1. L’ACA ha aprovat les bases d’aquesta línia d’ajuts, que es publicaran en el DOGC en els propers dies, focalitzada en aportar recurs a la zona més castigada per la sequera
  2. Les subvencions preveuen un import màxim per municipi de 250.000 euros, i podent cobrir fins el 95% del total de l’actuació
  3. Les despeses objecte de subvenció s’han de realitzar entre l’1 de juny de 2024 i el 31 de desembre de 2025
  4. Aquesta línia d’ajuts permet avançar els diners per al desenvolupament de les obres i s’ofereix flexibilització en cas que s’opti per una altra solució per garantir l’abastament

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat les bases de la propera convocatòria d’una línia d’ajuts per a pal·liar la sequera a les conques del Siurana, Riudecanyes i el Montsant, amb una dotació total de 6 milions d’euros. Aquestes zones del país són les més afectades per la sequera que viu Catalunya des de finals de 2020 i, per aquest motiu, l’Agència ha aprovat en el seu darrer consell d’administració, les bases d’aquestes subvencions, que es publicaran en el DOGC durant els propers dies.

Una de les principals novetats d’aquesta subvenció, donada la gravetat de la situació, és que permet avançar els diners per al desenvolupament de les obres i s’ofereix flexibilització en cas que s’opti per una altra solució per garantir l’abastament. En aquest sentit, a partir de la publicació de la resolució d’atorgament de les subvencions, queda autoritzat el pagament de bestretes fins al 100% de la subvenció concedida, prèvia sol·licitud dels ens beneficiaris.

Camions cisterna aportant aigua al dipòsit municipal (arxiu).
Camions cisterna aportant aigua al dipòsit municipal (arxiu).
{"name":"2024/11/07/15/53/5cadaed6-3bb4-49cf-83a1-092a65f0edb5.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":166493}

Una altra de les novetats és que els ens beneficiaris poden sol·licitar la modificació de la resolució, dins del termini d’execució previst, amb l’objecte de proposar l’execució d’una actuació alternativa per resoldre el problema d’abastament existent, mitjançant una solució tècnica més eficient, sempre i quan no s’incrementi en cap cas l’import màxim de la subvenció atorgada.

Aquests ajuts serviran per cobrir les despeses generades pel transport d’aigua en camions cisterna i l’execució d’obres d’emergència, la construcció de pous o recuperació de captacions en desús, així com el lloguer, compra i reparació de l'equipament de tractament de l'aigua, equips electromecànics, quadres elèctrics, equips de mesura de cabals, entre d’altres.

Dins d’aquesta línia de subvencions, també es preveuen ajuts per als pretractaments necessaris (filtració, decantació o ETAP) quan es capten aigües superficials i la protecció de les captacions superficials per preservar la qualitat de l'aigua captada i la seva adequació ambiental; el lloguer de grups electrògens per al servei d'aigua en alta; el lloguer d'equips de potabilització de l'aigua a instal·lar en la planta de potabilització o en fonts públiques que redueixin la necessitat de l'ús de vehicles cisterna; les millores i rehabilitació de canonades en alta entre les captacions principals del servei i el dipòsit de distribució, quan es tracti de canonades de fibrociment o altres materials que estiguin en un molt mal estat, acreditat degudament.

Àmbit dels ajuts

Podran acollir-se als ajuts les entitats locals i les agrupacions d’ens locals que pertanyen a les conques del Siurana, del Montsant i de Riudecanyes, o bé s’abasteixen principalment amb els recursos hídrics provinents d’aquestes conques, i que hagin de realitzar despeses objecte de subvenció, en els termes, les condicions i els requisits que estableixen aquestes bases. No obstant això, aquelles entitats locals que, tot i trobar-se en l’àmbit territorial esmentat, disposin de connexió a la xarxa d’abastament gestionada pel Consorci d’Aigües de Tarragona, no poden optar a aquesta línia de subvencions.

Criteris de distribució

L’import de la subvenció es calcula basant-se en la població censada del municipi beneficiat, tot aplicant els percentatges següents a l’import subvencionable

·95% quan la població censada és igual o inferior a 100 habitants.

·Es realitza una interpolació lineal entre el 95% i el 90% quan la població censada ésd’entre 101 i 500 habitants, de manera que, per exemple, a una població censada de 300 habitants li correspon un 92,5%.

·Es realitza una interpolació lineal entre el 90% i el 75% quan la població censada és d'entre 501 i 2.000 habitants, de manera que, per exemple, a una població censada de 1.250 habitants li correspon un 82,5%.

·Es realitza una interpolació lineal entre el 75% i el 60% quan la població censada és d'entre 2.001 i 5.000 habitants, de manera que, per exemple, a una població censada de 3.500 habitants li correspon un 67,5%.

·Es realitza una interpolació lineal entre el 60% i el 45% quan la població censada és d'entre 5.001 i20.000 habitants, de manera, per exemple, que a una població censada de 12.500 habitants li correspon un 52,5%.

·Es realitza una interpolació lineal entre el 45% i el 30% quan la població censada és d’entre 20.001 i 30.000 habitants, de manera que, per exemple, a una població censada de 25.000 habitants li correspon un 37,5%.

·30% quan la població censada és igual o superior a 30.001 habitants.

2  

Imatges

Foto 1. Camions cisterna aportant aigua al dipòsit municipal (arxiu).

Foto 1. Camions cisterna aportant aigua al dipòsit municipal (arxiu). 424444

Foto 2. Treballs per a la perforació d'un pou (arxiu).

Foto 2. Treballs per a la perforació d'un pou (arxiu). 3668907