1. El fil conductor de la trobada serà la pau. “El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent” és el títol de la taula inaugural
  2. Participa Udi Raz, activista israelià pacifista de l’organització Jewish Voice for Just Peace
  3. Durant les jornades, es compartiran experiències educatives transformadores de tot el país
EXT{"name":"2024/10/18/10/03/4ab07ef6-d30c-471f-b67e-723d797e7ea5.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":98982}


La comunitat educativa més compromesa amb la Justícia global es reunirà el 25 i 26 d’octubre a la cinquena edició de la trobadaCanviar l’educació per canviar el món”. Aquestes jornades, que se celebren des del 2013 i han arribat a més de 600 persones, tenen l’objectiu de promoure l’intercanvi i el treball en xarxa entre agents educatius i socials que vulguin incentivar la consciència crítica vers les causes que generen desigualtats; prendre consciència sobre l’impacte de les nostres accions quotidianes en les problemàtiques globals; i contribuir a interioritzar la nostra corresponsabilitat per generar alternatives i fomentar la participació d’infants, joves i adults.

Enguany la trobada es trasllada a Mataró, concretament al TecnoCampus. El gruix de l'activitat serà presencial, tot i que l’acte inaugural del dia 25, es podrà seguir en línia.

La pau com a tema destacat de la trobada

Com poden parlar de pau els i les educadores en un món on creix el militarisme i els conflictes armats -la guerra a Ucraïna, el setge a Gaza i la crisi a Orient Mitjà, i tant altres conflictes oblidats? Per què va ser fàcil implicar els centres educatius en l’acollida de persones ucraïneses i resulta conflictiu explicar què passa a Palestina? Totes aquestes qüestions i més s’abordaran a la taula inaugural que porta per títol “El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent”.

En aquesta taula, destaca la participació de l’activista i pacifista israelià Udi Raz, doctorand a l’Escola de Postgrau de Cultures i Societats Musulmanes de Berlín, i membre de l’organització Jewish Voice for Just Peace in the Middle East. L’acompanyaran Toni Álvarez, insubmís, mestre de l’escola pública i membre de la campanya Desmilitaritzem l’educació, i Lucia Eufemia Meneses, professora que compartirà l’experiència de la Universitat Nacional de Colòmbia, amb un programa per a joves estudiants afectats pel conflicte armat i la violència estructural.

18 experiències d’educació transformadora

Un dels aspectes més importants de la jornada és la presentació i l’intercanvi d’experiències educatives d’èxit relacionades amb temes de Justícia global com ara la justícia climàtica, les economies transformadores, els feminismes, la interculturalitat crítica, la pau o els drets humans. Durant les jornades es donaran a conèixer 18 experiències d’educació transformadora seleccionades d’entre 40 propostes que van respondre a la crida. Totes elles s’estan duent a terme als centres educatius o espais d’educació no formals del territori català, amb la idea de poder replicar-les a altres centres i entitats educatives. Des de 2013 s’han presentat més de 70 experiències.

Nou espai adreçat a esplais i caus

L’associacionisme educatiu té un paper rellevant en l’impuls de l’educació per a la Justícia global. Per aquest motiu, dissabte a la tarda, la trobada amplia el seu programa per acollir infants i joves d’esplais i caus del Maresme i Vallès. Més d’una cinquantena de nois i noies podran participar en diversos tallers dinamitzats per organitzacions de Lafede.cat, escoltaran el testimoni de Papalay Eguia, activista antiracista i membre de Top Manta, i berenaran a ritme de hip-hop de la mà de la rapera, activista feminista i educadora Hip Hop mexicana Masta Quba.

A qui trobarem en aquesta activitat?

Aquesta activitat està dirigida, especialment, a professorat de primària, secundària i universitat; estudiants de magisteri i pedagogia; educadors socials; entitats d’educació per a la Justícia global; entitats de l’associacionisme educatiu; i institucions i administracions relacionades amb l’àmbit educatiu.

Detalls de la trobada

Se celebra el divendres 25 d’octubre a la tarda (de 16:30 h a 19:30 h) i el dissabte matí (de 9:45 h a 19 h). Les inscripcions ja estan obertes a través d’aquest enllaç. La trobada permet demanar el Certificat de formació del Departament d'educació.

Qui l’organitza?

Darrere de la trobada hi ha un consorci d’entitats socials i les institucions públiques següents: Lafede.cat, el Centre Promotor d’APS , el CESIRE, l’Escola Lliure del Sol, el MEM (Moviment Educatiu del Maresme), la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.

Per a més informació i entrevistes: comunicacio@lafede.cat; 633 26 33 85 (Silvia)