El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha signat aquest migdia la renovació del conveni de col·laboració que la Generalitat manté, des de fa set anys, amb la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis en matèria d’obra social. Enguany, les deu caixes d’estalvis catalanes destinaran un total de 18.000.000 euros a promocionar i fomentar la cultura, i millorar els serveis d’assistència social. Aquesta quantitat significa un increment de l’11,11% respecte als recursos destinats a aquest àmbit el 2003.

A través d’aquest conveni, la Generalitat i les deu caixes catalanes han acordat destinar els diners a organitzacions i entitats privades que es dediquin a promoure activitats culturals i educatives; a atendre col·lectius socials amb necessitats assistencials com la gent gran, les persones discapacitades o els malalts i familiars; i, finalment, a implementar plans integrals a barris amb carències socials, culturals i assistencials.

Aquest conveni, consensuat des del Govern català amb el sector financer, s’emmarca en la possibilitat que la Llei de Caixes d’Estalvis de Catalunya dóna a la Generalitat d’orientar i establir prioritats en matèria d’obra social. L’acord permet, doncs, que les entitats financeres catalanes inverteixin una part de la seva obra social en respondre a les noves necessitats dels ciutadans i ciutadanes. I contribuir a millorar, així, la seva qualitat de vida.

Per determinar el destí d’aquests fons, es constituiran deu comissions diferents, formades per representants de la Generalitat de Catalunya i de cada caixa. Això millorarà la transparència en la distribució de tots aquests recursos i contribuirà a què el repartiment es faci de forma coherent amb les polítiques del Govern i amb els criteris que utilitza cada entitat per invertir la seva obra social.

Barcelona, 26 d’abril del 2004