- Reuneix per primer cop el Poder Judicial, el Ministeri i el Departament —les tres institucions amb competències— juntament amb els diferents operadors
- Espadaler: “Obrim una etapa presidida pel diàleg i la concertació amb totes les institucions i operadors; compartim la voluntat de millorar el servei públic de la justícia”
- S’ha acordat la creació d’una Comissió per a la descongestió de la justícia i d’un grup de treball per a la implementació de la modalitat del teletreball
- El conseller ha insistit que els reptes estan identificats i que “ara s’ha de passar de la diagnosi a la teràpia"
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha presidit aquest matí la primera reunió en la legislatura vigent de la Comissió Permanent de l’Observatori Català de la Justícia. La novetat més destacada és que hi han participat membres i autoritats del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, de manera que per primer cop aquest fòrum reuneix la totalitat d’actors amb competències i responsabilitats en l’àmbit de la justícia. “Per primer cop ens trobem la totalitat dels actors en aquest fòrum d’anàlisi: és un salt qualitatiu molt important per millorar la justícia”, ha anunciat Espadaler.
Espadaler ha valorat l’Observatori Català de la Justícia com a “fòrum de debat, anàlisi i proposta de millores, de comunicació i intercanvi d’opinions” en un àmbit, l’Administració de justícia, que es caracteritza molt especialment per tenir les competències fragmentades. “Obrim una etapa presidida pel diàleg i la concertació entre totes les institucions amb competències i els diferents operadors amb responsabilitats: compartit totes la voluntat de millorar el servei públic de la justícia”, ha subratllat.
Aquesta primera reunió marca un punt d’inflexió en la manera d’operar. Tal com ha dit Espadaler “hem passat de fer diàlegs bilaterals a fer diàlegs entre tots”. “Avui ens hem assegut a la mateix taula la totalitat dels actors amb competències i responsabilitats en l’àmbit de la justícia” —ha ressaltat el conseller— “i això és un gran salt endavant, no tant quantitatiu, sinó qualitatiu”. Espadaler ha assenyalat també que aquestes reunions tindran continuïtat en el temps, i ha insistit que “tenim els reptes identificats” i “ara s’ha de passar de la diagnosi a la teràpia”.
A la reunió s’ha acordat la creació d’una Comissió per a la descongestió de la justícia a Catalunya, on s’abordaran les mesures a implementar per reduir la pendència de la resolució d’assumptes, agilitzar-ne la tramitació i millorar la qualitat del servei que es presta al conjunt de la ciutadania. També s’ha acordat la creació d’un Grup de treball per a la implementació del teletreball en l’Administració de justícia.
A la Comissió Permanent d’avui, presidida per Espadaler, hi han assistit Argèlia Queralt Jiménez, vocal del CGPJ, i Verònica Ollé Sesé, directora general per al Servei Públic de la Justícia del Govern d’Espanya. També hi han participat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando; la secretària coordinadora provincial de Barcelona, Maria Peñacoba; la vicedegana del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Margarita Ribas Yglesias, i el degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, David Casellas Roca.
Per part del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, hi han assistit la secretària general, Maite Casado; la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar; la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez; el director general de Justícia Juvenil i d’Execució Penal a la Comunitat, Jesús M. del Cacho; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), Encarna Bodelón, i la secretària de l’Observatori, Judith Monje.