1. Subratlla que el Govern “aposta clarament per la descarbonització de la indústria” i “això passa per les energies renovables”
  2. Destaca la Vall de la Quàntica, la prefabricació i el disseny de xips o el hub en teràpies avançades com tres projectes clau per impulsar la recerca i la innovació a Catalunya
La consellera Romero durant la resposta a una interpel·lació
La consellera Romero durant la resposta a una interpel·lació
{"name":"2024/10/16/14/27/ee463081-6cd2-4a9c-920e-bc36c51c90b9.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":1734675}

La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, ha assegurat avui que “el nostre model de país és el que vol generar prosperitat compartida i que aquesta es tradueixi amb uns bons serveis públics que ens permetin generar igualtat d’oportunitats per al conjunt de la ciutadania”. Un model que, segons ha explicat, implica potenciar les infraestructures, la descarbonització de la indústria, la generació de coneixement, la retenció de talent i la millora de la productivitat. Romero ha fet aquestes declaracions al Parlament en resposta a una interpel·lació de la CUP.

Per a Romero, “molt sovint l’aposta per les infraestructures millora la nostra economia”. En aquest sentit, ha parlat de la necessitat de potenciar els ports de Barcelona i Tarragona, per millorar la connectivitat del transport de mercaderies, i l’aeroport del Prat: ”Cal trobar la millor fórmula per transformar l’aeroport de Barcelona i fer-lo més competitiu, de manera que pugui competir amb les grans economies del món”, perquè “si no estàs ben connectat és difícil que el talent aterri a Catalunya”.

Durant la seva intervenció, la consellera també ha subratllat la descarbonització de la indústria i les energies renovables com una altra de les prioritats del Govern en aquesta legislatura. “Nosaltres volem generar el màxim d’energies netes i això vol dir, per exemple, fer parcs fotovoltaics i també eòlics”, ha ressaltat. “Les indústries necessiten infraestructures, energia i aigua. I no podem mirar al cel, necessitem generar més oferta d’aigua”, ha advertit.

Uns altres dels aspectes que contribuiran a aconseguir la prosperitat compartida que necessita el país són el talent i la innovació. D’una banda, Romero ha defensat el talent com el motor de les empreses: “Som un gran ecosistema de generació de coneixement a través de les nostres universitats i centres de recerca, hem d’apostar clarament per això”. De l’altra, ha destacat tres projectes clau que impulsaran la recerca i la innovació a Catalunya, situant-la al centre del desenvolupament científic i tecnològic a Europa, com són la Vall de la Quàntica, la prefabricació i el disseny de xips o el hub en teràpies avançades. “Sempre es parla en negatiu dels macroprojectes, en canvi, hi ha grans projectes com el desenvolupament de les renovables o el dels xips, que ens pot situar al capdavant de la indústria europea, que són molt positius”, ha remarcat.


La millora de la productivitat, un dels objectius del Govern

Durant la rèplica, la consellera ha posat de manifest que “tot i que l’economia creix, el PIB per càpita s’ha estancat i ha crescut els darrers anys un 0,6%”. És per aquest motiu que ha plantejat la millora de la productivitat com un dels objectius del govern, en línia amb les recomanacions de l’informe Draghi, basades en l’educació, el talent, la innovació i la descarbonització. “La nostra voluntat és planificar amb criteris mediambientals, però sense que això limiti que puguem avançar, per tenir més energies renovables i per continuar millorant la productivitat i que això impacti clarament en el PIB per càpita”, ha conclòs.


La consellera Romero durant la seva intervenció al Parlament
La consellera Romero durant la seva intervenció al Parlament
{"name":"2024/10/16/14/34/f478990c-83a0-4901-8f38-0a6af165d3b9.jpg","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":2124613}

“Nosaltres governem per a tothom, vostès només volen abaixar impostos als rics”

Així mateix, en resposta a una pregunta oral sobre fiscalitat formulada pel grup parlamentari del PP, la consellera ha defensat la política fiscal del govern com una eina per “reduir desigualtats” i “reforçar l’estat del benestar”. “Nosaltres governem per a tothom, per generar riquesa i redistribuir-la. Vostès només volen abaixar impostos als rics, nosaltres defensem les famílies”, ha assegurat, i ha posat com a exemple el cas de la Comunitat de Madrid, que rebaixa els tributs a les rendes més altes, que representen el 0,5% de la població, i concentra el 19% de la riquesa de tot l’estat. Aquesta manera de fer “perjudica la desigualtat que hi ha a Espanya”, ha reblat.

A parer seu, la política fiscal de la Generalitat ha de reflectir la fórmula de “qui més guanya, qui més té, qui més hereta, qui més contamina pagui més”, tot i que, “a Catalunya, l’impost de successions només el paga un 0,5% de la població”, ha puntualitzat.

2  

Imatges

La consellera Romero durant la resposta a una interpel·lació al Parlament

La consellera Romero durant la resposta a una interpel·lació al Parlament 1734675

La consellera Romero durant la resposta a una pregunta oral al Parlament

La consellera Romero durant la resposta a una pregunta oral al Parlament 2124613

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 72620