- Enguany, es plantegen nous reptes perquè els joves desenvolupin solucions que seran exposades i defensades en la gran final de la competició, l’iFest Challenge Competition, que se celebrarà el maig de 2025
El Govern de la Generalitat de Catalunya posa en marxa la setena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament al jovent del país amb l’objectiu de promoure el talent i fomentar la creació de solucions per als reptes de la societat. Impulsat per cinc departaments del Govern (Empresa i Treball; Educació i Formació Professional; Recerca i Universitats, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Cultura), els desafiaments provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
L’iFest és un programa estratègic que vol despertar l’interès dels i les joves vers el món de l’emprenedoria i la innovació, i conscienciar-los que tenen el talent per fer aportacions de valor i que ha arribat el seu moment. En definitiva, empoderar-los perquè són els futurs i les futures líders de la nostra societat.
Els participants de l’iFest són estudiants de 3r i 4rt d’ESO, formació professional, batxillerat, estudiants universitaris i/o emprenedors/es de fins a 30 anys interessats per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants (players) que han de resoldre diferents reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat.
Els reptes d’aquesta edició
Enguany, l’iFest repeteix la col·laboració amb algunes de les organitzacions de l’anterior edició fortament arrelades a Catalunya, líders en innovació i que volen generar un impacte positiu. A més, se sumen noves empreses d’altres sectors que fan créixer encara més el projecte.
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) – Entitat privada amb més de 30 anys de recorregut fent foment de la recerca, la cultura científica i la innovació. Compta amb el suport del Departament de Recerca i Universitats, i aquesta serà la tercera vegada que participa a l’iFest.
Repte: Com promoure la diversitat en la ciència per oferir referents científics actuals al jovent?
Hospital Vall d’Hebron – Campus sanitari de prestigi internacional que aposta per millorar l’assistència als seus pacients a través d’iniciatives innovadores. Aquesta serà la tercera vegada que participa a l’iFest.
Repte: Com millorar de forma holística l’abordatge de l’obesitat?
Les empreses que s'afegeixen aquest any són:
3Cat – Ens públic que gestiona els mitjans de comunicació audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, els canals de Televisió de Catalunya i el grup d'emissores de Catalunya Ràdio, en compliment de la seva missió de servei públic i amb un ferm compromís de qualitat, independència i promoció de la cultura i la llengua catalanes.
Repte: Com podríem reduir o valoritzar els residus generats a 3Cat?
42 Barcelona de la Fundación Telefónica – Campus de programació innovador amb una metodologia revolucionària i disruptiva per obrir les portes al mercat laboral.
Repte: Com podríem hackejar l’ús de la tecnologia per transformar l’ansietat digital en eines que impulsin el benestar i la creativitat de la joventut?
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya– Operador de mobilitat sostenible que des de fa 40 anys connecta el territori català gestionant serveis ferroviaris i serveis turístics i de muntanya i convertint-nos en un referent en l’àmbit.
Repte: Com podem crear un mecanisme de comunicació suficientment efectiu de cara a conscienciar les persones visitants dels nostres centres en el respecte per la Natura?
Veritas – Cadena de supermercats líder en compromís amb la salut de les persones i la sostenibilitat amb la venta de productes ecològics.
Repte: Com podem fer més atractiu Veritas per garantir un consum més ecològic i sostenible entre els joves?
Rodalies de Catalunya-Renfe –Serveis ferroviaris a Catalunya que amb diferents iniciatives d’innovació treballa per transformar el sector de la mobilitat i la logística.
Repte: Com podem reinventar l’interior dels trens de Renfe per crear espais més sostenibles i moderns?
Barcelona Music Lab – Organització que neix per analitzar i entendre cap a on evolucionarà la música a la societat digital i per explorar el futur de la indústria musical. Per ser un punt de trobada dels creadors i l’ecosistema empresarial musical amb la ciència, la recerca i la innovació.
Repte relacionat amb les oportunitats que ofereix la tecnologia en l’àmbit musical.
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació– Departament responsable del sector primari i l’alimentació a Catalunya: promoció, gestió, ajuts, bones pràctiques, alertes alimentàries, etc.
Repte: Què podem fer perquè els i les joves vulguin dedicar-se professionalment al sector agroalimentari per assegurar el relleu generacional i garantir una producció local, sostenible i de proximitat dels aliments al món rural?
Per preparar les solucions a aquests reptes, els centres docents de Catalunya tenen l’oportunitat de formar els i les joves participants a través de l’iFest Bootcamp, plataforma que ja està en marxa i ofereix formació en prototipatge, innovació i emprenedoria per mitjà de la metodologia de design thinking per a la generació d’idees disruptives i el desenvolupament de projectes.
Un cop tinguin aquests projectes a punt, podran presentar-los a l’iFest Challenge Competition, que obrirà inscripcions el febrer de 2025 i celebrarà la gran final el mes de maig en format demo day. Els finalistes presentaran la seva solució davant d’un jurat expert que seleccionarà les tres millors de cada categoria (junior i sènior). Els guanyadors tindran l’oportunitat de desenvolupar i preaccelerar els seus projectes en el marc de l’iFest Acceleration (al juny) ambuna setmana d’immersió a l’ecosistema emprenedor de Catalunya (equips junior) i de Portugal (equips sènior).
Més informació a https://ifest.cat/