1. Les inundacions són el risc greu que ha provocat més víctimes mortals en els últims anys a Catalunya i també pèrdues econòmiques milionàries
  2. El caràcter local de les pluges intenses, agreujat pel canvi climàtic, dificulta la seva predicció
  3. L’urbanisme, amb més de 700.000 persones vivint en zones inundables, incrementa el risc d’afectacions greus per les pluges intenses
  4. Per fer front a aquest repte, Protecció Civil de la Generalitat ha dissenyat un pla estratègic basat en l’autoprotecció de la ciutadania, la corresponsabilitat dels ens locals i la revisió del Pla INUNCAT
  5. El Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil treballen en els nous llindars d’avisos de pluja, que descriuran millor els actuals fenòmens meteorològics extrems

Protecció Civil de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i l’Agència Catalana de l‘Aigua (ACA) recorden la importància de l’autoprotecció de la població i de les mesures de prevenció a nivell local per reduir les afectacions derivades dels fenòmens de pluja intensa que provoquen inundacions. Tot i travessar un període llarg de sequera, aquests fenòmens són cada cop més intensos i freqüents degut al canvi climàtic. Afavorits per la pròpia orografia catalana, aquests episodis de precipitacions deriven sovint en inundacions sobtades que provoquen afectacions greus a conseqüència de l’urbanisme existent a l‘interior de zones inundables, on viuen més de 700.000 persones a Catalunya. A més, el caràcter local de les precipitacions intenses dificulta la seva predicció amb exactitud i, per tant, incrementa els riscos de la població. Davant d’aquesta situació, la gestió dels episodis de risc d’inundacions és cada cop més complexa per al sistema de protecció civil, la qual cosa també requereix que la ciutadania prengui més consciència del risc i augmenti la seva autoprotecció.

Per fer front a aquest repte, Protecció Civil de la Generalitat ha dissenyat un pla estratègic basat en l’autoprotecció de la ciutadania, la corresponsabilitat dels ens locals i la revisió del Pla INUNCAT.

Impacte i problemàtica de les inundacions a Catalunya

A Catalunya, les inundacions són la primera causa de pèrdua de vides humanes i també es registren danys econòmics milionaris. Només les inundacions provocades per les riuades del Francolí a l’octubre del 2019 van comportar la mort de sis persones i destrosses amb un cost estimat d’uns 100 milions d’euros. Si analitzem un episodi més extens, com el temporal Glòria del gener de 2020, van morir quatre persones per efecte de les inundacions i els danys materials s’estimen en 500 milions d’euros.

Aquesta realitat s’explica per quatre factors que ens indiquen que estem davant d’un risc estructural propi del nostre territori. Per una banda, Catalunya està sota els efectes del clima mediterrani, amb pluges intenses i locals a la tardor de difícil predicció. De l’altra, l’orografia catalana presenta cursos fluvials curts i de gran pendent, sovint secs o amb poca aigua, que creixen sobtadament amb la pluja. Més enllà de la pròpia configuració natural del territori, el problema s’agreuja amb un urbanisme en què el 9% de la població (705.000 persones) viu en zones inundables. Pel que fa a zones urbanitzades, el 15% d’aquestes estan afectades per risc d’inundació fluvial o marítima. Per acabar, un altre aspecte clau que dificulta la gestió del risc d’inundacions és la baixa percepció social d’aquest risc. Cal tenir molt present que un vehicle pot ser arrossegat per només mig metre d’aigua i 20 cm són suficients per arrossegar una persona i que s’ofegui aigües avall. Tot i això, les mesures d’autoprotecció de la ciutadania i la prevenció a nivell local en episodis de pluja intensa són sovint insuficients i la majoria de morts es produeix travessant rieres o zones inundades a peu o amb vehicle.

