1. “Encara que l’operació no va prosperar, el seu llegat ha deixat una profunda petjada en la memòria democràtica del país”, ha destacat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló

Historiadors i experts vinguts d’arreu del territori participen entre avui i diumenge a les jornades Octubre 1944, Operació Reconquesta d’Espanya, organitzades pel Memorial Democràtic (Departament de Justícia i Qualitat Democràtica) i l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya. És la sisena edició de l’homenatge que anualment impulsen ambdues institucions en record dels maquis. Enguany, la temàtica gira al voltant d’una efemèride cabdal per a la història de la resistència antifranquista: l’intent d’enderrocament del règim franquista per part de milers de maquis i guerrillers.

La Vall d’Aran és l’escenari que acull aquestes jornades; concretament, les poblacions de Vielha i Les. La tria de la ubicació és, com ha apuntat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, “un element fonamental i en si mateix molt significatiu”, atès que els maquis pretenien ocupar l’Aran, desencadenar la conquesta de la resta del territori espanyol i obtenir el reconeixement internacional del Govern de la República.

Tot i que l’acció va esdevenir un fracàs rotund, la temptativa d’invasió de la Vall d’Aran es recorda com un dels episodis més significatius i emblemàtics de la lluita guerrillera antifranquista. En aquest sentit, el director ha assenyalat que encara que l’operació no va prosperar, el llegat dels maquis ha deixat una profunda petjada en la memòria democràtica del país”. I ha afegit: “rememorar aquestes persones és honorar la ferma lluita que van dur a terme per una societat més justa i lliure”.

Amb la voluntat d’immergir el públic assistent en els fets històrics i dotar les jornades d’un format dinàmic i interactiu, s’han programat diferents tipus d’activitats, que inclouen des de conferències, taules rodones i sessions teòriques fins a rutes excursionistes o projeccions audiovisuals, com ara Le Val d’Aran: les guérilleros espagnols en France, de Jorge Amat, i Aqueth dia i auie una nòça, de Mireia Boya. L’objectiu final és “articular un espai deliberatiu, transversal i divulgatiu”, ha subratllat el director.

Entre els nombrosos participants, destaquen reconeguts professionals teòrics, així com perfils implicats en el moviment antifranquista, com són Fernando Hernández Sánchez, professor de la Universitat Autònoma de Madrid; Josep Calvet, cap de Continguts, Educació i Projectes del Memorial Democràtic; Jordi Guixé, director de l’EUROM; els historiadors Raül González Davis,Josep Serra, Joan Maria Solà, Juan Carlos Riera i Ignasi Ros, i Henri Farreny, president de l’Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France.

La cloenda de les jornades serà diumenge al matí, amb un homenatge institucional als guerrillers, que tindrà lloc al cementiri d’Es Bòrdes, amb la presentació d’una estela commemorativa que es col·locarà a Eth Pónt de Rei.

Octubre de 1944: els maquis a la Vall d’Aran i al Pallars

L’Operació Reconquesta d’Espanya, executada l’octubre de 1944 per milers de guerrillers antifranquistes, va néixer amb el propòsit de penetrar en territori espanyol i enderrocar el règim franquista. Després de participar activament en l’alliberament del sud de França, aquests republicans, adscrits majoritàriament al Partit Comunista d’Espanya (PCE) i al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), pretenien ocupar l’Aran, i que aquesta acció desencadenés el suport de la població i permetés avançar cap al sud, per tal de conquerir la resta del territori espanyol.

L’acció no va prosperar, va provocar la retirada dels maquis cap a França i la dispersió de moltes unitats, les quals van quedar atrapades en diferents indrets.

3  

Imatges

Intervenció del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, a l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis a la Vall d'Aran.

Intervenció del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, a l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis a la Vall d'Aran. 69898

Assistents a l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis organitzades pel Memorial Democràtic a la Vall d'Aran.

Assistents a l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis organitzades pel Memorial Democràtic a la Vall d'Aran. 131743

La Sala del Conselh Generau d'Aran acull l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis organitzades pel Memorial Democràtic.

La Sala del Conselh Generau d'Aran acull l'obertura de les VI Jornades sobre els maquis organitzades pel Memorial Democràtic. 131371