Economia i Hisenda

El Govern català continuarà proposant a l'Estat noves reformes en la fiscalitat

Homs considera insuficients les mesures econòmiques anunciades pel Govern Central

query_builder   25 abril 2003 18:35

event_note Nota de premsa

El Govern català continuarà proposant a l'Estat noves reformes en la fiscalitat

Homs considera insuficients les mesures econòmiques anunciades pel Govern Central

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha considerat “positives” les mesures econòmiques que el Govern central ha aprovat aquest divendres en el Consell de Ministres. Homs ha matisat, però, “que aquestes arriben tard, i que encara queden pendents moltes altres actuacions en matèria econòmica per continuar incentivant el creixement de l’economia”.

En declaracions fetes aquest matí durant la visita dels Reis a les noves instal·lacions de l’Institut Guttmann, el conseller també ha recordat que “no són cap novetat” perquè que algunes d’aquestes ja s’havien aprovat a proposta de CiU com a proposicions no de llei a les Corts. I ja s’havien de començar a aplicar aquest 2003. D’altres, ha afegit, han estat reiteradament posades sobre la taula pel grup parlamentari català al Congrés, com ara la millora de la protecció social dels treballadors autònoms i de les dones treballadores.

En aquest sentit, Homs ha dit que durant els propers mesos el Govern català continuarà amb la seva línia de treball i proposarà al Govern central noves reformes en la fiscalitat. “S’han de fer més coses i impulsar altres mesures”. El conseller ha citat, per exemple, la revisió de l’impost de societats, la regulació del dret d’atur per als treballadors autònoms, o mesures sobre l’impost dels carburants davant les variacions que actualment pateixen els preus del petroli i que afecten directament el transport.“Aquests són alguns dels fronts que s’han de revisar urgentment, de manera que incideixin positivament en la reactivació de l’economia”, ha afirmat.

Les mesures relacionades amb l’habitatge confonen el mercat i són contradictòries

Homs ha puntualitzat que algunes de les mesures aprovades pel Govern central “poden confondre el mercat”. En concret, s’ha referit al canvi del tipus de les hipoteques –de variable a fix- sense cap gravamen sobre el titular. Segons ha explicat, actualment el ciutadà ja té dret a canviar d’hipoteca si una altra institució financera li ofereix millors condicions. A més, tot i que a curt termini pot ajudar les famílies a reduir el risc d’un futur increment dels tipus d’interès, el cost financer que hauran de suportar els ciutadans serà més elevat perquè hauran de pagar més ara, i probablement més anys. També ha qualificat la proposta de “prematura” perquè, tot i que quan el mercat borsari es recuperi influirà previsiblement en la necessitat d’apujar els tipus d’interès, les previsions apunten a què el preu del diner no ha d’augmentar a curt termini.

Finalment, el conseller ha definit algunes de les propostes com a“contradictòries”, i ha posat en qüestió l’objectiu final que persegueix el Govern. Perquè, d’una banda, redueix l’impost de societats del 35% a l’1% per fomentar l’habitatge de lloguer i, de l’altra, estimula les hipoteques per afavorir les operacions de compra.