- El secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, Jaume Baró, presenta l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-2024 durant la celebració del saló BizBarcelona
- Més de 375.000 persones estan involucrades actualment en una activitat emprenedora a Catalunya
La Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) a Catalunya, és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), s’ha situat en el 7,6%, el que representa 0,76 punts més que el 2022-2023. Amb aquest percentatge, la TEA catalana continua per sobre de l’espanyola (6,8%) i retalla diferències amb l’europea (8,8%).
Aquesta dada pertany darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-2024 que ha presentant el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, Jaume Baró, en el decurs d’una taula rodona organitzada en el marc del Saló BizBarcelona, orientat a donar suport a l’emprenedoria i al desenvolupament empresarial.
Segons aquest informe, un total de 375.956 persones d’entre 18 i 64 anys estan involucrades en activitats emprenedores a Catalunya. “Aquestes dadescorroboren que efectivament Catalunya és un país emprenedor”, ha explicat Baró que ha afegit que “el millor suport que el Govern pot oferir per potenciar aquesta realitat és acompanyar les persones que tenen una idea de negoci, en el camí del risc que representa emprendre. I ho hem de fer amb un suport continuat que, a través d’administracions locals i entitats de proximitat, arribi a tot el territori”. En aquest sentit, ha destacat el paper que juga la Xarxa Emprèn promoguda per la Generalitat de Catalunya, i que actualment integra més d'un centenar d’entitats públiques i privades d’arreu del país.
Pel que fa a la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), el 50,4% d’aquesta activitat correspon a persones emprenedores naixents, és a dir, que estan involucrats en el llançament d’un negoci (fins als 3 primers mesos), mentre que el 49,6% restant correspon a aquelles persones emprenedores noves que tenen el seu propi negoci (entre 4 i 42 mesos). La província de Barcelona torna a destacar amb una TEA del 8,3%, un punt més que el període 2022-2023. L’activitat emprenedora a les altres demarcacions també ha augmentat, especialment a Tarragona i Lleida.
Tot i destacar aquests indicadors positius, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha advertit sobre la necessitat de fomentar encara més la cultura emprenedora: “Si observem dades com les perspectives que tenen les persones emprenedores pel que fa a la creació de llocs de treball, és evident que ens falta ambició. Cal destinar més recursos a promoure la cultura d’emprendre, ensenyant, per exemple, a superar la por al fracàs des de ben petits. Només així aconseguirem projectes emprenedors de llarg recorregut i amb impacte”.
L’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) està promogut pel Govern, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i per la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut Metròpoli i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte.
Presència al Saló BizBarcelona i al Saló de l’Ocupació
El Departament d’Empresa i Treball participa un any més en el saló Bizbarcelona, que se celebra fins avui al recinte firal de Montjuïc, amb un estand propi on hi ha personal tècnic d’atenció i d’informació als visitants sobre els programes dirigits als autònoms i sobre formació contínua, entre d’altres. Enguany i per primer cop l’estand té un programa propi de xerrades. Al Saló de l’Ocupació, que se celebra simultàniament, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), del Departament d’Empresa i Treball, hi té una presència destacada, amb l'objectiu de promoure una ocupació inclusiva i de qualitat.
Informe GEM Catalunya 2023-2024 disponible al següent enllaç
@empresacat | @treballcat