1. El Govern de Catalunya aposta per mantenir els jutges de pau, un element de construcció de la convivència


El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha defensat la figura dels jutges de pau, avui a Castell d’Aro-Platja d’Aro-S’Agaró, en un acte organitzat per l’Associació Catalana en pro de la Justícia (ACPJ), que s’emmarca dins del Dia de la Justícia de Pau. En la seva intervenció, Espadaler ha definit els jutjats de pau com “la cara més propera de la justícia” fet que facilita els tràmits burocràtics, l’accés de les persones a la tutela judicial i la resolució de conflictes veïnals, d’una manera més propera i personal.

Espadaler ha destacat que la justícia de pau “és el primer nivell de la justícia de proximitat, al servei de la ciutadania les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any” i que els “jutges de pau són figures molt arrelades als municipis que s’han guanyat la confiança dels ciutadans”. En aquest sentit, els jutjats de pau “són un element de construcció de la convivència. Aquesta es guanya resolent els problemes de prop”.

El conseller també ha recordat que Catalunya té competències estatutàries en justícia de pau i proximitat, com recull l’article 108 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya (EAC), i ha manifestat que la voluntat del Govern de Catalunya és preservar la figura del jutge de pau i ampliar-ne les competències. El Departament amb l’Associació Catalana en Pro de la Justícia treballa per preservar la figura del jutge de pau perquè no es pot perdre ni renunciar a la immediatesa que ofereix a la ciutadania, ha explicat el conseller.

La voluntat del Govern de Catalunya és trobar un encaix i un respecte per a aquestes competències, en el marc de les futures oficines municipals de justícia, que es regulen en el Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia.

El conseller va traslladar la voluntat del Govern de preservar la figura del jutge de pau al ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, en la reunió que van mantenir a Palau, a finals de setembre. “Un dels punts fonamentals que li vaig traslladar va ser preservar els jutjats de pau” ha explicat Espadaler. “Vaig informar d’aquesta petició al president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà, en la trobada que vam tenir a Riner”.

Així mateix, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica ha subratllat la importància dels jutjats de pau en l’ús del català en la redacció de les sentències.

Reconeixements i distincions

Durant l’acte s’han lliurat les distincions de l’Associació Catalana en pro de la Justícia que reconeixen el mèrit i l’antiguitat dels socis, les persones i les institucions que es distingeixen per la seva contribució al desenvolupament de la justícia de pau. L’Associació Catalana en pro de la Justícia va ser la primera que es va crear a tot l’Estat, l’any 1987, i en els seus prop de 50 anys d’història ha destacat “pel seu afany de compartir, d’organitzar-se i de donar un millor servei”. Espadaler ha agraït a totes les persones reconegudes la seva contribució i dedicació, que facin de la justícia de pau una institució tan propera i la voluntat de treballar “cada dia per donar servei als seus conciutadans”.

A l’acte, hi han assistit l’alcalde de Castell d’Aro-Platja d’Aro-S’Agaró, Maurici Jiménez; el president de l’ACPJ, Francesc Xavier Ten i la secretària general de l’entitat, Francesca Terrón; el degà dels jutjats de Girona, Gustavo Muñoz; el jutge titular de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Josep Maria Jordi, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica a Girona, Núria Gómez, entre altres autoritats i representants.

4  

Imatges

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica amb el president de l'Associació Catalana en pro de la Justícia

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica amb el president de l'Associació Catalana en pro de la Justícia 135530

Intervenció conseller Espadaler al Dia de la Justícia de Pau

Intervenció conseller Espadaler al Dia de la Justícia de Pau 166098

Lliurament de distincions

Lliurament de distincions 126464

Fotografia de família de les persones distingides

Fotografia de família de les persones distingides 140373

1  

Talls de so

Tall de veu conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler
mp3 | 1413910