1. S’incorporaran 16 noves places a la plantilla d’aquests centres

El Govern ha aprovat ampliar l’oferta de les Escoles Agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per millorar la qualificació i ocupabilitat de les persones que treballen al sector primari. Concretament, s’incorporaran setze noves places a la plantilla d’aquests centres, cinc dels quals han estat autoritzats per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya com centres de formació professional integrada a partir d’aquest curs 2024-2025. Aquest fet suposa un gran pas i millora per a les Escoles Agràries, que a partir d’ara podran ampliar els seus serveis més enllà de la docència, que continuarà sent el seu eix central de treball, i ampliaran la formació per poder cobrir llocs de treball més específics i així suplir la demanda professional del sector.

La missió és poder donar resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona (de 16 a 67 anys) i oferir formació al llarg de tota la vida laboral, adaptant-se a diferents situacions i expectatives professionals; especialitzar els centres en àmbits concrets per convertir-los en centres de referència i afavorir el relleu, manteniment i professionalització del sector.

Els cinc centres de formació professional integrada que s’han atorgat responen a diferents sectors i famílies professionals:

  1. El ramader, conformat per l’Escola Agrària (EA) de Vallfogona de Balaguer, centre coordinador, que fa xarxa amb l’EA Solsonès i l’EA Pirineu.
  2. El vitivinícola, liderat per l’EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, que fa tàndem amb l’EA Gandesa.
  3. L’agrícola, encapçalat per l’EA Borges Blanques, en suport amb l’EA Tàrrega, EA Alfarràs, EA Solsonès, EA Amposta, EA Manresa, EA Cabrils i EAF Santa Coloma de Farners.
  4. El forestal, coordinat per l’EA Solsonès, amb la col·laboració de l’EA Pirineu i l’EAF Santa Coloma de Farners.
  5. El d’indústria alimentària, gestionat per l’EA Alimentària de l’Empordà, de bracet amb l’EA Pallars i l’EA Pirineu.

Nous serveis i formació per contribuir al relleu i manteniment del sector primari

Fins ara, aquests centres oferien formació professional inicial mitjançant els cicles formatius de grau mitjà i superior; FP contínua, amb una àmplia oferta de cursos i jornades de transferència tecnològica, i acreditacions de competències i cursos de qualificació professional.

Gràcies a l’adjudicació de centres integrats, a partir d’ara podran oferir més serveis en concepte de formació professional, ja que concentren especialitats d’una mateixa branca. Per tant, aquesta formació inclourà l’oferta d’FP inicial, que cursen les persones que segueixen un itinerari formatiu, i també l’FP Ocupacional. És a dir, formació acreditada (certificats professionals) per a persones treballadores que tenen experiència o interès a treballar en el sector i volen adquirir o millorar els coneixements, les habilitats i les aptituds per desenvolupar l’activitat laboral d’acord amb les exigències del mercat de treball.

Aquests nous serveis permetran millorar la qualificació professional de les persones que formen part del sector al llarg de la seva vida activa i impulsar la participació i implicació de les empreses per potenciar la sostenibilitat, la productivitat, la competitivitat i la prospecció de necessitats formatives en els diferents sectors.

Reforçar altres àmbits de les escoles

L’ampliació de places també servirà per reforçar altres àmbits de les Escoles Agràries, com el Campus empresarial agrari, la resta de cicles formatius o la producció de materials formatius.

Les Escoles Agràries treballen per brindar una formació professional adaptada a les necessitats actuals del sector, oferint classes personalitzades i pràctiques. Això s'aconsegueix mitjançant grups reduïts, un personal docent altament qualificat, les col·laboracions amb professionals i empreses del sector i les visites tècniques.

Durant el 2023, més de 7.000 alumnes de formació contínua van fer cursos a les Escoles Agràries; més de 6.100 assistents a jornades de transferència tecnològica, i més de 680 estudiants de cicles formatius.

Sobre les Escoles Agràries i el Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya està format per quinze Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, certificats professionals, cursos i jornades en la modalitat presencial, semipresencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de formació professional agrària del Departament en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari, i la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i professionals del sector.