1. Catalunya participa amb dos pavellons propis a la SIAL Paris 2024, una de les fires alimentàries més rellevants d’Europa, que se celebra a la capital francesa del 19 al 24 d’octubre
  2. Les vendes de productes agroalimentaris a països de la UE han augmentat per sobre el 66% en els darrers 10 anys i el sector factura 6 de cada 10 euros de les seves exportacions d’aliments i begudes a la Unió Europea
El conseller d'Agricultura i la secretària d'Alimentació visitant els estands catalans de la fira parisina
El conseller d'Agricultura i la secretària d'Alimentació visitant les empreses catalanes que participen a la SIAL Paris 2024
{"name":"2024/10/21/13/18/5f65460f-0d73-4bf0-8747-6a8a307d8654.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"312802"}

El sector agroalimentari català mostra la seva projecció comercial internacional a la SIAL Paris 2024, una de les fires alimentàries més rellevants del sector i que converteix, del 19 al 24 d’octubre, la capital francesa en l’epicentre europeu del món agroalimentari.

El sector de l’alimentació i begudes de Catalunya és un dels més dinàmics de l’economia catalana i la internacionalització n'és un factor clau per al creixement. Amb una facturació anual d'uns 50.000 milions d'euros, el sector alimentari català ocupa un lloc destacat a Europa com a referent en qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària”, ha manifestat el conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha visitat la Fira Sial París 2024.

Enguany, prop de 50 empreses catalanes hi formen part, 28 de les quals sota la marca agroalimentària de “Catalunya on el menjar és cultura”. En aquesta edició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, la Promotora dels aliments catalans, organitza la participació agrupada de les empreses catalanes i comptarà amb dos estands propis, un al pavelló del sector Fine Food o multiproducte i l’altre en el de Carn.

El sector agroalimentari és el primer sector de l’economia catalana amb un volum de negoci de 48.231 M€, que representa el 20% del PIB de Catalunya”, ha destacat.

El conseller Ordeig, acompanyat per la secretària d’Alimentació, Rosa Cubel, ha mostrat el suport institucional a les empreses catalanes i ha atès les demandes del sector. I, en aquest context, ha afirmat que “el mercat europeu suposa una oportunitat per a les empreses catalanes perquè els permet diversificar la comercialització local i abordar així l’exportació també als mercats dels països tercers.”

“La Unió Europea ofereix un mercat estable i ampli per a les empreses catalanes, amb economies sòlides i consolidades. Les vendes de productes agroalimentaris a països de la UE han augmentat per sobre el 66% en els darrers 10 anys i el sector factura 6 de cada 10 euros de les seves exportacions d’aliments i begudes a la Unió Europea, ha conclòs el titular d’Agricultura.

Carn i embotits, principals aliments catalans exportats a la UE

El principals aliments catalans exportats a la UE són els productes de carn i embotits, per un valor de més de 3.200 M€ el 2023, que representen el 33% del total exportat, dels quals 2.080 M€ corresponen a carn de porcí i 380 M€ a embotits i elaborats.

Després del sector de carn i embotits, trobem els productes Fine Food o multiproductes, amb prop de 3.030 M€ el 2023, xifra que representa el 31% del total venut en aquest mercat, liderat per les categories de dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (815 M€) i snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (735 M€). També destaquen els productes de sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (429 M€), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (321 M€), plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (265 M€), formatges, productes làctics i ous (237 M€). Destaca també l’exportació de fruita (amb més de 910 M€), amb el préssec (153 M€), nectarines (128 M€) i cítrics (126 M€) al capdavant, i les de vi i cava amb 275 M€, aproximadament.

Els sectors representats per Catalunya a SIAL (el de Fine Food i carni) són els dos sectors catalans més exportadors a Europa i al món. En conjunt representen el 64% del que s'exporta a la Unió Europea, un percentatge que puja al 67% si s'hi suma el sector de l'oli.

La fira SIAL, punt de trobada internacional del sector agroalimentari

Aquest certamen, de periodicitat biennal i que enguany celebra el seu 60è aniversari, és la fira especialitzada més important del calendari anual per a aliments i begudes realitzades a la Unió Europea, que reunirà professionals d’arreu del món al voltant de la indústria alimentària. En aquesta edició, compta amb 7.500 expositors que representen més de 205 països. En total, es presentaran més de 400.000 productes i s’espera la visita de fins a 285.000 professionals acreditats.

Empreses participants amb Prodeca, sota la marca “Catalunya on el menjar és cultura”:

·ALTERNATIVA 3 | Cafè, cacaus, sucres i sucres ecològics | Vallès Occidental

  1. ANELA FRUITS | Elaborats de fruita | Gironès
  2. BLANXART | Xocolates | Baix Llobregat
  3. BOADAS 1880 | Pernils i embotits | Gironès
  4. BONAREA | Carn i embotits | Segarra
  5. CAN BECH | Elaborats de fruites, melmelades i confitures | Baix Empordà
  6. CASA AMELLA BIO FOOD | Multiproducte ecològic | Bages
  7. CHILIPUM | Salses | Barcelonès
  8. CHOCOLAT FACTORY | Xocolates | Barcelonès
  9. CONCEPT-PA | Fleca | Barcelonès
  10. CONSERVAS DANI | Conserves, sal i espècies | Maresme
  11. ESCORXADOR FRIGORIFIC REIXACH | Carn | La Selva
  12. ESPIGA BLANCA | Fleca | Baix Llobregat
  13. ESTEBAN ESPUÑA | Pernils i embotits | Garrotxa
  14. FFAIGES | Oli d'oliva | Baix Ebre
  15. FOSSIL RIVER | Sal i espècies | Vallès Occidental
  16. GRUP PONS | Oli d’oliva | Segrià
  17. IDILIA FOODS | Cacau i derivats | Barcelonès
  18. LA SELVA | Pernil | Gironès
  19. LAUMONT TRUFFLES | Bolets, tòfones | Urgell
  20. LIQUATS VEGETALS | Begudes vegetals | Osona
  21. LUIS OLIVERAS | Pernils i embotits | Garrotxa
  22. NEULES ARTESANES SANT TIRS | Neules | Berguedà
  23. NORTOLIVA 1850 | Oli d’oliva | Garrigues
  24. PATATAS FRITAS TORRES | Snacks i aperitius | Vallès Oriental
  25. PROMOLAC ESPAÑA | Sopes, cremes, salses i postres | Pla de l’Estany
  26. SANT DALMAI | Pernils i embotits | La Selva

3  

Imatges

El conseller Ordeig durant la seva vista a les empreses catalanes presents a la fira alimentària que té lloc a París del 19 al 24 d¿octubre

El conseller Ordeig durant la seva vista a les empreses catalanes presents a la fira alimentària que té lloc a París del 19 al 24 d¿octubre 288179

Òscar Ordeig visitant les empreses catalanes presents a la fira SIAL Paris 2024

Òscar Ordeig visitant les empreses catalanes presents a la fira SIAL Paris 2024 1715920

El conseller Ordeig, acompanyat per la secretària d¿Alimentació, Rosa Cubel, ha mostrat el suport institucional a les empreses catalanes assitents a la fira SIAL Paris 2024

El conseller Ordeig, acompanyat per la secretària d¿Alimentació, Rosa Cubel, ha mostrat el suport institucional a les empreses catalanes assitents a la fira SIAL Paris 2024 842297