1. Els municipis de Fogars de Montclús, Montseny, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera passaran a formar part de la nova ABS Palautordera
  2. A efectes pràctics, la ciutadania mantindrà els mateixos CAP de referència que fins ara, segons la proximitat al seu domicili
CAP Santa Maria de Palautordera.{"name":"2024/10/17/13/04/da303e3d-da3e-462c-af3f-64aa827836b5.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":334519}

El Departament de Salut ha començat a tramitar un canvi important en la reordenació territorial al Vallès Oriental, per assegurar la millor i més propera atenció sanitària a la ciutadania d’aquest territori. L’objectiu és desdoblar l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Sant Celoni, que actualment comprèn 8 municipis: Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Montseny, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera i Vallgorguina.

L’increment de població dels darrers anys i l’alta dispersió geogràfica han portat a considerar aquest desdoblament de l’ABS Sant Celoni. La proposta de Salut és que els municipis de Campins, Gualba, Sant Celoni i Vallgorguina continuïn adscrits a l’ABS Sant Celoni. Per contra, les poblacions de Fogars de Montclús, Montseny, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera passaran a formar part de la nova ABS Palautordera. En volum de persones, el 64% de població continuarà a l’ABS Sant Celoni i el 36% canviarà a Palautordera. Quan es produeixi el desdoblament, l’ABS Sant Celoni aglutinarà 24 000 persones i l’ABS Palautordera, 13.500.

Amb la nova divisió, l’ABS Sant Celoni disposarà d’un CAP de capçalera a Sant Celoni i consultoris locals a Gualba, la Batllòria i Vallgorguina. I l’ABS Palautordera tindrà un CAP de capçalera a Santa Maria de Palautordera i un consultori local a Sant Esteve de Palautordera.

A efectes pràctics, la ciutadania ja tenia com a CAP de referència el de Sant Celoni o el de Santa Maria de Palautordera, segons la proximitat al seu domicili. Ambdós centres ofereixen tota la cartera de serveis de l’atenció primària i comunitària. El CAP de Santa Maria de Palautordera s’ha ampliat recentment i el de Sant Celoni se substituirà per un de nou —s’està en fase de redacció del projecte executiu— per garantir que ambdues instal·lacions disposen d’espai suficient per acollir tots els serveis.

El desdoblament de l’ABS Sant Celoni està encara en fase de tramitació administrativa. Està previst que aquest mes d’octubre els ajuntaments afectats ratifiquin la proposta del Departament de Salut en sessió plenària. Després s’iniciarà el procés per dur a terme les aprovacions formals, més endavant hi haurà una fase d’exposició pública i, en última instància, el canvi de límits s’haurà de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

1  

Imatges

CAP Santa Maria de Palautordera.

CAP Santa Maria de Palautordera. 334519