- Vernet va destacar per la defensa del paper que havien de jugar les dones en la normalització de la literatura catalana
- El PEN Català, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l'Ateneu Barcelonès també han participat a l’acte per recordar i homenatjar Maria Teresa Vernet
Amb motiu del 50 aniversari de la mort de la novel·lista, traductora i poeta Maria Teresa Vernet i Real, l’Institut Català de les Dones, el PEN Català, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l'Ateneu Barcelonès han organitzat un acte per recordar i homenatjar Maria Teresa Vernet (Barcelona, 1907-1974). Durant l’acte s’ha presentat l’àlbum titulat ‘Maria Teresa Vernet. Novel·lista d'èxit abans de la guerra’.
La benvinguda a l'acte ha anat a càrrec la directora de l'Institut Català de les Dones, Alba García Sánchez, que ha remarcat la importància de “sumar esforços i treballar col·lectivament per a fer sortir de l’ostracisme dones, com Maria Teresa Vernet, que han contribuït amb el seu llegat que ara tinguem un marc per a les polítiques públiques, una complicitat per avançar amb drets i acabar amb discriminacions i violències.”
La directora de l’ICD també ha lamentat que:” Cal ser conscients que els avenços en els drets de les dones també són fràgils, sobretot en contextos com l’actual i totes les lluites i totes les fites que hem assolit, pengen d’un fil, per això, cal que ens reforcem per apuntalar els avenços de la lluita feminista arreu del món.”
La presidenta del PEN Català, Laura Huerga, el president de l'AELC Sebastià Portell i la vicepresidenta de l'Ateneu Barcelonès, Lluïsa Julià també han participat a l’acte amb l’objectiu de recordar aquesta autora tan desconeguda pel públic general i han posat el focus en la importància de recuperar les autores que ens han precedit per tal de compensar el biaix de gènere que ha impedit conèixer moltes autores com Vernet. A continuació ha tingut lloc una taula rodona amb Maria Campillo, Sílvia Coll-Vinent, Isabel Granya i Neus Real moderada per M. Àngels Cabré sobre la importància de Vernet abans de la guerra.
La defensa del paper que havien de jugar les dones en la normalització de la literatura catalana
Vernet va ser la primera dona que va rebre el Premi Joan Crexells de narrativa, el 1934, per ‘Les algues roges’ (Proa, 1935),que per primer cop visibilitzava la sexualitat femenina en una obra literària. Vernet també és reconeguda pel seu compromís social, catalanista i de gènere, de fet, va destacar també per la defensa del paper que havien de jugar les dones en la normalització de la literatura catalana. Maria Teresa Vernet va ser la personalitat literària femenina de referència abans de la Guerra Civil.Vernet destaca pel seu volum d’obres, tant de creació pròpia com de traducció –més de vint– com pel paper destacat en la normalització de les escriptores (demostrat pel públic assolit i per la seva capacitat de professionalització). L’obra literària de Maria Teresa Vernet i Real comprèn poesia, contes, proses literàries i, sobretot, novel·la, va ser en aquest gènere i, especialment, la novel·la psicològica amb què l’autora, va esdevenir popular. Un cop esclatada la Guerra Civil, la seva figura es va anar dissolent com va passar amb les autores i els autors compromesos amb la catalanitat.A partir de 1939 no va voler reeditar les seves obres i es va dedicar a la traducció de llibres i a col·laborar en diverses publicacions. El compromís social, catalanista i de gènere el va a dur a participar activament del Club Femení i d’Esports de Barcelona –el primer club esportiu de l’Estat espanyol únicament femení–i a l’Associació d’Escriptors Catalans.
La genealogia feminista és la recuperació de la memòria històrica de les dones i el feminisme. Estudi, reconeixement i visibilització de les aportacions, coneixements i pràctiques de les dones, així com de les seves realitats, perspectives i experiències ocultes al llarg de la història, amb l’objectiu de repensar-les i d’incorporar-les en el cànon universal.
L'Institut Català de les Dones posa a l'abast d'associacions de dones, ens locals, centres educatius i altres entitats i institucions un seguit d'exposicions, entre les quals n’hi ha una sobre Maria Teresa Vernet que recuperen els sabers i els coneixements específics que les dones han desenvolupat al llarg de la història i reconeixen i en fan visibles les seves aportacions. https://dones.gencat.cat/ca/ambits/activitats/exposicions/mteresa_vernet/