1. Protecció Civil de la Generalitat ha coordinat l’organització i execució del simulacre conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia i la direcció del centre
  2. El simulacre ha posat a prova el Pla d’autoprotecció (PAU) de l’Hospital i l’activació del Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT)

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui dilluns el primer simulacre del pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT). La prova ha integrat una part de despatx i una part pràctica a l’Institut Català d’Oncologia en el seu centre ubicat a l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat.

Protecció Civil de la Generalitat ha coordinat l’organització i execució del simulacre conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia i la mateixa direcció del centre. També hi han participat efectius d’altres organitzacions i dels diferents cossos d’emergències. En l’exercici pràctic s’ha simulat la intervenció i actuació principalment de Bombers de la Generalitat en el mateix escenari que en el simulacre de despatx.

L’objectiu principal del simulacre ha estat preveure i practicar les actuacions de les diferents organitzacions en un escenari d’accident que involucra material radioactiu en una instal·lació vulnerable; reforçar el coneixement mutu de les organitzacions i cossos d’emergències; conèixer i implantar els plans i procediments; i reforçar el coneixement del risc radiològic.

En un primer moment s’ha realitzat el simulacre de despatx (sense mobilització d’efectius), simulant la trucada al 112 per part d’un treballador del centre indicant que s’havia produït un incendi en una habitació a la zona de tractaments amb fonts radioactives i que no havia permès l’evacuació d’un pacient en tractament radiològic i de dos treballadors. D'acord amb aquest escenari plantejat, cada organització ha explicat la que seria la seva actuació en aquest incident: avisos, plans i procediments; actuacions i temps de resposta; mitjans de què disposaria (aparells mesura, llindars...); i mesures de protecció.

En aquest simulacre de despatx hi ha participat el personal de l’Institut Català d’Oncologia; el CAT112; la Direcció General de Protecció Civil (CECAT i operativa territorial); l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat; el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN); el Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives (SCAR); Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). S’ha simulat l’activació del Pla d’Autoprotecció de l’activitat i del Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT).

Simultàniament al simulacre de despatx, s’ha iniciat l’exercici pràctic en un edifici adjacent, simulant la intervenció en el mateix incident. En aquest exercici pràctic s’ha fet servir fum real i hi han participat tres figurants de Protecció Civil de l’Hospitalet, actuant de persones ferides per inhalació de fum (2 treballadors i un pacient).

La intervenció i pràctica s’ha realitzat, principalment, per part de Bombers de la Generalitat amb la col·laboració del SCAR (Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives), del CSN (Consejo de Seguridad Nuclear) i els treballadors de l’Hospital.

Els Bombers de la Generalitat han participat en aquest simulacre amb dotacions dels parcs de l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, a més d'operadors de control i comandaments operatius de la Regió d'Emergències Metropolitana Sud i personal del Grup d'Incidents Tecnològics (GRIT). En total, hi han participat 3 vehicles d'aigua, 3 vehicles lleugers de comandament i una unitat de comandament mitjana (UCM).

Els Bombers, posant en pràctica tots els protocols en escenaris amb risc radiològic, i amb l'assessorament del GRIT en totes les maniobres, han fet l'extinció de l'incendi i el rescat del pacient i dels dos treballadors que havien quedat a l'interior de l'edifici. Durant el rescat, el pacient ha contaminat un dels bombers i s'han posat en pràctica els protocols de descontaminació, tant del pacient com dels bombers, així com totes les maniobres per aquest tipus d'incidents. En tot moment, l'estratègia ha estat retornar la situació a la normalitat en un entorn radiològic.

Així, els Bombers han treballat en les tasques de recerca de persones i extinció de l'incendi a l'interior de l'hospital, i també la posada en pràctica de totes les maniobres que requereix un incident amb material radioactiu i les corresponents mesures de radiació per valorar si hi ha hagut dispersió de material radioactiu.

PLA RADCAT

El Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT) constitueix un pla especial amb la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències radiològiques que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya.

Estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència radiològica, amb la finalitat de minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.

La darrera actualització del pla va ser el novembre de 2023.


2  

Imatges

Part de despatx del simulacre

Part de despatx del simulacre 277274

Part de pràctica del simulacre

Part de pràctica del simulacre 16288130