Pla estratègic per millorar l’eficàcia i minimitzar els danys provocats per les inundacions

Des de Protecció Civil de la Generalitat s’ha dissenyat un pla estratègic per fer front a aquesta problemàtica i millorar la gestió dels episodis de pluja amb risc d’inundacions. El pla estratègic està basat en tres eixos d’actuació:

  1. Població: Es reforçarà la difusió i arrelament entre la ciutadania del concepte de l’autoprotecció amb l’objectiu d’aconseguir que la població prengui més consciència d’aquesta com a element clau de la seva seguretat. S’explicaran de forma detallada els riscos de l’aigua i la dificultat dels serveis d’emergència per arribar de forma anticipada a les inundacions ràpides o a episodis de simultaneïtat.
  2. Ens Locals: Es treballarà amb els municipis per fomentar i facilitar la seva corresponsabilitat en les mesures preventives a prendre abans i durant les èpoques de més risc d’inundacions com és el cas de la tardor. Els municipis han d’activar els seus plans de protecció civil municipal i aplicar mesures preventives en episodis de risc d’inundació en funció del risc concret que tingui aquell municipi.
  3. Pla INUNCAT: conjuntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya i la resta d’actors implicats en la gestió dels episodis de risc i emergència per inundacions, s’està treballant per definir uns nous llindars d’avisos de perill de pluja que s’adeqüin millor als fenòmens d’inundació i específicament dels fenòmens sobtats i de caràcter local.

Autoprotecció i corresponsabilitat de la ciutadania

En un context marcat pel canvi climàtic i amb un component d’imprevisibilitat dels fenòmens meteorològics extrems cada cop més accentuat es fa necessària la millora contínua de les capacitats del sistema de protecció civil en quant a la previsió, detecció, anticipació i alerta d’aquests fenòmens. De la mateixa manera que l’administració es troba en una situació d’adaptació i canvi per fer front als reptes que implica el canvi climàtic, alhora és imprescindible que la ciutadania sigui cada cop més corresponsable de la seva seguretat. Les administracions públiques, sense defugir les seves responsabilitats, necessiten que la població actuï d’acord a uns principis de precaució i autoprotecció per evitar danys personals greus.

Els rescats per inundacions sovint es deuen a imprudències amb persones atrapades en zones senyalitzades com a inundables que estaven restringides (cintes, tanques, semàfors, ...) o que ja estaven inundades. Actuar de forma adequada sense exposar-se al risc és la millor manera d’evitar els danys greus.

D’altra banda, cal treballar en la sensibilització per adoptar conductes responsables que ajudin a prevenir i minimitzar els danys dels aiguats, com ara evitar la deixalla d'escombraries en rius i drenatges, que poden obstruir el flux de l'aigua i agreujar les inundacions A més, és important estar informats sobre els plans d'emergència i els avisos meteorològics, així com participar en simulacres i capacitacions que promoguin la preparació davant d'emergències. La col·laboració entre l’administració i la ciutadania és essencial per crear comunitats resilients.

Per tant, cal més consciència de l’autoprotecció com a una peça clau de la seguretat individual i col·lectiva de la ciutadania, fent entendre els riscos que comporta l’aigua i la dificultat dels serveis d’emergència per arribar a tot arreu de forma immediata en els casos greus d’inundació.

Cal ser conscients que qualsevol zona inundable, no només al medi natural sinó també en l’àmbit urbà, comporta un alt risc per a la vida de les persones si s’intenta travessar ja que pot créixer de forma sobtada i arrossegar-nos aigües avall, ja sigui a peu o amb vehicle. Així mateix, no s’ha de travessar mai una zona on ja hi ha acumulació d’aigua ja que desconeixem la fondària i la velocitat de l’aigua i quedarem atrapats o serem arrossegats aigües avall.

Actuacions per a prevenir el risc d'inundació

L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) actua en el marc de la Directiva d’Inundacions europea, aprovada l’any 2007, i per això cada sis anys programa i prioritza les mesures per a la millor gestió del risc d’inundació. En l'actual cicle del Pla de gestió dels risc d'inundacions es preveuen inversions de 127,5 milions d'euros.

Dins d’aquestes mesures, una línia de treball important és el manteniment i conservació de lleres. En zones no urbanes, les actuacions de manteniment es fan per part de l'Agència; mentre que en zones urbanes la intervenció de l’Agència és a través de línies de subvenció als ajuntaments, amb un cofinançament que pot arribar al 100%. Entre 2019 i 2024, s'han fet un total de 1.320 actuacions de manteniment i conservació de lleres (701 en trams no urbans i 619 en trams urbans), amb una inversió total superior als 19 milions d'euros. Per al període 2024-2025, l'Agència té previstes prop de 500 actuacions de manteniment i conservació de lleres, amb una inversió prevista de prop de 8 milions d'euros.

