1. Sota el lema ‘Catalunya visionàrIA, mirant per les persones’, l’estand Catalonia de la Generalitat mostra els beneficis d’aplicar aquestes tecnologies en àmbits clau com la salut, la seguretat, la sostenibilitat, la cultura, el medi ambient o la mobilitat
  2. Ho fa amb una demostració desenvolupada pel Centre de Visió per Computador (CVC), centre de recerca referent a escala mundial que col·labora en l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya que impulsa el Govern
  3. L’estand Catalonia també acull 20 empreses, i una iniciativa pública de promoció de l’ecosistema català d’innovació digital, per donar visibilitat als seus productes i serveis i facilitar-los les oportunitats de negoci i internacionalització
  4. L’Smart City Expo, que celebra la 14a edició del 5 al 7 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via amb una previsió de més de 25.000 assistents, és l'esdeveniment més gran i influent del món sobre innovació urbana

Sota el lema ‘VisionAIry Catalonia, looking after people’ (Catalunya visionàrIA, mirant per les persones), l’estand Catalonia del Govern de la Generalitat a la catorzena edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) convidarà tothom qui el visiti a descobrir com la visió per computador, una tecnologia revolucionària del camp de la intel·ligència artificial (IA), pot millorar el nostre dia a dia, abordar reptes locals i globals i contribuir al benestar general. A més, sense sortir de l’estand, els visitants podran conèixer els projectes, serveis i solucions innovadores de 20 empreses de l’ecosistema digital català que participen al congrés amb el suport de la Generalitat, així com assistir a les presentacions i sessions que s’hi duran a terme al llarg dels tres dies de fira i congrés, del 5 al 7 de novembre.

Amb aquesta proposta, el Govern vol projectar la seva aposta per les tecnologies digitals avançades (TDA) com a motor de progrés i creixement econòmic i eina facilitadora d’una societat més intel·ligent, sostenible i inclusiva, i promocionar les petites i mitjanes empreses, les startups i la resta d’agents de l’ecosistema d’innovació digital del país, facilitant la visibilitat internacional dels projectes, productes, serveis i solucions que desenvolupen.

Una Catalunya visionària que mira per les persones

Impulsat pel Departament d’Empresa i Treball, i amb una superfície de més de 600m2 al Hall 3 del recinte firal, l’estand Catalonia (D50) inclou un espai de demostració on es desenvoluparà la ‘demo’ d’enguany, a càrrec del Centre de Visió per Computador (CVC), centre de recerca català punter reconegut a escala mundial i un dels agents col·laboradors clau de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI que impulsa el Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals.

Mitjançant sis peces audiovisuals, la demostració convida a endinsar-se en sis escenaris innovadors: sis casos d’ús desenvolupats pel CVC en diferents sectors i entorns del territori català que mostren de manera tangible com la visió per computador, que analitza, comprèn i processa imatges imitant la percepció humana però optimitzant els processos i extraient coneixement d’una gran quantitat de dades, pot aportar beneficis i aplicacions significatives en diferents àmbits:

  1. Cultura. Preservació del patrimoni històric i cultural. Recuperació i interpretació de documents històrics per poder conèixer les societats del passat i reconstruir-ne la història.
  2. Medi ambient. Gestió intel·ligent de la biodiversitat. Detecció de fauna autòctona amb imatges aèries per vetllar per la conservació de les espècies.
  3. Mobilitat. Conducció autònoma en zones rurals i aïllades. Mobilitat autònoma al Pirineu i més enllà per millorar la connexió de pobles i nuclis aïllats i, en conseqüència, la vida dels seus habitants.
  4. Salut. Sistemes de suport al diagnòstic mèdic. Planificació de broncoscòpies i assistència en la intervenció per aconseguir intervencions mèdiques més eficaces i una detecció precoç de malalties.
  5. Seguretat. Prevenció d'ofegaments en entorns aquàtics. Monitoratge de situacions de risc i suport al salvament per salvar vides i assolir unes platges més segures.
  6. Sostenibilitat. Gestió intel·ligent de residus. Detecció de contenidors d’escombraries desbordats per aconseguir ciutats més netes.

En aquests casos d’ús, impulsats pel CVC amb el suport de la Generalitat, hi han col·laborat diverses empreses, organitzacions i entitats públiques i privades referents ens els seus respectius àmbits, com ara els Agents Rurals; la Fundació i2CAT; SEAT; Volkswagen; el Centre d’Estudis Demogràfics; el Departament de Cultura; la Xarxa d’Arxius Comarcals; l’Hospital de Bellvitge; l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; l’Institut Josep Carreras; Aporta; l’Ajuntament de Barcelona; el TEB; Link; Urbasser; TT Ambiental; ACCIÓ; l’Agència de Residus de Catalunya i Proactiva.

A través d’ells, el visitant descobrirà els reptes que es poden resoldre, les solucions innovadores que es poden implementar i les oportunitats que obren la programació i entrenament de sistemes d’IA amb tecnologia de visió per computador, no només per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sinó per redefinir la sostenibilitat i l'eficiència del nostre entorn.

