Drets Socials

Benestar i Família te previst disposar de 800 places residencials per a malalts mentals l'any 2003

S'inaugura avui una residència per a persones amb problemes de salut mental a Terrassa

query_builder   28 març 2003 11:22

event_note Nota de premsa

Benestar i Família te previst disposar de 800 places residencials per a malalts mentals l'any 2003

S'inaugura avui una residència per a persones amb problemes de salut mental a Terrassa

· El Pla d’Atenció i integració social de les persones amb malaltia mental te previst la creació de 265 noves places residencials durant aquest any per arribar a l’objectiu establert de 800 places.· Avui s’inaugura un nou centre residencial a Terrassa que disposa de 30 places.

Terrassa, 28 de març de 2003

El Departament de Benestar i Família te previst disposar de 800 places residencials per a malalts mentals l’any 2003 a Catalunya d’acord amb les actuacions desenvolupades en el marc del pla d’Atenció i Integració Social de les persones amb malaltia mental. Aquesta actuació representaria situar l’atenció residencial per a persones amb malaltia mental a un nivell òptim.

Amb la posta en marxa de la residència “Triginta” ja seran 11 les llars residències per a malalts mentals posades en marxa durant el període 2000 –2002 : Sant Vicens dels Horts, Castelldefels, Manresa, Malgrat, Vilanova i la Geltrú, Igualada, 2 a Barcelona, i la que s’inaugura a Terrassa amb un total de 296 places, que conjuntament amb les 215 places de llars amb suport suposen una oferta residencial de 511 places en l’actualitat.

Altres projectes de llar residència, en diferent nivell de desenvolupament estan en marxa, com són els de Salt, Tarragona, Lleida, Manlleu, Arenys de Mar i dos a Barcelona, pel que s’espera acabar l’any 2003 amb total de places al voltant de les 800.

El Departament de Benestar i Família també ha impulsat respecte a l’atenció i protecció de les persones amb malaltia mental, altres serveis com són els de lleure (club social) o els de serveis per a la integració laboral o programes específics com el suport a l’autonomia en la pròpia llar i el programa de suport a les persones amb dependència.

Perfil dels usuaris

Les dades de que disposa el Departament permeten establir que el perfil que d’usuaris dels serveis residencials tenen una edat mitjana de 47 anys, el 69% són homes i el 31% dones, prop del 75% són solters i un 34% no tenen cap familiar proper.

Residència Triginta

La residència Triginta, de la Fundació Vallparadís (Grup Mútua de Terrassa) disposa de 30 places d’habitatge residencial per a l’atenció de persones amb una malaltia mental severa i alhora, una situació personal que condiciona la necessitat de suport assistencial.

Triginta s’acredita com a centre col·laborador del Departament de Benestar i Familia, ICASS, per aquesta funció, i és el propi ICASS que proposa els ingressos de persones d’acord al seu criteri de priorització. El centre forma part d’un nou projecte en Salut Mental impulsat per l’ICASS per a l’atenció als malalts mentals.

L’objectiu principal, no consisteix només en oferir cobertura de necessitats bàsiques com l’ allotjament, manutenció i cura, sinó també una atenció psicosocial orientada vers la millora de l’autonomia personal i social, la millora de la qualitat de vida, l’increment de l’autoestima i de l’estat d’ànim, la motivació dels usuaris a participar en la dinàmica del centre i, sobretot, donar suport per a la integració comunitària d’aquestes persones.

La Llar Residència Triginta, situada al centre de la ciutat, forma part de l’àrea sociosanitària de Terrassa.