- La Xarxa Universitària per a l’Ocupació està impulsada pel Departament de Recerca i Universitats a través del Consell Interuniversitari de Catalunya
- L’estand de la Xarxa ofereix assessorament personalitzat als estudiants sobre la seva carrera professional
El Departament de Recerca i Universitats vol potenciar el coneixement entre els estudiants universitaris dels serveis d’orientació i ocupació que les universitats posen a la seva disposició. Amb aquest objectiu, la Xarxa Universitària per a l’Ocupació, una aliança de les dotze universitats de Catalunya impulsada pel Departament de Recerca i Universitats mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya, participa amb un estand propi al Saló de l’Ocupació que s’ha inaugurat avui. L’espai està dedicat a l’orientació, suport i assessorament personal, amb la incorporació d’eines per a millorar la inserció laboral, i vol contribuir a revertir la manca de coneixement d’aquests serveis entre l’estudiantat i recents graduats.
Els serveis d’orientació i ocupació de les universitats realitzen diferents actuacions específiques per millorar la inserció del col·lectiu universitari. Inclouen així propostes com ara l’orientació professional, la intermediació laboral, la formació en competències, el desenvolupament de pràctiques i diferents accions d’internacionalització. Totes aquestes mesures estan dirigides a acompanyar l’estudiantat en el procés de preparació per a una incorporació adequada al món del treball. A banda de l’atenció personalitzada, l’estand organitza també diferents sessions informatives i tallers per millorar el perfil professional i incrementar les oportunitats d’ocupació.
Per a la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román, que ha assistit a la inauguració del Saló, “és important ser presents al Saló de l’Ocupació perquè el públic majoritari és universitari. Enguany, gràcies a la Xarxa Universitària per a l’Ocupació, hem reforçat la participació en tallers i altres activitats formatives, amb experts que parlaran de l’ocupació al sector públic, de les soft skills en el disseny del currículum i de les microcredencials universitàries”.
Pel que fa a la darrera edició del Saló de l’Ocupació el 2023, el 56% dels visitants eren universitaris amb estudis finalitzats i un 27% persones en situació d’atur. D’altra banda, la franja d’edat que més va participar en el saló del 2023 va ser la que va dels 18 als 25 anys, amb una participació del 40,32% del total. Cal destacar, també, l’augment de participació que experimenten les altres franges d’edat, la dels 26 als 40 anys amb un 24% de representació, i la dels més grans de 40 amb un 36%, respectivament.