1. Els opositors opten a 547 places generals, 86 en l’opció jurídica, 17 en la de protecció de riscos laborals i 12 en l’econòmica
  2. Les proves són descentralitzades i es faran a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
  3. Un total de 493 persones treballadores de la Generalitat vetllaran pel bon desenvolupament de les proves en 181 aules
  4. Els aspirants que aconsegueixin la plaça prendran possessió el maig de l’any vinent i faran un curs obligatori que també reforçarà els valors del servei públic
  5. La convocatòria inclou, per primer cop, una prova pilot, no qualificable, que avaluarà les capacitats de raonament verbal, numèric i abstracte i manté la reserva del 15% de places addicionals per a cobrir vacants

Més de 5.500 aspirants estan convocats als diferents exercicis que aquest cap de setmana, 19 i 20 d’octubre, es duen a terme dins de la fase d’oposició del procés selectiu del cos superior d’administració de la Generalitat de Catalunya. Aquests aspirants opten a les 662 places (364 per al torn de lliure accés i 298 per al torn de promoció interna) convocades per la Direcció General de Funció Pública. Aquest és el primer procés selectiu ordinari d’aquest cos després de 5 anys sense convocar-ne.

Les proves es faran de forma descentralitzada: més 4.000 aspirants s’examinaran a Barcelona; uns 400 ho faran a Girona i a Lleida; i quasi 500 s’examinaran a Tarragona. En el cas de Barcelona, els exàmens es faran a les facultats de Dret i Economia de la Universitat de Barcelona i al Districte Administratiu. La resta de seus seran la Universitat de Lleida, la de Girona i a la Rovira i Virgili, a Tarragona.

En aquesta ocasió, però, les proves seran tot el cap de setmana ja que dissabte tindran lloc els exàmens de l’opció general (547 de les 662 places totals) mentre que diumenge tindran lloc les de les opcions jurídica (86 places), de prevenció de riscos laborals (17 places) i les de l’opció econòmica (12 places). El fet que cada aspirant es pugui presentar a més d’una opció fa que hi hagi una diferència entre el nombre d’aspirants per a les diferents opcions, més de 5.500, i les persones admeses al procés de selecció, que poden optar a una, dues o més places, que son 4.162.

Les oposicions es duran a terme en 181 aules de diferents universitats –la de Barcelona, la de Lleida, la de Girona i la Rovira i Virgili a Tarragona – i al Districte Administratiu i un total de 493 persones treballadores de la Generalitat vetllaran pel seu bon desenvolupament.

Novetats per apropar-se al model europeu

Aquesta segona fase de les oposicions té com a principal novetat que inclou una prova pilot, que serà un exercici tipus test, per avaluar les capacitats de raonament, de tipus verbal, numèric i abstracte de les persones aspirants. Aquest exercici, que serà de caràcter avaluable però no qualificable en aquesta ocasió, forma part de la voluntat del Govern de dur a terme, de forma progressiva, una aproximació a l’actual model de proves selectives de l’Oficina Europea de Selecció de Personal (EPSO) que, per tant, siguin més àgils, tipus test i amb temaris més ajustats als perfils. D’altra banda, en aquesta ocasió també es preveu que els opositors que aconsegueixin plaça facin un curs obligatori posterior a l’adquisició de la condició de personal funcionari de carrera, fita que es preveu pel maig de l’any 2025. Aquest curs respon a l’objectiu del Govern de millorar els serveis públics i de garantir que els nous funcionaris, a més de tenir els coneixements acreditats, disposen de les habilitats i competències adequades per al desenvolupament de les seves funcions. Així mateix, en el curs es reforçaran els continguts de caràcter transversal posant especial èmfasi en l’organització institucional i en els valors de servei públic.

Per altra banda, aquesta convocatòria també aplica la mesura prevista a la Llei 8/2023 de 12 de maig, que consisteix en incloure un percentatge de places addicionals per a la cobertura, per part de persones aspirants aprovades sense plaça, de futures vacants i així optimitzar la convocatòria i agilitzar la incorporació dels professionals. En aquesta convocatòria es preveu un 15% (99 places).

En els propers mesos es preveu realitzar les proves de les més de 2.400 places convocades durant el 2024 derivades de les ofertes públiques que estan vigents. En aquests moments, la taxa de temporalitat del personal estructural de la Generalitat se situa en el 7,25%, per sota del límit legal establert del 8%.

Mut per als mitjans gràfics i audiovisuals:

Els mitjans interessats en prendre imatges de l’inici de les proves hauran de ser a les 9.10 hores del mati de demà dissabte dia 19 a:

Universitat de Barcelona, Facultat de Ciències Econòmiques. Carrer John Maynard Keynes, número 1-11, Barcelona.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en format pdf.

Nota de premsa en format pdf.
PDF | 373598