- La trobada aplega actors clau de l’ecosistema de semiconductors (administracions, universitats, centres de recerca, start-ups i empreses consolidades) per compartir experiències i necessitats per a la producció de dispositius semiconductors
- Catalunya aspira a esdevenir un hub de referència de la indústria dels semiconductors i dels microxips a Europa
El Palau de la Generalitat ha acollit aquest matí una jornada organitzada pel Govern amb la finalitat d’accelerar l'adopció per part de la indústria dels avenços generats a l’ecosistema d'innovació en l’àmbit de les tecnologies de semiconductors.
La trobada Accelerant la transició Lab-to-Fab de tecnologies de semiconductors ha aplegat actors clau dels ecosistemes català, espanyol i europeu de semiconductors, des de la formació de talent fins a la transferència de coneixement al teixit empresarial. S'hi han inclòs també tant les spin-offs innovadores com les infraestructures tecnològiques, garantint una visió global i integradora.
La jornada ha permès conèixer la visió de l'ecosistema industrial i d'R+D, on s’ha palesat la necessitat d’augmentar la capacitat de les infraestructures de sales netes d'R+D capaces de salvar la bretxa entre el laboratori i la fabricació. També s’han valorat les estratègies de les administracions públiques (Govern, Administració de l’Estat, Comissió Europea) per donar suport a aquestes tecnologies.
En la seva intervenció de cloenda, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha afirmat que “des del Govern continuarem intensificant esforços per potenciar la innovació en el sector dels semiconductors a escala nacional per ser més competitius internacionalment, partint del coneixement consolidat als centres de recerca, universitats i grans infraestructures estatals com el Barcelona Supercomputing Center i el sincrotró ALBA, especialment en l’àmbit dels materials, la seva caracterització i microfabricació.”. La consellera, a més, ha definit la trobada com a “clau per cohesionar tots els agents, incloent-hi el Govern, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el CSIC, i per valorar com les col·laboracions en àmbits estratègics necessiten el treball coordinat per a multiplicar els beneficis”.
Per la seva banda, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha defensat la conveniència de “millorar la productivitat apostant pel talent i la innovació. Catalunya disposa de la base d’unes grans universitats generadores de coneixement i uns centres de recerca molt potents, però tenim encara marge de millora pel que fa a la innovació.” En opinió de la consellera Romero, “hem de procurar que la cadena de valor arribi al mercat, i per això calen recursos i instruments. Per això volem fer un esforç en els pròxims pressupostos, per tal que aquesta aposta clara pel coneixement es valoritzi i siguem molt més competitius, augmenti la productivitat i la nostra economia sigui més resilient. Farem una aposta clara pel talent i la innovació.”
Finalment, el conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha defensat la creació d’un Fons per la sobirania de la UE que permeti invertir en accions que contribueixin a assegurar la competitivitat de tecnologies clau, amb voluntat de donar una empenta decidida a la reindustrialització de la Unió Europea. “És l’hora de prendre decisions valentes i d’enviar missatges clars a la societat europea”, ha afirmat.
La trobada s’ha estructurat al voltant de quatre taules rodones centrades en l’estratègia de la CE per mantenir Europa a l’avantguarda del desenvolupament tecnològic: les oportunitats i reptes en l’impuls i la retenció de talent; les oportunitats i sinergies en els ecosistemes de R&D, i la reducció del ‘gap’ lab-to-fab.
A banda de la participació dels representants del Govern de Catalunya, la jornada també ha comptat amb l’aportació, entre d’altres, de la secretària general d’Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació; Teresa Riesgo; la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Eloisa del Pino, i el director executiu del partenariat europeu Chips Joint Undertaking, Jari Kinaret.
L'esdeveniment, impulsat pel Departament de Recerca i Universitats, amb la col·laboració del professor ICREA i vicerector de l'ICN2, José Antonio Garrido, també ha comptat amb la participació de destacats agents del sistema català de coneixement, com ara la Universitat de Barcelona (UB); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); la Universitat Rovira i Virgili (URV); l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); el Barcelona Supercomputing Center (BSC); el sincrotró ALBA, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), o l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC).