Vol promoure el seu consum per contribuir a reduir els danys als conreus i l’accidentalitat i que es valori la carn de caça a Catalunya, ja que en un 90% s’exporta

L’any 2024, ha destinat gairebé un milió d’euros a societats de caçadors per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures

La directora general de Boscos i Gestió del Medi ha presentat avui la bateria d’accions a l’Escola d’Hostaleria d’Osona on es fa una demostració de plats a futurs cuiners


Moment de la presentació del Pla de valorització de la carn de caça
Moment de la presentació del Pla de valorització de la carn de caça amb la directora general de Boscos i Gestió del Medi, cuiners dels col·lectius Osona Cuina i Cuina de l'Empordanet i de la Federació Catalana de Caça
{"name":"2024/11/07/14/14/2edaf672-91c8-4905-a980-dd9c4353424a.jpeg","author":"DARP","type":"0","location":"0","weight":"519579"}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promou un Pla de valorització de la carn de caça a Catalunya amb l’objectiu d’incrementar el consum d’aquesta carn com una oportunitat d’aprofitar el potencial econòmic d’un recurs natural renovable i fomentar la bioeconomia local. La finalitat és contribuir a controlar les sobrepoblacions d’espècies cinegètiques com ara cabirols o senglars implicades en accidents de trànsit, danys agrícoles o transmissió de malalties. El nou impuls a la carn de caça també cerca mantenir l’equilibri dels ecosistemes, generar ingressos locals i preservar una part essencial de la nostra cultura rural.

Per incentivar el consum i la comercialització de la carn de caça, s’estructuren dos eixos de treball, un adreçat a la millora de la recollida, el transport i el circuit de les peces de carn de caça i el segon a les accions divulgatives per promoure i augmentar-ne el consum a Catalunya.

Gairebé un milió d’euros destinats a introduir la carn silvestre al circuit comercial

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha destinat durant l’any 2024 931.000 euros per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures. L’objectiu, a banda d’impulsar la comercialització i facilitar l’accés a la carn de caça als consumidors, és sobretot disminuir-ne la densitat en el medi. Aquests ajuts adreçats als caçadors i als centres de recollida de caça que gestionen aquests senglars faciliten el circuit de la seva comercialització i que puguin arribar a un Establiment de Manipulació, que és on es condiciona la carn per poder vendre en fresc o en forma d’elaborats com ara els embotits.


El Departament treballa per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça. També es focalitza a augmentar la seguretat en matèria d’higiene i sanitat de la carn de caça consumida en la modalitat d’autoconsum i en la millora de l’aprofitament cinegètic i a reduir el malbaratament d’una carn de qualitat.

A Catalunya, hi ha 9 punts logístics, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. Del total de peces de caça gestionades pels punts logístics, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altre 50% es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça a Catalunya, se n’exportarà a Europa el 90%.


A Catalunya, hi ha registrats 10 establiments de manipulació de caça major, 8 dels quals estan situats a les Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’autoconsum i el comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a Osona i el Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció.

Durant la temporada 2022-23, es van capturar unes 74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes 34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya.

Accions per promoure la carn de caça

El Departament ha dissenyat una sèrie d’accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els caçadors i la caça. Aquestes accions compten també amb la participació de la Promotora d’Aliments Catalans, Prodeca.

Alumnes de l'Escola de Cuina d'Osona formant-se en carn de caça avui a la sessió amb cuiners {"name":"2024/11/07/14/19/5d416fe2-5add-4459-86e7-808b9bf0fe37.jpeg","author":"DARP","type":"0","location":"0","weight":2629806}

Les accions més imminents que es duran a terme abans de finalitzar l’any són tres sessions de formació a les Escoles d’Hostaleria d’Osona (7 de novembre), de Lleida (18 de novembre) i de Figueres (26 de novembre), una demostració de cuina amb caça a la Fira Orígens d’Olot el 23 de novembre i unes jornades gastronòmiques de dues setmanes de durada amb la carn de caça com a protagonista. Plats elaborats amb carn de caça es podran degustar del 15 al 30 novembre a 11 restaurants del col·lectiu Osona Cuina i a 15 restaurants de la Cuina de l’Empordanet.

Avui a l’Escola d’Hosteleria d’Osona, l’Eduard Aliberch del Restaurant Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau), en Toni Sala de la Fonda Sala (Olost) i en Jordi Coromina de l’Horta (Tavertet) han explicat als alumnes que cursen Direcció de Cuina les propietats de la carn de caça. Han utilitzat receptari tradicional de la gastronomia catalana i europea, tècniques i processos d’elaboració. També han inclòs receptes més de cuina de vanguardia i tendències actuals de la carn de caça.


3  

Imatges

Moment de la presentació del Pla de valorització de la carn de caça amb la directora general de Boscos i Gestió del Medi, cuiners dels col·lectius  Osona Cuina i Cuina de l'Empordanet i de la Federació Catalana de Caça

Moment de la presentació del Pla de valorització de la carn de caça amb la directora general de Boscos i Gestió del Medi, cuiners dels col·lectius Osona Cuina i Cuina de l'Empordanet i de la Federació Catalana de Caça 519579

Imatge de la sessió de cuina de caça

Imatge de la sessió de cuina de caça 2873139

Alumnes de l'Escola de Cuina d'Osona formant-se en carn de caça avui a la sessió amb cuiners

Alumnes de l'Escola de Cuina d'Osona formant-se en carn de caça avui a la sessió amb cuiners 2629806