- La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, afirma que es tracta d’un projecte “estratègic” per al territori en termes de sostenibilitat ambiental, “i que millora la rendibilitat econòmica del sector primari i contribueix a diversificar-hi l’activitat”
- El projecte transformarà 70.000 tones anuals de dejeccions ramaderes en energia per a la xarxa elèctrica i les explotacions dels pagesos, millorant la seva gestió i garantint la continuïtat del sector primari al municipi
L’Institut Català de Finances (ICF) ha atorgat un préstec de 3 milions d’euros a Alcarràs Bioproductors, la societat que agrupa a 150 famílies ramaderes del municipi de la comarca del Segrià, per a finançar la construcció d’una planta de biogàs. El projecte pretén ser una autèntica revolució dins l’economia i l’ecosistema local, ja que reconvertirà 70.000 tones anuals de sub productes generats pel bestiar en energia que nodrirà tant la xarxa elèctrica com les mateixes explotacions familiars.
La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha visitat avui les instal·lacions de la nova planta, un projecte que ha considerat “estratègic” per al territori, “no només en termes de sostenibilitat ambiental, sinó també perquè millora la rendibilitat econòmica del sector primari i contribueix a diversificar-hi l’activitat”. La planta de biogàs d’Alcarràs és un dels projectes desenvolupats en el marc de l’Agenda Compartida de Lleida, Pirineu i Aran, amb el suport del BIOHUB CAT, el hub de la bioeconomia circular de Catalunya.
Per la seva banda, Jordi Jové, representant d’Alcarràs Bioproductors, ha afirmat que el finançament de l’ICF ha estat “clau” per poder tirar endavant el projecte de la planta de biogàs. “Ens ofereixen terminis llargs d’amortització dels préstec que la banca convencional no els concedeix i condicions més favorables amb avals. Importantíssim perquè plantes com la nostra tinguin capacitat de ser promogudes i gestionades pels propis ramaders”, ha afegit.
El préstec de l’Institut Català de Finances s'emmarca dins la línia ICF EcoVerda, que té com a objectiu finançar persones autònomes, empreses i entitats públiques o privades amb seu social o operativa a Catalunya per a la realització d’inversions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient o necessitats de circulant que impulsin projectes d’economia verda, economia circular i eficiència energètica.
Continuïtat de les explotacions ramaderes
Alcarràs és una de les localitats de Catalunya amb més activitat ramadera, la qual cosa genera un repte a l’hora de gestionar l’elevada quantitat de purins i fems derivats del sector. Amb l’objectiu de millorar el tractament d’aquests excedents i, així, garantir la continuïtat de les explotacions ramaderes del municipi, va néixer la Societat de Transformació Agrària Alcarràs Bioproductors, fruit de l’associació de 150 famílies dedicades a la ramaderia porcina i bovina que agrupen 160 granges.
El seu primer pas va ser adquirir una finca de 18 hectàrees el 2008 per a destinar-la únicament a projectes de tractament de dejeccions ramaderes de les seves pròpies explotacions. L’any 2021 van posar en marxa la seva planta de compostatge, on transformen els fems i purins ramaders i les restes vegetals en compost ecològic d’alta qualitat. Amb la nova planta de biogàs, els pagesos d’Alcarràs Bioproductors consoliden el seu projecte pioner d’economia circular col·laborativa.
Després de la visita a la planta, la consellera també ha participat en la cloenda de la XXVI Jornada Tècnica de Boví de Carn d’Alcarràs.