1. La nova convocatòria d’ajuts té una dotació de 9,5 MEUR per fomentar la implantació de sistemes eficients de recollida selectiva dels residus municipals, alguns dels quals adreçats a taxa justa
  2. Es financen actuacions relatives a recollida selectiva de bioresidus, projectes d'autocompostatge, recollida d'olis de cuina usats i recollida de residus tèxtils

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha obert una nova convocatòria per a la concessió de subvencions a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals, que correspon a l’any 2024. La subvenció té una dotació de nou milions cinc-cents mil euros (9.500.000 €), la majoria dels quals aniran destinats als ens locals.

L'objecte de les subvencions és finançar actuacions que contribueixin al foment de projectes de recollida selectiva eficients de les diferents fraccions dels residus municipals, des d'una perspectiva de l'economia circular, per contribuir a assolir una gestió més sostenible i un estalvi de recursos naturals, i, alhora, donar compliment als objectius que estableix la normativa vigent.

De manera específica, es financen les actuacions següents en relació amb aquestes fraccions de residus: recollida selectiva de bioresidus (fracció orgànica i fracció vegetal), projectes d'autocompostatge, recollida selectiva d'olis de cuina usats i recollida selectiva de residus tèxtils.

Les subvencions tenen dos tipus de beneficiaris: els ens locals (ajuntaments, entitats municipals metropolitanes, consells comarcals, mancomunitats de municipis, consorcis i diputacions, entre altres) amb competència en la recollida selectiva de les fraccions incloses en la convocatòria, i, d’altra banda, els comerços, serveis, indústries o altres entitats o organismes que duguin a terme activitats o serveis que generin residus orgànics. Poden ser empreses, associacions, gremis, fundacions, entitats sense ànim de lucre, escoles, universitats i empreses, o organismes promotors d'esdeveniments.

Entre els tipus de projectes d’ens locals que poden rebre finançament destaquen els que impliquin un canvi del sistema de recollida selectiva, com a mínim de les fraccions orgànica i resta, que incloguin identificació d'usuari o individualització i que suposin la implantació de sistemes eficients o una combinació d'aquests, i iniciatives d'implantació de taxa justa en models de recollida eficients.

El termini per a la presentació de sol·licituds d'aquesta convocatòria s'inicia l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i finalitza el 19 de desembre de 2024 a les 14:00 hores.

Per consultar la convocatòria destinada a ens locals.

Per consultar la convocatòria destinada a empreses i entitats.

25 d’octubre de 2024