Economia i Hisenda

Manuel Castells i Josep Oliver dirigiran i coordinaran els treballs

Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana

query_builder   24 març 2004 17:00

event_note Nota de premsa

Manuel Castells i Josep Oliver dirigiran i coordinaran els treballs

Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana

Aquesta tarda s’ha reunit per primera vegada la Comissió Coordinadora dels treballs preparatoris de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana. Es tracta de la primera trobada d’aquesta comissió des del passat 17 de febrer. La reunió ha estat presidida pel conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i als assistents se’ls ha lliurat un exemplar del text que es va consensuar aquell dia.

La Comissió Coordinadora ha decidit avui incorporar els catedràtics Josep Oliver i Manuel Castells com a responsables dels continguts i del Consell d’experts, respectivament. El catedràtic Manuel Castells presidirà aquest consell, que estarà integrat per persones de reconegut prestigi en cadascun dels temes contemplats en el pacte. Aquest consell coneixerà i valorarà els treballs en les seves diverses fases, assessorarà la Comissió Coordinadora i donarà la seva opinió en tots aquells temes en què se li sol·liciti.

D’altra banda, Josep Oliver i Alonso s’encarregarà de la coordinació dels continguts que han de portar a la consecució de l’Acord. Els treballs es desenvoluparan en diverses línies estratègiques coincidint amb les assenyalades per les institucions en el document consensuat el passat mes de febrer. En cada línia d’actuació s’integraran experts de les diverses institucions i dels departaments de la Generalitat que hi participen. Josep Oliver coordinarà la feina d’aquests grups de treball.

L’acord ha d’articular-se tant a través de grans línies d’actuació, com de mesures polítiques aplicables durant la present legislatura. L’objectiu principal és la transformació progressiva del model econòmic català cap a les noves realitats i exigències pròpies d’una economia cada vegada més globalitzada, i la seva adaptació a un nou model més obert i competitiu. La implicació de les forces socials catalanes en l’elaboració de l’acord garanteix el consens social imprescindible per aconseguir aquest canvi d’orientació. En els treballs hi participen d’una banda els departaments d’Economia i Finances, Treball i Indústria i Comerç, Turisme i Consum, juntament amb Foment del Treball, PIMEC-SEFES, FEPIME, UGT i CCOO.

Paral·lelament, el Departament de Treball i Indústria coordina la constitució de les diferents taules sectorials que analitzen la situació específica de l’electrònica de consum, l’automòbil i el tèxtil, tres sectors especialment sensibles als efectes de la internacionalització de l’economia.

Barcelona, 24 de març del 2004

Manuel Castells.  Hellín (Albacete), 1942.

Llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona; Llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques i doctorat en Sociologia per la Universitat de París; Doctorat d’État en Ciències Humanes per la Universitat de Paris (Sorbonne); i doctorat en Sociologia per la Universitat de Madrid.

Manuel Castells ha estat professor de Sociologia i de Planificació urbana i regional a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, i director del Center for Western European Studies. Des del juny del 2001 és professor sènior de la UOC i investigador de l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3).

També ha estat professor de la Universitat Autònoma de Madrid i Director del Institut de Sociologia de Noves Tecnologies d’aquesta universitat (1988-1993). A més, també ha donat classes a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials de París (1970-1979).

Entre els llibres publicats els destaca la trilogia La era de la información: economía, sociedad y cultura (1996-2000), traduïda a 18 idiomes.

Ha estat membre del Comitè d’Experts sobre la Societat de la Informació de la Comissió Europea i del Comitè Assessor del Secretari General de Nacions Unides sobre tecnologia d’informació i desenvolupament global. També ha estat assessor del Banc Mundial i del Governs com els de Brasil, Portugal, Mèxic o Sud-Àfrica.

Josep Oliver i Alonso  Girona, 1946

Catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB, departament del qual ha estat director en diverses ocasions, a més de Vice-rector de Professorat i Investigació (192/1994) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha escrit sobre l’economia catalana i espanyola i les seves interrelacions, així com sobre les especificitats del seus mercats de treball. Els seus darrers treballs sobre l’economia catalana han destacat els problemes de futur que el model de creixement seguit des de 1996 ençà planteja. Estudiós del comportament de les llars, el seu interès s’ha centrat principalment en les decisions de consum i en les d’inversió en capital humà, vinculant-les amb les decisions empresarials de demanda de mà d’obra i el seu impacte sobre la productivitat. Ha publicat nombrosos estudis sobre economia catalana, competitivitat i mercat laboral.

També ha estudiat la distribució de la renda a Catalunya, i en aquest sentit ha publicat dos volums sobre l’abast i les característiques de la pobresa a Catalunya.

L’any 1994 va rebre el Premi Catalunya d’economia.