Economia i Hisenda

Catalunya gaudirà de descomptes en la factura elèctrica amb dos anys d'antelació a la resta de Espanya

query_builder   14 abril 2004 14:23

event_note Nota de premsa

Catalunya gaudirà de descomptes en la factura elèctrica amb dos anys d'antelació a la resta de Espanya

Prop de 120.000 clients es beneficiaran de descomptes en la factura elèctrica a partir de l’1 d’abril d’enguany.

Els consumidors catalans afectats per interrupcions del subministrament elèctric superiors a les reglamentàries al llarg de l’any 2003 —118.900 persones—, es beneficiaran de descomptes en la seva propera factura a partir de l’1 d’abril d’aquest any. En aquest sentit, la companyia Fecsa Endesa aplicarà a Catalunya devolucions per prop de 840.000 EUR. Així ho ha fet públic, aquest matí, el Director General d’Energia, Josep Isern. Segons el Director, Catalunya serà la primera comunitat autònoma en aplicar aquesta mesura, amb dos anys d’antelació a la resta de l’Estat.

Els usuaris rebran els descomptes en funció del número d’hores d’interrupció i el número d’aturades de subministrament. Ambdós valors varien segons si es tracta de zones urbanes  (capitals de comarca i municipis amb més de 20.000 subministraments), semiurbanes (municipis entre 2.000 i 20.000 subministraments); rurals concentrades (entre 200 i 2.000 subministraments), i rurals disperses (menys de 200 subministraments). La devolució també es comptabilitzarà en funció de si el client està connectat a baixa o mitja tensió. El 85% de les devolucions corresponen a la comarca del Barcelonès.

El 98% dels consumidors d’electricitat catalans estan connectats a la baixa tensió. Segons el gràfic anterior, els clients rebran descomptes a partir del nombre d’hores màxim d’interrupció permès —6 hores, 10, 15 o 20 en funció de la zona urbana—, o a partir del nombre d’interrupcions màxim que preveu la normativa —12 talls de subministrament, 15, 18 o 24.

Els descomptes en la factura elèctrica es duran a terme a partir de l’aplicació del Reial Decret 1955/2000 i del Decret 329/2001 de la Generalitat. En relació a la normativa estatal, el Decret català inclou una mesura per avançar l’aplicació dels descomptes a Catalunya i la inclusió de les 41 capitals de les comarques catalanes dins la categoria de zona urbana. En aquest sentit, les zones urbanes són les més afectades pels talls de subministrament  i on s’apliquen unes mesures més exigents de qualitat elèctrica. Cada client cobrarà en funció del preu mig de la seva hora de consum individual.

Millora de la qualitat en 30 comarques catalanes

30 comarques catalanes rebran una inversió de 72 milions d’EUR per millorar el seus sistemes de subministrament elèctric. El decret, a més d’incloure la compensació a particulars per les interrupcions de subministrament, obliga la companyia elèctrica a dur a terme inversions extraordinàries en zones concretes.

Les comarques que es beneficiaran d’inversions extraordinàries en el seu sistema elèctric són: Alta Camp; Alt Penedès; Anoia; Baix Camp; Baix Ebre; Baix Empordà; Baix Llobregat; Baix Penedès; Berguedà; Cerdanya; Conca de Barberà; Garraf; Gironès; Maresme; Montsià; Noguera; Pallars Jussà; Pla de l’Estany; Priorat; Ribera d’Ebre; Ripollès; Segrià; Selva; Solsonès; Tarragonès; Terra Alta; Urgell; Val d’Aran; Vallès Occidental; Vallès Oriental.

Barcelona, 14 d’abril de 2004

`