- En el decurs del temporal que va afectar diverses comarques catalanes, Drets Socials i Inclusió va coordinar actuacions preventives en 275 serveis d’atenció diürna i residències de gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i infància
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha anunciat que el Departament liderarà una revisió i actualització dels plans d’autoprotecció de centres de dia i residències, tant de gent gran com de persones amb discapacitat o malaltia mental. La normativa vigent obliga aquests serveis a disposar de plans que recullin les actuacions a endegar en cas d’emergència i detallin els riscos interns, laborals i externs que les poden provocar.
“Davant les situacions que hem viscut els darrers dies és important passar a l’acció i actuar el més ràpid possible”, ha explicat Martínez Bravo. La consellera ha apuntat que, en l’àmbit social, la prevenció és especialment rellevant en aquells serveis i equipaments que atenen “persones vulnerables, sovint amb mobilitat reduïda o amb un alt grau de dependència”.
Segons ha explicat Martínez Bravo, el Departament contactarà amb les persones responsables de residències i centres de dia per acompanyar-los en la revisió i actualització dels plans d’autoprotecció. Concretament, la conselleria oferirà suport en l’elaboració del pla, en controlarà el registre i vetllarà per fer-ne seguiment i actualització al llarg del temps.
275 equipaments socials en alerta
La setmana passada, davant les pluges continuades arran de la DANA i la previsió de precipitacions torrencials, Drets Socials i Inclusió, en col·laboració amb Protecció Civil i els ajuntaments dels municipis afectats, va activar una bateria de mesures preventives per garantir el benestar de la ciutadania, especialment la seguretat d’aquelles persones que viuen en centres residencials o que fan ús d’un servei de centre de dia. En el marc d'aquesta actuació, es va informar 275 equipaments socials.
Algunes de les mesures preventives adoptades a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Tarragonès, Priorat, Baix Camp, Alt Camp i Baix Penedès van implicar la suspensió de l’activitat dels serveis següents:
- 178 centres de dia per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental (58 a comarques de l’Ebre, 18 al Penedès i 102 al Camp de Tarragona).
- Centres d’atenció precoç, centres de valoració de dependència i discapacitat, oficines d’afers socials i famílies.
Pel que fa als serveis residencials d’aquestes comarques, es va decretar:
- Suspendre de les visites de familiars, les activitats a l’exterior i els desplaçaments innecessaris.
- En aquelles residències amb més d’una planta, es va desplaçar l’activitat a plantes superiors.
- En els equipaments residencials d’una sola planta, es va valorar conjuntament amb protecció civil la necessitat de traslladar les persones usuàries a altres equipaments en el cas de perill per inundació o riuades. Concretament, es va dur a terme el trasllat de 84 persones de 4 centres (3 de les Terres de l'Ebre i 1 del Camp de Tarragona).
A banda d’aquestes mesures adoptades a les comarques del sud de Catalunya, dilluns 4 de novembre es van ampliar les accions preventives al Baix Llobregat, on es va fer un seguiment de l’activitat dels centres d’atenció diürna tot valorant la disponibilitat del transport i l’estat de les carreteres. També dilluns, al Barcelonès es van traslladar 9 usuaris d’una residència per a persones amb discapacitat i es va tancar el centre de dia que comparteix espai amb aquesta residència.
1