La Generalitat de Catalunya ha arribat a un acord amb els representants dels professionals més afectats per l’aplicació de l’impost minorista sobre la venda de determinats hidrocarburs. Després de successives reunions, a les quals han assistit per part de la Generalitat, el secretari general del Departament d’Economia i Finances, Martí Carnicer, el director general de Tributs, Iu Pijoan i el subdirector de Transports, Josep Maria Fortuny; i representants del sector del taxi, de la Taula d’Autònoms de Catalunya, de les associacions de transport de mercaderies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i de les associacions de transport regular i discrecional de viatgers, avui han posat les bases que serviran per minimitzar l’impacte que el recàrrec tindrà sobre la competitivitat dels sectors econòmics que tenen elevats costos pel consum d’hidrocarburs. El proper mes de setembre es donarà forma concreta a aquest acord, que té la voluntat de fer-se extensiu a tots els afectats.

El passat 13 de juliol el Parlament va aprovar la Llei de mesures fiscals i administratives, que incloïa aquesta mesura i instava el Govern a buscar fórmules que minimitzessin l’impacte d’aquest gravamen sobre aquells sectors que han d’utilitzar els hidrocarburs de manera imprescindible per desenvolupar la seva activitat econòmica. En termes generals s’ha establert un conjunt d’actuacions que, a l’hora que permeten disminuir l’impacte del gravamen, incorporen elements de competitivitat, modernització i sostenibilitat dels sectors. Pel que fa als serveis regulats per tarifes oficials, se’ls autoritzarà a modificar els seus preus tenint en compte la incidència d’aquest impost.

L’aplicació de l’impost s’ha de situar en el marc dels resultats derivats de l’informe economicofinancer que va detectar una despesa acumulada a 31 de desembre del 2003 de 2.903 milions d’euros, dels quals 2.193 corresponien a la despesa sanitària. A més, el Govern ha constituït el Grup de treball per a la racionalització i el finançament de la despesa sanitària que, integrat per catorze experts de diversos àmbits, ja ha iniciat les reunions per proposar al Govern un primer paquet de mesures correctores.