Visibilitat i projecció de l’ecosistema digital català

A més de l’espai de demostració, l’estand Catalonia a l’SCEWC 2024 integra un espai d’exposició destinat als estands individuals de 20 empreses que participen en la fira amb el suport de la Generalitat, i d’una iniciativa pública impulsada per Polítiques Digitals i la Fundació i2CAT, la Digital Catalonia Alliance (DCA), que aglutina i dona servei a gairebé 600 empreses i agents de l’ecosistema català de les TDA. El Govern promou la participació a l’Smart City Expo d’aquestes empreses per donar visibilitat i projecció als seus projectes i facilitar-los les oportunitats de negoci i internacionalització.

Les 20 empreses de l’ecosistema digital català que exposaran les seves solucions i productes en aquest espai són: ADTEL; Beamagine; Cactus;CTRL4 ENVIRO; DEFCON9; dnota; EVcharge by Etecnic; FACTORENERGIA; FLIWER AI GREEN MANAGER; imotion Analytics; Kawaru Consulting S.L.B; LLEIDA.NET; Lobelia Earth; Magnetika; MCRIT (Multicriteria); MOBA; SEABOTS; SITEP; VilaSeca Consultors i ZERTIFIER.

L’estand Catalonia disposa també d’un espai de presentacions, l’Àgora, que al llarg dels tres dies de fira i congrés acollirà visites de delegacions locals i internacionals, presentacions de projectes d’empreses i entitats públiques i privades, i altres activitats de networking i connexió empresarial que es poden consultar al programa d’actes. Aquest espai acollirà, el primer dia del congrés, la inauguració de l’estand per part del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo.

Facilitant la connexió internacional de les empreses catalanes

A banda de presentar els seus productes i serveis tecnològics, les empreses catalanes presents a l’SCEWC 2024 també podran participar en les activitats que organitza ACCIÓ per facilitar-los la connexió amb d’altres companyies i entitats d’arreu del món. Així, en el marc de l’Open Innovation Challenge, les empreses proveïdores de tecnologia i startups podran reunir-se i oferir les seves solucions per donar resposta als reptes d’innovació oberta llançats per companyies, administracions públiques, centres tecnològics i universitats catalans i d’arreu del món. Entre les multinacionals i administracions que compartiran els seus reptes, enguany hi ha Repsol, Circontrol, Grupo Asatra, Generalitat de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona, City of Amsterdam, Roma Smart City Lab o Belize City Council, entre d’altres. Els reptes que plantegen aquestes corporacions i entitats se centren en àmbits com l’eficiència energètica, l’automatització, la millora de la mobilitat, la robòtica, els vehicles elèctrics o els nous materials.

D’altra banda, en aquesta edició del congrés, ACCIÓ ha impulsat la plataforma Catalonia Urban Solutions B2B, enfocada a facilitar que les empreses catalanes que hi assisteixin puguin mantenir reunions de negoci preagendades durant els dies que se celebra l’esdeveniment amb altres companyies que també hi participin. Les gairebé 150 companyies catalanes que hi estan adherides formen ja part d’un catàleg de solucions sobre smart cities que s’està donant a conèixer a més de 100 empreses i entitats internacionals a través de la Xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món.

La participació de la Generalitat a l’SCEWC més enllà de l’estand Catalonia

Enguany, la participació de la Generalitat a l’SCEWC s’estén més enllà de l’estand Catalonia, concretament a la Demo Area de l’Innovation Playground del Hall 3, on estarà ubicada l’OAC Mòbil que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència. Es tracta d’una furgoneta amb connexió 5G via satèl·lit que la Generalitat va posar en marxa el passat mes de juny com a prova pilot a les Terres de l’Ebre per oferir un servei de suport i acompanyament a les persones que necessiten fer tràmits d’una manera ràpida i senzilla en municipis rurals allunyats de les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) fixes. L’OAC Mòbil dona suport a la tramitació en format presencial a la ciutadania un cop al mes a cada població, i, a partir de l'11 de novembre, ampliarà el seu servei per visitar dos pobles cada dia.

Sobre l’Smart City Expo World Congress 2024

L’SCEWC és l'esdeveniment més gran i influent del món sobre innovació urbana i congrés i exposició de referència en l’àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities). Connecta líders de les empreses, governs i organitzacions més innovadores per fer que les ciutats avancin cap a un futur millor, i és una plataforma destacada per als negocis, la projecció internacional de les empreses, la promoció comercial, el treball en xarxa (networking) i l’intercanvi de coneixement.

Sota el lema ‘Live Better’ (Viure millor) i amb una previsió de més de 25.000 assitents, la catorzena edició de l’SCEWC comptarà amb més de 1.100 expositors i 600 ponents de més de 850 ciutats de més de 130 països d’arreu del món. A partir de set grans temes de debat global (Tecnologies habilitants; Energia i medi ambient; Mobilitat; Governança i economia; Vida i inclusió; Infraestructura i edificació i Economia blava), en aquesta edició es buscarà donar resposta a com poden les TDA inspirar millors ciutats; com poden aquestes ciutats continuar explorant solucions innovadores per satisfer les seves necessitats energètiques mentre s'enfronten al canvi climàtic; com poden avançar cap a sistemes de mobilitat urbana més sostenibles i centrats en les persones o com poden reforçar el seu compromís de no deixar ningú enrere, entre d’altres.