- La Setmana, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu apropar la ciència i la tecnologia a la població i promoure les vocacions científiques entre els més joves
- Inclou un programa de més de 400 activitats de divulgació gratuïtes i per a tots els públics que es desenvoluparan a 37 comarques catalanes
- L’FCRI ha organitzat una “Passejada amb el capgròs de Ramón y Cajal”, que seguirà la seva ruta de turisme científic per Barcelona com a part de l’Any Cajal
Més de 400 activitats divulgatives gratuïtes per a tots els públics conformen la proposta, des de demà i fins el 17 de novembre, de la 29a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’24). Xerrades, visites guiades, rutes, exposicions, tallers i conferències ompliran de ciència el país, arribant a 37 comarques, en un macroesdeveniment de lleure de contingut científic organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb el suport de la Generalitat de Catalunya. El fil conductor de l’edició d’enguany, que compta també amb la col·laboració de BBVA i Amgen, serà l’ètica en la ciència i la tecnologia, un enfocament no excloent, en una Setmana temàticament polièdrica.
Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte social, fet pel qual l’SC’24 vol destacar la necessitat de definir els límits ètics de la recerca i la seva aplicació en àmbits com ara la intel·ligència artificial, la biotecnologia i els recursos naturals (energia, aigua, etc). Amb aquest plantejament, la seva jornada inaugural se celebrarà demà, divendres 8 de novembre, a les 10.00 h, al Parlament de Catalunya, amb la conversa “El desafiament ètic de la tecnologia en la societat digital”,protagonitzada per la directora del centre Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), Karina Gibert, i la professora del Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial de la Universitat de Lleida (UdL), Rosa Maria Gil. La periodista científica i de salut Cristina Sáez, coordinadora de Ciència de l’ARA, moderarà la sessió. L’acte comptarà amb les intervencions del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, i el director general de l’FCRI, Jordi Mas.
Amb l’objectiu col·lectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves,l’SC’24 mobilitza un centenar d’institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i la divulgació de la ciència i tecnologia a Catalunya, entre universitats, centres de recerca, grans infraestructures, acadèmies, escoles, associacions científiques, biblioteques i empreses, que insereixen les seves múltiples activitats al programa de la Setmana, disponible al seu web www.setmanaciencia.cat.
En opinió de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, la Setmana “és una iniciativa de comunicació científica consolidada que demostra el compromís en comú de tot el sistema de recerca i innovació català per fer arribar la ciència a la societat de forma entenedora i motivadora”. La consellera Montserrat destaca que “aquest esforç per divulgar la recerca s’adreça en especial al jovent, per fomentar les vocacions científiques, que són el futur dels nostres centres i universitats”. Per la seva banda, el director general de l’FCRI, Jordi Mas, considera que la Setmana “és un espai de comunicació de referència entre societat i recerca i de popularització de la ciència a nivell europeu”.
Dia de la Ciència a les Escoles, 20 anys de trajectòria
El 13 de novembre assistirem a una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, activitat emblemàtica de l’SC impulsada per l’FCRI amb el suport de la Generalitat de Catalunya des de fa 20 anys. En format virtual, l’acte inclourà quatre sessions a càrrec d’un equip de científics i científiques que seran seguides remotament durant el matí per més de 3.000 alumnes d’arreu el territori des del canal de YouTube de l’FCRI. L’edició actual compta amb el recolzament de la Fundación Sener.
L’alumnat participant, de 3r i 4t d’ESO i 1er de Batxillerat, ha treballat prèviament les matèries seleccionades mitjançant uns vídeos, en què els mateixos investigadors els han plantejat un repte científic que han de resoldre. Els escolars contrastaran les seves solucions i interactuaran virtualment amb els investigadors, tot formulant-los també preguntes. Les temàtiques i xerrades seran: les matemàtiques, amb Pau Varela i Mariona Fucho, investigadors del Centre de Recerca Matemàtica (CRM); l’enginyeria, amb Antoni Castro, Senior Project Manager de Sener Mobility; Geologia, amb Jordi Vilà, investigador de la Universitat de Barcelona (UB); i Química, amb Josep Duran i Cristina Duran, investigadors de la Universitat de Girona (UdG).
Monòlegs científics a Vic i “Passejada amb el capgròs de Ramón y Cajal per Barcelona”
L’SC’24 inclourà la final del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, organitzat per l’FCRI en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats per promoure nous formats de comunicació científica en català, que arriba a la sisena edició. L’acte enfrontarà 8 finalistes el 15 de novembre, a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (Paraninf de la UVic-UCC, Edifici Casa Convalescència. Dr. Junyent 1, Vic) de 12.00 h a 14.00 h. Coordinada per monologuistes professionals de Big Van Ciencia, la iniciativa fomenta una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs de 3 minuts, fets per estudiants i científics. El primer premi està retribuït amb 1.000 euros i la possibilitat de participar en tres actuacions que la companyia Big Van Ciència faci durant l’any 2025. El segon premi és de 600 euros i el tercer, de 400 euros.
Dins del programa de l’SC’24, l’FCRI ha dissenyat també l’activitat “Passejada amb el capgròs de Ramón y Cajal per Barcelona”. El dissabte 16 de novembre, d’11.30 h a 13.30 h, aquesta passejada recorrerà els espais més significatius de l’estada a Barcelona (1887-1892) del pare de la neurociència moderna, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina el 1906 per establir la neurona com a unitat bàsica de l’estructura nerviosa. L’activitat s’ha concebut per a famílies amb nens a partir de sis anys. Té un aforament previst de 50 persones i compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
La neurocientífica Esther Gratacòs Batlle, professora lectora del Departament d’Infermeria Fonamental i Clínica de la UB, acompanyada d’un capgròs hiperrealista de Santiago Ramón y Cajal, explicarà i guiarà al públic per diferents localitzacions com ara el seu primer domicili, al carrer de la Lluna, 1; la Reial Acadèmia de Medicina, on va impartir classes; el segon domicili, al carrer del Notariat, 7, on va realitzar el seu descobriment; i la impremta de la Casa de la Caritat, avui Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on produïa les seves publicacions científiques pròpies. La passejada acabarà a l’IEC, seu d’una exposició sobre el científic, organitzada per la Societat Catalana de Biologia en commemoració de l’Any Cajal.
El capgròs ha estat elaborat per l’escultor de figures festives i imatgeria popular terrassenc Jordi Grau. Aquesta passejada forma part del projecte de Turisme Científic de l’FCRI, que posa en valor la ciència al territori mitjançant el turisme i les activitats d’oci relacionades que s’hi organitzen (www.turismecientific.cat).
1