- Tots els municipis del país hauran de disposar d’un pla de protecció civil homologat
- L’Executiu destinarà fins a 20 milions d’euros en tres anys per ajudar els municipis a elaborar-los
- Interior revisarà els protocols de protecció civil
- L’ACA analitzarà totes les zones inundables i s’instarà les administracions a prendre mesures correctores, si escau
El Consell Executiu ha donat llum verda a diverses mesures amb l’objectiu de reforçar el sistema de protecció civil de Catalunya. Concretament, l’acord aprovat avui preveu que, en el termini màxim de dos anys, el Departament d’Interior i Seguretat Pública hagi elaborat i implementat una Estratègia de desenvolupament de la protecció civil de Catalunya 2025-27, que inclou, per exemple, que tots els municipis tinguin plans locals de protecció civil homologats.
L’acord també preveu revisar els protocols que s’apliquen en casos d’emergència, analitzar si es desenvolupen activitats en zones inundables que puguin posar en risc la seguretat de les persones i habilitar una línia d’ajut econòmic per als danys que la DANA ha provocat aquests dies al país.
Les mesures concretes són les següents:
a)Encarregar al Departament d’Interior i Seguretat Pública l’elaboració i implementació d’una estratègia pel desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya 2025-2027, que incorpori els eixos següents:
- Tots els municipis del país han de disposar, en un període de dos anys, d’un pla de protecció civil municipal, degudament homologat i implantat, mitjançant l'elaboració del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM).
- El model de governança de la protecció civil local a Catalunya ha d’estar basat en la corresponsabilitat de les diferents administracions públiques, com autoritats de protecció civil i, en particular, de les entitats supramunicipals que han de prestar suport i assistència tècnica en la planificació municipal de protecció civil.
- Dotar la Direcció General de Protecció Civil dels efectius necessaris per donar el suport tècnic i coordinar i supervisar la coherència de les mesures que s’adoptin.
b) Aprovar una dotació econòmica de sis milions d’euros del fons de contingència de 2024 i preveure en els pressupostos de 2025 a 2027 les consignacions necessàries per import de 14 milions d’euros per al desplegament de l’estratègia pel desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya 2025-2027.
c) Encarregar al Departament d’Interior i Seguretat Pública la revisió dels protocols d’actuació per afrontar les situacions de catàstrofe o calamitats públiques i, si escau, de la normativa aplicable i reforçar les funcions de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
d) Encarregar a l’Agència Catalana de l’Aigua completar la cartografia de zones inundables així com la delimitació del domini públic hidràulic i de les zones de servitud. En aquest sentit, es tindrà en compte que:
- Per als usos i edificacions ja existents, s’instarà a l’adopció de les mesures pertinents per disminuir la vulnerabilitat i garantir l’autoprotecció.
- S’impulsaran les accions pertinents per tal que les administracions competents prenguin aquestes mesures en l’àmbit de les seves conques.
e) Fomentar una línia d’ajuts que complementi les estatals destinades a rescabalar les despeses extraordinàries a les quals s’hagi hagut de fer front, així com una destinada a rescabalar els danys patits en equipaments municipals.