Economia i Hisenda

Homs constitueix amb les caixes catalanes el fons de titulització FTGENCAT I

Es posaran 400 milions d'euros a disposició de pimes i autònoms

query_builder   12 desembre 2002 19:10

event_note Nota de premsa

Homs constitueix amb les caixes catalanes el fons de titulització FTGENCAT I

Es posaran 400 milions d'euros a disposició de pimes i autònoms

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha presidit l’acte formal de constitució del fons de titulització d’actius FTGENCAT I, que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Departament. El fons s’ha formalitzat amb l’aportació per part de les deu caixes d’estalvis catalanes d’un total de 400 milions d’euros en concepte de crèdits cedits, mitjançant una emissió de bons pel mateix import, que compta amb l’aval de la Generalitat.

El conseller Homs ha manifestat que “la Generalitat ha atorgat aquest aval públic per afavorir la titulització dels actius i fer-los més rendibles, i també per implicar les entitats d’estalvis en el finançament de la inversió productiva de les pimes catalanes i dels treballadors autònoms”. Segons Homs, “són un dels pilars fonamentals que ajudaran a reactivar l’economia catalana l’any 2003”.

La societat gestora del fons és AHORRO Y TITULIZACIÓN, companyia participada per la CECA i per AHORRO CORPORACIÓN. El seu president, José Antonio Olavarrieta, ha destacat el paper que ha tingut el Govern català en l’impuls d’aquesta iniciativa, que ha qualificat de “innovadora”, ja que es tracta d’un projecte pioner a l’Estat espanyol. Olavarrieta ha afegit “que aquesta operació obre el camí a la resta de comunitats autònomes”.

Amb els crèdits que les caixes han incorporat al fons, s’emetran bons que es negociaran al mercat secundari de la borsa de Barcelona. Aquests bons, avalats per la Generalitat fins a un 80% de l’import d’emissió, es podran col.locar a un preu més favorable que el que obtindrien sense l’aval, per efecte de la millora del rating. L’import lliurat pels inversors finals suposa per a les caixes incrementar el nivell d’activitat aconseguint nous recursos, amb el compromís que almenys el 50% de la liquiditat obtinguda es reinvertirà en pimes i treballadors autònoms. D’aquesta manera, tots dos col.lectius podran disposar d’un mínim de 200 milions d’euros en concepte de crèdit. A principis d’any, aquests préstecs podran comptar amb interès bonificat i aval.

La setmana vinent està previst que s’iniciïn els tràmits per a la constitució del nou fons de titulització, FTGENCAT II, en el qual participaran els principals bancs i caixes d’àmbit estatal que operen a Catalunya.