Una segona línia de treball són també els ajuts als ens locals, a través de línies de subvenció, per actuacions estructurals de protecció contra avingudes en zona urbana, tant per la redacció de projectes com per l’execució d’obres. Entre 2020 i 2022, s'han subvencionat un total de 29 actuacions, amb un pressupost de 4,6 milions d'euros. Per redacció de projectes per a reduir el risc d'inundacions, entre 2023 i 2024 s'han atorgat 37 ajuts amb un pressupost superior als 713.000 euros.

Des de l'ACA també es valora de manera molt positiva l'assoliment d'acords de custòdia fluvial en l'àmbit de les conques internes. L’ACA va iniciar la tramitació d’acords de custòdia amb entitats, ens locals o supramunicipals i en ocasions amb propietaris de terrenys de ribera, ara fa 10 anys, i actualment hi ha un total de 31 acords en vigor, que permeten tenir un interlocutor al territori que té cura de les inversions que l’ACA realitza en restauració, i en fa el manteniment, i es facilita, alhora, les actuacions respectuoses i de cura de les riberes. Els acords de custòdia permeten coordinar diversos interessos sobre la zona de ribera per assolir la seva protecció ambiental i conservació.

Consells d’autoprotecció

Els principals missatges que cal difondre són:

Abans que arribi el període de pluges

  1. Coneix les zones inundables del teu entorn pel que et mous (casa, feina, universitat, ....). Pots consultar-ho al Mapa de Protecció Civil de Catalunya.
  2. Mantén nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.
  3. Si vius en zona inundable i tens garatge o soterrani, preveu mesures de protecció i disposa d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
  4. Si vius en zona inundable, tingues elements d'utilitat a mà, com ara un transistor, la documentació personal, els medicaments indispensables i roba de protecció (impermeables i botes d'aigua).

En cas de previsió de pluges

  1. Retira el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja.
  2. Estigues atent a possibles restriccions.
  3. Adapta o suspèn la mobilitat i les activitats a l’exterior, sobretot en el medi natural, a les zones afectades per les alertes de protecció civil. Mai les facis si no tens les suficients garanties de seguretat.

Si et sorprenen les inundacions a l’exterior

  1. En un lloc urbanitzat, busca refugi dins d'un edifici segur i tanca bé portes i finestres.
  2. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  3. Respecta sempre les restriccions i els tancaments d’accés a zones inundables.
  4. Mai intentis travessar un gual o zona baixa ja que la inundació podria ser sobtada i no tenir temps de reaccionar.
  5. Recorda que les rieres seques i els petits rius són els que provoquen una major mortalitat.

Si circules en vehicle

  1. Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.
  2. Allunya't de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis sota els ponts.
  3. No travessis rius, rieres ni zones inundades. Cal tenir molt present que un vehicle pot ser arrossegat per només mig metre d’aigua i 20 cm són suficients per arrossegar una persona i que s’ofegui aigües avall
  4. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, surt-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen. Si tens dificultats per obrir la porta, surt ràpidament per les finestres

A casa

  1. Si s’inunda el garatge o soterrani, no baixis mai a treure el vehicle o altres objectes. Pots quedar atrapat per l’aigua.
  2. Si els carrers estan inundats i entra aigua dins de casa, no surtis a l’exterior. Puja a les zones altes de casa o de l’edifici. Truca al 112 i fes-te visible
  3. Si se t'inunda la casa, tanca l'interruptor general de l'electricitat.


2  

Imatges

El Director de l'Àrea de Gestió Territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Diego Moxó, la Directora General de Protecció Civil, Marta Cassany; i la Directora General del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca

El Director de l'Àrea de Gestió Territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Diego Moxó, la Directora General de Protecció Civil, Marta Cassany; i la Directora General del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca 115926

El Director de l'Àrea de Gestió Territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Diego Moxó, la Directora General de Protecció Civil, Marta Cassany; i la Directora General del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca

El Director de l'Àrea de Gestió Territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Diego Moxó, la Directora General de Protecció Civil, Marta Cassany; i la Directora General del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca 149811