- Durant la jornada s'ha presentat la nova varietat STELLAR™, la segona poma adaptada a climes càlids, desenvolupada en col·laboració amb el Hot Climate Partnership.
- La trobada es consolida com l’esdeveniment de referència per la sector fructícola del sud d’Europa que enguany ha celebrat la seva vint-i-novena edició.
La XXIX Jornada Fructícola, que organitza l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha acollit la presentació de la nova varietat de poma STELLAR™, la segona poma adaptada a climes càlids i desenvolupada en col·laboració amb el Hot Climate Partnership. Aquesta jornada, que s'ha consolidat com un punt de trobada de referència per a professionals del sector, ha estat l'escenari ideal per presentar les últimes innovacions tecnològiques i varietats adaptades a un entorn agrícola en constant canvi. El conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha manifestat que "la poma STELLAR, que ha creat l'IRTA i s'adapta als climes càlids, és un exemple de com la innovació és vital per garantir el futur del sector primari".
“La innovació i la transferència de coneixement que impulsa l’IRTA és clau pel Govern i per garantir el futur del nostre sector cap a models productius més sostenibles i que generin prosperitat, riquesa i cohesió territorial. Per tant, tenim un doble repte que passa per la prioritat ambiental, que és la primera prioritat del Govern. I adaptar-se per fer compatibles els processos de generació de prosperitat al canvi climàtic”, ha afegit.
STELLAR™ sobresurt per la seva capacitat de madurar en condicions de climes càlids mantenint un color vermell brillant, una textura cruixent i un sabor sucós, fent-la especialment atractiva per a regions amb climes càlids. A més, madura fins a 10 dies abans que la varietat Gala, proporcionant una oportunitat per introduir productes frescos al mercat a mitjans d'estiu, cosa que suposa un avantatge competitiu per als productors.
En aquest sentit, el director general de l'IRTA, Josep Usall, ha assenyalat durant la presentació: “La poma STELLAR™️ és el resultat de més de 20 anys de millora varietal i desenvolupament científic conjunt entre centres de recerca i productors catalans. L’IRTA posa al servei del sector el seu coneixement, recerca i innovació per oferir noves varietats adaptades a climes més càlids i temperatures més extremes. Aquesta poma està seleccionada com a varietat primerenca pel seu sabor, textura i aspecte. Estic convençut que aquesta poma i altres que arribaran aviat revolucionaran el sector fructícola català”.
La presentació de STELLAR™ ha tingut lloc a l’estand de l’IRTA, un espai que, durant la jornada, suposa un punt de trobada clau per agricultors, tècnics i investigadors per intercanviar coneixements i explorar noves solucions per als reptes del sector.
Durant els dies 23 i 24 d'octubre s’està celebrant a Mollerussa la XXIX Jornada Fructícola, organitzada per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb una previsió d’assistència durant els dos dies de 1.500 professionals i 100 empreses del sector fructícola. La trobada, que enguany celebra la seva vint-i-novena edició, ha consolidat novament aquest espai com a punt de referència per al sector de la fruita de Lleida i d'altres zones properes. Amb aquesta jornada, l'IRTA ha reafirmat el seu compromís amb la divulgació i la transferència tecnològica, compartint els darrers assajos i fomentant l'intercanvi d'informació entre els assistents.
L’IRTA aposta per la digitalització del sector
La jornada ha comptat amb 8 ponències d'alt nivell i 8 demostracions de camp, centrades en la digitalització en fruiters, fruit de la recerca que l'IRTA ha dut a terme en els darrers mesos. A més de l’exposició comentada de les noves varietats de pera i poma, la carpa de ponències també compta amb exposicions sobre la nova varietat de poma Tutti®. S'han abordat temes com la dormància en fruiters, la restauració de marges, la reducció de la floració en pera, la gestió de la mosca de la fruita i l'aclarida química en presseguer.
Durant els dos dies de la jornada, el dia 23 en català i el dia 24 en castellà, 100 empreses estan aprofitant aquesta trobada per presentar als assistents les últimes innovacions del seu catàleg. Hi ha dues innovacions que destaquen dins del programa: en primer lloc, la presentació de la nova varietat de poma Tutti®, obtinguda a Catalunya després de més de 20 anys de treball del programa de millora Hot Climate Partnership, i que compta ja amb més de 100 hectàrees plantades. Els assistents han tingut l'oportunitat de tastar aquesta poma i conèixer el seu comportament productiu i la seva qualitat gustativa excepcional.
La segona innovació ha estat el projecte Agrolabs digitals, que busca impulsar l'adopció de tecnologies digitals en el sector agrari de Catalunya i es basa en la creació d’infraestructures per a l’experimentació i test de noves tecnologies digitals i una plataforma de dades i serveis digitals. S'han presentat les actuacions que ja estan en funcionament a les finques IRTA de Mollerussa i Mas Badia (Girona), incloent-hi aplicacions variables de fitosanitaris, la digitalització del reg, la monitorització de l'estat hídric de la planta i el sòl, i els sistemes visuals de recompte de fruits en arbres i la seva qualitat.
El programa de millora d’obtenció de varietats de poma i pera es va iniciar l’any 2002, amb l'objectiu d’adaptar-se a les exigents condicions climàtiques de les nostres regions, on les altes temperatures a l’estiu, tant de dia com de nit, posaven a prova les varietats importades d'altres zones. Ara, més de dues dècades després, aquest esforç ha donat els seus primers grans resultats amb la presentació de Tutti® i STELLAR™. Aquestes varietats no només responen millor al canvi climàtic, sinó que també ofereixen oportunitats addicionals als productors en termes de rendiment i qualitat, i als consumidors amb una experiència gustativa millorada.