- El LiDAR és un sensor làser que permet mesurar distàncies i reproduir digitalment la morfologia del paisatge amb una alta precisió per poder conèixer el relleu del terreny, l'alçada de la vegetació d’un indret, el volum ocupat pels edificis o calcular l'evolució d'una activitat extractiva
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha enllestit la tercera cobertura LiDAR de Catalunya, amb un grau de detall molt superior a les altres dues. El LiDAR és un sensor làser que permet crear models digitals d’elevacions que després tenen múltiples aplicacions, tant científiques com per a la planificació territorial. Per exemple, permeten generar mapes de zones inundables, estudiar la distribució de la vegetació d’un indret (bosc i sotabosc) per a plans de prevenció d’incendis, conèixer els volums dels edificis per a mapes d’aproximació als aeroports o calcular l’ompliment d’un dipòsit de residus. L’ICGC publica aquesta tercera cobertura LiDAR de forma gratuïta i descarregable per a tothom interessat.
Un núvol de punts LiDAR és un conjunt de punts posicionats en l'espai tridimensional que descriuen la superfície del territori. Aquests punts es classifiquen en diferents categories com el terreny, edificis o vegetació, i permet generar models detallats d’elevació. Per capturar les dades de la tercera cobertura, l’ICGC ha utilitzat un sensor aeri LiDAR i fotogràfic, que ha sobrevolat Catalunya en 159 missions de vol entre els anys 2021 i 2023.
La nova cobertura ofereix una densitat mínima de 8 punts/m² i inclou una ortoimatge simultània amb una resolució de 15 centímetres. Aquesta combinació permet obtenir una descripció precisa de la morfologia del terreny i proporciona eines valuoses per a la seva interpretació i anàlisi.
La primera cobertura LiDAR de Catalunya va tenir lloc entre el 2008 i el 2011, amb una densitat de 0,5 punts/m², mentre que la segona es va dur a terme entre el 2016 i el 2017, amb una densitat de també 0,5 punts/m².
Aplicacions destacades
Aquesta tercera cobertura representa un pas significatiu en l'evolució de la qualitat i la precisió de les dades recollides. Pot ser una eina clau per a la gestió territorial i l'estudi ambiental a Catalunya, amb múltiples aplicacions en cartografia, planificació urbanística i estudis científics:
- Models d'elevació i de superfícies: La classificació dels punts LiDAR permet crear models tridimensionals, com el Model Digital de Terreny (DTM), el Model Digital de Superfície (DSM), o models que combinen el terreny amb la vegetació (DTMv) o edificis (DTMe).
- Estudi de vegetació: La densitat del núvol de punts possibilita l’anàlisi detallada de la morfologia de l’arbrat, incloent-hi l’alçada i la fracció de cabuda coberta, així com les zones de matollar i sotabosc.
3.Estudis volumètrics: La modelització precisa del terreny facilita el seguiment de canvis en zones com escombreres, pedreres i dipòsits controlats, i permet estimar el volum de materials.
Característiques tècniques i accés a les dades
La tercera cobertura LiDAR està disponible en fulls d’ 1 x 1 km, amb una densitat mínima de 8 punts/m² i en què un 65% dels fulls superen els 10 punts/m². Les dades estan en procés de publicació, començant amb la versió 3r0 en format LAZ1.4, que inclou una classificació preliminar dels punts.
- Especificacions tècniques: https://datacloud.ide.cat/especificacions/lidar-territorial-v3r0-esp-01ca-20241015.pdf
- Descarrega de dades: https://datacloud.icgc.cat/datacloud/lidar-territorial/
- Metadades: https://catalegs.ide.cat/geonetwork/srv/cat/catalog.search#/metadata/lidar-territorial-v3r0-2021-2023