals.

El dia 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la vacunació dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més i les dones embarassades. En aquest sentit, les dades son molt positives a les Terres de l’Ebre, amb un 89% de cobertura contra la grip i un 83% de cobertura contra la Covid-19 en persones que viuen a residències en les tres primeres setmanes de campanya.

Actuació farmacèutica per sensibilitzar a la població major de 60 anys

Una altra novetat d’aquest any és que es comptarà amb la participació dels farmacèutics i farmacèutiques catalans per contribuir a incrementar la cobertura vacunal en persones majors de 60 anys. Gràcies a la seva accessibilitat i proximitat, esdevenen agents de salut clau per contribuir a promocionar la vacunació en aquesta població de risc.

Concretament, a partir del 28 d’octubre, quan una persona més gran de 60 anys vagi a la farmàcia a retirar la seva medicació, el farmacèutic li preguntarà si s’ha vacunat amb un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de la vacunació contra la grip i la Covid-19, especialment en un moment en què les infeccions respiratòries poden tensar el sistema de salut; i d’altra banda, facilitar l’accés a la informació i derivació als serveis de vacunació.

2  

Imatges

Vacunació a Tortosa.

Vacunació a Tortosa. 1360389

Vacunació a Tortosa.

Vacunació a Tortosa. 1268327