- La iniciativa premiada és un projecte que s’ha desenvolupat amb alumnat de 3r d’ESO en tres instituts de Vilafranca del Penedès
- També han estat reconeguts els projectes de centres educatius d’Arbúcies, Vic, Tàrrega, Alpicat i Lleida
- L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc coincidint amb la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
La Cooperativa l’Aresta, de Santa Coloma de Queralt, ha estat la guanyadora del primer premi de la 12a edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, pel projecte D’on ve el què mengem? El cost ecosocial de l’alimentació,corresponent a la categoria d’activitats desenvolupades i finalitzades durant el curs 2023-2024.La iniciativa premiada és un projecteque s’ha desenvolupat amb alumnat de 3r d’ESO en tres instituts de Vilafranca del Penedès (Sant Josep, Alt Penedès i Eugeni d’Ors).
L’objectiu d’aquesta proposta és el de conscienciar el jovent sobre el cost ecològic i social que comporta l’actual sistema alimentari agroindustrial i plantejar alternatives que siguin més respectuoses amb el medi ambient i les persones, a través del seus hàbits alimentaris. El jurat ha valorat la tasca de sensibilització de 115 joves en una edat en què és molt necessària, així com el fet que aquesta iniciativa parteixi d’una entitat que també fa una activitat productiva en el sector alimentari.
A més d’aquest premi, el jurat també ha decidit atorgar dos segons premis als projectes El bosc comestible, de l’Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, i Ecohort, de l’Institut d’Alpicat (Lleida); finalment, en aquesta categoria també ha atorgat un accèssit al projecte Cuidem l’escola i el nostre entorn, del Centre d’Educació Especial Esperança, de Lleida.
L’objectiu del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, creat per la Generalitat de Catalunya (departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i d’Educació i Formació Professional) i l’Associació Vida Sana, és el de reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques i especialment dels seus valors socials, econòmics i ambientals, tant entre l’alumnat del centre com també en el conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn, en concordança amb els objectius de desenvolupament sostenible i els 10 elements de l’agroecologia de la FAO. L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc coincidint amb la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, un esdeveniment en què se celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població.
Una varietat d’olivera cultivada a la Vall d’Arbúcies
En la categoria d’idees d’activitats o projectes a desenvolupar durant el curs 2024-2025, el premi ha estat per al projecte L’olivera Salar d’Arbúcies i la recuperació d’altres varietats agrícoles regionals de la vall, de l’Institut Montsoriu (Arbúcies). El salar d’Arbúcies és una varietat d’olivera cultivada a la vall d’Arbúcies, que s’està intentant recuperar des de 2012. El projecte que es presenta surt a partir d’una visita de l’institut a l’empresa de producció d’oli ecològic Molí Salar d’Arbúcies, durant la Setmana Bio 2023. L’objectiu és ampliar i adequar l’espai de l’hort de l’institut per plantar-hi oliveres d’aquesta varietat. El projecte, a més, vindrà acompanyat de diferents activitats: recerca i documentació sobre les varietats antigues, pràctiques de producció agroecològica, aprofundiment en l’agricultura ecològica, treballs a l’hort i producció de cistelles ecològiques destinades a famílies vulnerables. El jurat ha valorat el valor del projecte en el foment del coneixement de la producció ecològica i la importància de la recuperació de varietats tradicionals.
Vermicompostadors escolars comunitaris, de l’Associació Terra Fèrtil (Vic)
En la categoria de Material pedagògic amb fins educatius relacionats amb la producció i l’alimentació ecològica o l’agroecologia escolar, ha estat reconegut amb un accèssit el projecte Vermicompostadors escolars comunitaris, de l’Associació Terra Fèrtil (Vic). El vermicompostatge és un procés de transformació de la matèria orgànica, fet pels cucs de terra californians. El vermicompost empodera la comunitat i les persones consumidores a passar a l’acció, reduint els residus orgànics i convertint-los en un adob de molta qualitat, que aporta grans beneficis al sòl. En un centre escolar implica tota la comunitat educativa, inclòs el menjador escolar, la cuina i les famílies. El jurat ha valorat la tasca de l’Associació Terra Fèrtil per fer arribar aquesta tecnologia als centres educatius, amb un acompanyament que inclou la formació del professorat, el procés i l’avaluació de l’assoliment dels objectius establerts.
12 anys promovent la producció i l’alimentació ecològica a les escoles
L’acte de lliurament dels premis, que s’ha celebrat a l’escola Sobirans, d’Arenys de Munt, guanyadora de l’edició de l’any passat, ha comptat amb la presència de la secretaria d’Alimentació, Rosa Cubel, la directora general d’Innovació, Digitalització i Currículum, Mercè Andreu, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, Montse Batista, i la presidenta de l’associació Vida Sana, Ángeles Parra, que han estat les encarregades de lliurar els guardons als premiats. A més, han aprofitat l’ocasió per visitar in situ el projecte que va ser premiat el 2023.
Amb el lliurament d'aquests guardons, es vol reconèixer la feina portada a terme en els centres educatius per promocionar la producció i l’alimentació ecològica i, en general, per donar a conèixer la tasca de la pagesia i les implicacions del sistema alimentari, una temàtica de gran interès per a les noves generacions.
Aquest Premi, que ja ha arribat a la 12a edició, és una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, concretament pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i d’Educació i Formació Professional, així com per l’Associació Vida Sana, i compta també amb la col·laboració de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), que també participa en el jurat del Premi.