1. El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha participat en la presentació del 34è Anuari Internacional del CIDOB
  2. Duch ha alertat de l’auge dels extremismes i dels populismes al món i ha defensat que la primera de les grans prioritats de la Unió Europea per als pròxims anys ha de ser la de dotar-se d’una “autonomia estratègica”
Exteriors
El conseller Duch, durant la seva intervenció a la seu del CIDOB.
{"name":"2024/10/18/19/45/eee82cbb-bb71-4c26-b34b-4c02268b257c.jpg","author":"Exteriors","type":"0","location":"0","weight":314308}


El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha pronunciat el discurs de benvinguda de l’acteLa crisi de la democràcia: perspectives europees i globals. Presentació de l’Anuari Internacional CIDOB 2025, a la seu del centre de recerca en relacions internacionals.

En la seva intervenció, Duch ha alertat de l’apogeu dels extremismes i dels populismes en un món cada cop més multipolar: “Només cal veure com el nombre de països plenament democràtics es redueix any rere any. La nostra seguretat depèn de factors que no controlem i la globalització ha deixat al descobert dependències estratègiques de la Unió Europea amb països no sempre fiables o previsibles”.

Davant d’aquest context, el titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha subratllat que una de les principals prioritats de la Unió Europea en els pròxims anys ha de ser aconseguir una “autonomia estratègica”. Segons Duch, aquesta autonomia ha d’incloure tant la política de seguretat i defensa com l’accés a fonts d’energia renovables, així com la capacitat d’evitar noves crisis de subministrament de productes bàsics.

“Hem d’empènyer amb més determinació projectes cohesionadors, com la Unió Europea. Una Unió Europa forta, unida en la seva diversitat, però atenta a les amenaces dels moviments autoritaris”, ha asseverat el conseller.

La mirada europeista, també fora de les fronteres de la UE

Des de la seu del think tank, el conseller també s’ha referit a les prioritats geogràfiques de l’acció exterior del Govern per a aquesta legislatura, posant èmfasi en regions com l’Amèrica Llatina i el Carib i l’Àfrica: “Per a Catalunya i Espanya, Llatinoamèrica representa un lligam històric, un espai d’interrelacions que ha d’esdevenir clau per al progrés. El seu i el nostre”.

A l’Àfrica, i especialment els països de la vora de la Mediterrània, “creiem que hem de recuperar l’esperit de Paul Valéry quan deia que el Mediterrani és una màquina de fer civilitzacions”, ha assegurat el conseller.

Finalment, Duch ha conclòs el seu discurs subratllant la tradicional vocació europea de Catalunya i la importància de construir una Europa que representi un veritable espai de cohesió social, així com de promoció i protecció de les llibertats individuals, els drets civils i polítics i l’estat de dret: “La nostra història ens ha ensenyat el valor de la convivència entre diversos. Aquesta història pròpia ens obliga a ser part de la construcció d'una Europa que no sigui només una unió econòmica, sinó també un espai de valors compartits”.

L’acte ha començat amb les paraules de benvinguda del conseller Duch i del president del CIDOB, Antoni Segura i Mas. Seguidament ha tingut lloc el debat, moderat pel director del CIDOB, Pol Morillas, i amb la participació de Caroline de Gruyter, periodista i professora associada de Ciències Polítiques, i corresponsal d’Afers Europeus i columnista a NRC Handelsblad, Foreign Policy, EUobserver i De Standaard; i Roberto Foa, codirector del Centre for the Future of Democracy (Cambridge University) i membre del comitè executiu de World Values Survey.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del ministre espanyol d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

L’Anuari Internacional del CIDOB, una eina imprescindible

Duch ha encoratjat el CIDOB a continuar contribuint a l’estudi i a la difusió de les relacions internacionals, i ha catalogat l’anuari com “una eina imprescindible” per identificar els grans debats de l’actualitat. “Sens dubte, és un document valuós per tots aquells que, d’una manera o d’una altra, ens ocupem de l’acció exterior i del que passa fora de les nostres fronteres”, ha dit el conseller.

A més, Duch ha destacat la diversitat de temes que tracta l'edició número 34, que inclou des del paper del sud global en l’ordre internacional, fins a les preocupants qüestions relatives a l’era de la inseguretat, passant per l’auge de la dreta radical.

L’Anuari Internacional del CIDOB és la publicació que cada any, des de 1989, edita el centre de recerca en relacions internacionals amb seu a Barcelona, amb les claus per interpretar la política exterior i els reptes globals. L’anuari inclou articles de prestigiosos acadèmics i policymakers, amb un enfocament multidisciplinari i transversal sobre qüestions de política, economia i societat, i amb una anàlisi especialitzada dels experts del CIDOB sobre cadascuna de les seves regions i àrees d’investigació.

4  

Imatges

El conseller Duch, durant la seva intervenció a la seu del CIDOB.

El conseller Duch, durant la seva intervenció a la seu del CIDOB. 1012089

El conseller Duch, durant la seva intervenció a la seu del CIDOB.

El conseller Duch, durant la seva intervenció a la seu del CIDOB. 1826161

El conseller Duch, a l'arribada a la seu del CIDOB.

El conseller Duch, a l'arribada a la seu del CIDOB. 1591558

El conseller Duch, reunit a la seu del CIDOB.

El conseller Duch, reunit a la seu del CIDOB. 1231216