- El Govern proposa que el procés participatiu per redactar el pla comenci el gener de 2025 i culmini a finals d’any amb una presentació oficial
- En la sessió plenària del Consell Català de Foment de la Pau, Duch ha constatat que la democràcia “pateix” arreu i que la defensa de la cultura de la pau és “imprescindible”
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha defensat aquest dimarts la necessitat de “donar una nova embranzida” al disseny d’un pla de país de pau, que va quedar pendent en l’anterior legislatura.
Ha estat en la 46a sessió plenària del Consell Català de Foment de la Pau, un òrgan consultiu adscrit a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i integrat per representants de la Generalitat, dels ens locals, dels grups parlamentaris, d’ONG per a la pau i d’altres institucions i entitats, on Duch ha demanat que, després d’uns mesos de “parada obligada” pel canvi de Govern, es reprengui la iniciativa: “Tenim la intenció que el procés participatiu per elaborar el pla de país de pau comenci el mes de gener de 2025 i culmini el desembre del mateix any amb una presentació oficial”, ha concretat.
Aquest procés participatiu es farà a través del Fòrum Català per la Pau, creat el febrer d’aquest any a iniciativa del Govern, el Consell Català de Foment de la Pau i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). “Ha de ser un procés que interpel·li totes les generacions i reflecteixi la pluralitat de la societat catalana”, ha defensat el conseller. En aquest sentit, “convindria una campanya de comunicació sobre el terreny per donar a conèixer el funcionament del procés participatiu i del seu objectiu final, la redacció del pla de país de pau. Ens esforçarem de valent perquè tingui una gran difusió i, per tant, la major de les participacions”, ha afegit.
El titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha alertat que el món actual és “molt més complicat” del que podríem haver imaginat quan vam canviar de segle. “La democràcia pateix arreu, atacada per l’afebliment del multilateralisme, pel no respecte de les normes bàsiques del concert internacional i l’efecte letal de la desinformació organitzada”, ha lamentat. En aquest context, ha constatat que “la defensa de la cultura de la pau és imprescindible i, en això, Catalunya sempre ha estat capdavantera”. De fet, ha demanat "fer de la política de cooperació, la cultura de la pau i el respecte als drets humans una carta de presentació de Catalunya al món”.
Ha recordat, a més, que el Govern ha anunciat recentment una aportació addicional de 500.000 euros a Nacions Unides per atendre la població afectada per l’actual escalada de violència al Pròxim Orient; i va convocar una reunió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència per exigir un alto el foc immediat en el conflicte entre Israel i el Líban, condemnar els atacs contra la població civil, així com per fomentar la coordinació entre les diverses entitats que actuen sobre el terreny.
Han assistit a la sessió plenària del Consell Català de Foment de la Pau el secretari d’Acció Exterior del Govern i de la Unió Europea, Agustí Fernández de Losada; la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba; el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef; el president de l’ICIP, Xavier Masllorens; i el president del CIDOB, Antoni Segura; a més de diputats, representants del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de diverses organitzacions per a la pau.