1. Hi poden concórrer tant particulars com administracions locals i els fons cobreixen tot el cost de la retirada segura i la gestió de les cobertes de fibrociment malmeses
  2. El termini per sol·licitar la subvenció finalitza el 4 de novembre

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha publicat la convocatòria extraordinària de 2 milions d’euros en ajuts per retirar les cobertes d'amiant malmeses per la intensa pedregada que va caure el passat 2 d'agost a Sant Pere de Torelló i Vidrà (Osona). Les sol·licituds es poden presentar fins al dilluns 4 de novembre.

Es podran acollir als ajuts les persones propietàries de béns immobles amb cobertes d'amiant que hagin sofert danys materials a causa de l’impacte d’aquella pedregada i tinguin la necessitat de retirar-les, o ja les hagin retirades, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns. Els municipis dels immobles afectats hauran de constar dins l'àmbit territorial establert en l'informe emès pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

D’aquesta manera l’ARC dona compliment a l’anunci que va fer la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, durant una visita a la zona afectada a finals del mes d’agost, sobre una propera obertura de subvencions per cobrir el cost de la retirada segura i la gestió de les cobertes de fibrociment. Entre les instal·lacions beneficiades hi haurà l’institut-escola de Sant Pere de Torelló, Josep Maria Xandri, on l’Ajuntament preveu construir una nova teulada amb plaques fotovoltaiques.

Mitjançant aquests ajuts, la Generalitat impulsa la retirada segura del fibrociment, un material de construcció compost per ciment i fibres d'amiant, que li confereixen gran durabilitat, però que esdevé perillós per a la salut quan aquestes fibres es dispersen i són inhalades. La retirada i la neteja les han d’executar empreses registrades al Registre d'empreses amb risc d'amiant (RERA), i els residus els ha de gestionar una de les empreses inscrita en el Registre general de persones gestores de residus de Catalunya.

22 d’octubre de 2024