1. Ho ha anunciat durant la inauguració de la Time Use Week, en què s’ha actualitzat el pla de treball de la Declaració de de Barcelona sobre Polítiques del Temps.
  2. La Xarxa Catalana pel Dret al Temps, impulsada per Igualtat i Feminisme i formada per més de 300 organitzacions catalanes vinculades als usos del temps, s’ha trobat durant la jornada.
La consellera Menor participa a la inauguració de la Time Use Week.{"name":"2024/10/21/16/59/de853f62-7be8-45f3-80e8-ae630bf5178a.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminisme","type":"0","location":"0","weight":141879}

La consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Cantador, ha participat a la inauguració de la Time Use Week afirmant que “l'organització social del temps és una qüestió política i, per això, necessitem un nou pacte social per aconseguir la igualtat en el repartiment del temps productiu i reproductiu entre dones i homes”. “Un acord social format per tots els sectors, el social, el sindical, l’associatiu i el laboral”, ha detallat la consellera.

La consellera d’Igualtat i Feminisme ha recordat que “independentment del temps disponible, les dones dediquen més del doble del temps al treball no remunerat que els homes”. “Per això, des del Departament d’Igualtat i Feminisme apostem per polítiques que ens permetin assolir la corresponsabilitat en el treball no remunerat com les cures i les tasques de la llar”, ha continuat Menor, que ha compartit que “és imprescindible la coeducació per educar en els valors de la igualtat, per trencar els estereotips de gènere i per arribar així a la igualtat efectiva”.

Les dades mostren aquesta desigualtat en l’ús del temps entre dones i homes. A Catalunya, el 24,5% de les dones pateixen pobresa de temps, enfront del 19% dels homes. A més, de mitjana, les dones pobres en temps dediquen 340,4 minuts al treball no remunerat enfront dels 134,1 minuts que hi dediquen els homes amb pobresa de temps. En aquest sentit, els homes que pateixen pobresa de temps no dediquen més temps al treball no remunerat que els homes que no en pateixen, ja que de mitjana només hi dediquen 4 minuts més, deixant aquesta responsabilitat en mans de les dones. “Hem de redefinir les maneres en què distribuïm el temps per fer-ho de manera més justa i equitativa”, ha afegit Menor. “En definitiva, hem de convertir el temps en un motor d’igualtat”.

Durant la inauguració de la Time Use Week s’ha actualitzat el pla de treball de la Declaració de de Barcelona sobre Polítiques del Temps pel període 2024-2026. “Reafirmem el nostre compromís amb la Declaració de Barcelona i donem benvinguda a les entitats adherides a aquest acord”, ha compartit la consellera Menor. Signada inicialment el 2021 per 75 institucions mundials referents en polítiques del temps, 15 de les quals eren catalanes, inclosa la Generalitat de Catalunya, va ser una declaració pionera que les compromet a treballar conjuntament per fer del dret al temps un dret de ciutadania. Durant l’acte s’ha explicat el compliment de les actuacions previstes fins el moment i s’han presentat els nous objectius.

La consellera Menor participa a la inauguració de la Time Use Week.{"name":"2024/10/21/16/59/50d6d51f-390a-4856-a304-48578414e1d7.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminisme","type":"0","location":"0","weight":343808}



Segona trobada de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps

Promoguda pel Departament d’Igualtat i Feminisme, la Xarxa Catalana pel Dret al Temps s’ha reunit durant la Time Use Week. “El repte que tenim com a Xarxa és majúscul: reorganitzar el temps per tal que tothom pugui gaudir-ne amb llibertat i no com un privilegi, sinó com un dret universal”, ha compartit la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Saray Espejo Benito, en la benvinguda a la trobada. “El nostre objectiu és treballar plegades, com ho fem en aquesta xarxa, per desenvolupar polítiques que ajudin a sortir de la pobresa de temps, molts cops també econòmica, a les persones més vulnerables, les dones”.

La finalitat de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps és avançar en el dret al temps de tota la ciutadania i en una organització del temps més equilibrada i justa a tota Catalunya. Està formada per més de 300 empreses, entitats, agents socials, institucions, persones expertes i investigadores d’arreu del territori que estan compromeses amb la racionalització dels usos del temps.

La Time Use Week, o Setmana dels Horaris i el Temps, és l’esdeveniment internacional més rellevant per a la promoció de coneixement i per donar a conèixer pràctiques sobre polítiques del temps. L’edició d’enguany, la desena, se celebra del 21 i al 25 d’octubre, en format híbrid, a Barcelona i per tot Catalunya. Sota el títol “Avançant en el dret al temps per a tothom”, vol posar l’èmfasi en l’abordatge del dret al temps de manera holística.