Vol promoure el seu consum per contribuir a reduir els danys als conreus i l’accidentalitat i que es valori la carn de caça a Catalunya, ja que en un 90% s’exporta
L’any 2024, ha destinat gairebé un milió d’euros a societats de caçadors per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures
La directora general de Boscos i Gestió del Medi ha presentat avui la bateria d’accions a l’Escola d’Hostaleria d’Osona on es fa una demostració de plats a futurs cuiners
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promou un Pla de valorització de la carn de caça a Catalunya amb l’objectiu d’incrementar el consum d’aquesta carn com una oportunitat d’aprofitar el potencial econòmic d’un recurs natural renovable i fomentar la bioeconomia local. La finalitat és contribuir a controlar les sobrepoblacions d’espècies cinegètiques com ara cabirols o senglars implicades en accidents de trànsit, danys agrícoles o transmissió de malalties. El nou impuls a la carn de caça també cerca mantenir l’equilibri dels ecosistemes, generar ingressos locals i preservar una part essencial de la nostra cultura rural.
Per incentivar el consum i la comercialització de la carn de caça, s’estructuren dos eixos de treball, un adreçat a la millora de la recollida, el transport i el circuit de les peces de carn de caça i el segon a les accions divulgatives per promoure i augmentar-ne el consum a Catalunya.
Gairebé un milió d’euros destinats a introduir la carn silvestre al circuit comercial
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha destinat durant l’any 2024 931.000 euros per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures. L’objectiu, a banda d’impulsar la comercialització i facilitar l’accés a la carn de caça als consumidors, és sobretot disminuir-ne la densitat en el medi. Aquests ajuts adreçats als caçadors i als centres de recollida de caça que gestionen aquests senglars faciliten el circuit de la seva comercialització i que puguin arribar a un Establiment de Manipulació, que és on es condiciona la carn per poder vendre en fresc o en forma d’elaborats com ara els embotits.
El Departament treballa per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça. També es focalitza a augmentar la seguretat en matèria d’higiene i sanitat de la carn de caça consumida en la modalitat d’autoconsum i en la millora de l’aprofitament cinegètic i a reduir el malbaratament d’una carn de qualitat.
A Catalunya, hi ha 9 punts logístics, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. Del total de peces de caça gestionades pels punts logístics, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altre 50% es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça a Catalunya, se n’exportarà a Europa el 90%.
A Catalunya, hi ha registrats 10 establiments de manipulació de caça major, 8 dels quals estan situats a les Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’autoconsum i el comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a Osona i el Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció.
Durant la temporada 2022-23, es van capturar unes 74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes 34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya.
Accions per promoure la carn de caça
El Departament ha dissenyat una sèrie d’accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els caçadors i la caça. Aquestes accions compten també amb la participació de la Promotora d’Aliments Catalans, Prodeca.
Les accions més imminents que es duran a terme abans de finalitzar l’any són tres sessions de formació a les Escoles d’Hostaleria d’Osona (7 de novembre), de Lleida (18 de novembre) i de Figueres (26 de novembre), una demostració de cuina amb caça a la Fira Orígens d’Olot el 23 de novembre i unes jornades gastronòmiques de dues setmanes de durada amb la carn de caça com a protagonista. Plats elaborats amb carn de caça es podran degustar del 15 al 30 novembre a 11 restaurants del col·lectiu Osona Cuina i a 15 restaurants de la Cuina de l’Empordanet.
Avui a l’Escola d’Hosteleria d’Osona, l’Eduard Aliberch del Restaurant Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau), en Toni Sala de la Fonda Sala (Olost) i en Jordi Coromina de l’Horta (Tavertet) han explicat als alumnes que cursen Direcció de Cuina les propietats de la carn de caça. Han utilitzat receptari tradicional de la gastronomia catalana i europea, tècniques i processos d’elaboració. També han inclòs receptes més de cuina de vanguardia i tendències actuals de la carn de caça.