- Avui s’han reunit prop de 150 professionals de l’arqueologia i la paleontologia al Palau de Pedralbes en una jornada de tancament de les taules participatives
- Consellera Hernández Almodóvar: “Cada aportació, cada punt de vista, serà crucial per definir un futur millor per a l’arqueologia i la paleontologia, i per al conjunt del patrimoni cultural de Catalunya”
- Aquest pla és el resultat de l'esforç conjunt entre institucions, experts i la societat per assegurar que el patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya es preservi per a les futures generacions
Avui, al Palau de Pedralbes, s’han reunit prop de 150 professionals, de diversos àmbits, per repensar el paper de l’arqueologia i la paleontologia catalanes i continuar amb el procés de desenvolupament del Pla de l’Arqueologia i Paleontologia de Catalunya (PAPCAT 2030).
L'obertura de la jornada ha estat presidida per la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, qui ha destacat la importància d'aquest procés participatiu. El procés va començar amb la revisió del Pla Integral de l’Arqueologia de Catalunya 2009 (PIACAT) i s’alinea amb l’Estratègia 2030 de la Direcció General del Patrimoni Cultural.
“El que estem fent avui aquí és un acte de corresponsabilitat cap al nostre llegat, un esforç conjunt per definir col·lectivament una política estratègica i un full de ruta clar en els pròxims anys”, ha dit la consellera.
Hernández Almodóvar ha afirmat que aquest pla no és una acció aïllada, sinó una peça fonamental per “construir una cultura forta, accessible, més dinàmica, participativa, i que posa el patrimoni al centre com a element d’identificació col·lectiva. Sabem que això només és possible amb la participació de tots”. “Cada aportació, cada punt de vista, serà crucial per definir un futur millor per a l’arqueologia i la paleontologia, i per al conjunt del patrimoni cultural de Catalunya”, ha reblat. A més, ha subratllat que els reptes inclouen des del finançament fins a la millora de la col·laboració institucional i la conscienciació ciutadana.
El PAPCAT 2030 és clau per al futur del patrimoni cultural de Catalunya i aquest es desplegarà entre 2026 i 2030, amb l'objectiu de preservar i difondre el llegat arqueològic i paleontològic del país.
Després de les taules temàtiques es continuarà treballant per a recollir les veus de professionals de tot el territori català a través de taules territorials, durant els mesos de gener a març de 2025. L’objectiu d’aquestes és descentralitzar el debat i reflectir les necessitats sobre aquest patrimoni amb una mirada local. El procés finalitzarà amb la presentació del Pla a finals de l’any vinent, per iniciar la seva implementació l’any 2026.
Aquest projecte, que forma part d'un esforç conjunt entre institucions, experts i la societat, vol assegurar que el patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya es preservi per a les futures generacions, alhora que es promou la seva valorització i difusió.