Standard & Poor’s concedeix a Catalunya un rating AA amb perspectiva estable

Davant la qualificació AA que ha atorgat Standard & Poor’s a la Generalitat de Catalunya, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat que “aquesta valoració confirma la bona gestió del nou Govern de la Generalitat. Quan s’actua amb rigor i transparència, s’obtenen bons resultats”, afegint que “el fet que una agència internacional del prestigi de S&P reconegui l’esforç que fa el Govern per contenir la despesa i apostar per la transparència, confirma que anem pel bon camí”. Antoni Castells ha volgut destacar que “l’agència ha valorat molt positivament la voluntat del govern de conèixer amb exactitud quina és la situació econòmica de la Generalitat i les mesures que s’han pres per redreçar-la”.

L’informe de S&P afirma que Catalunya podrà mantenir una sòlida execució pressupostària i complir els objectius de reducció del dèficit. “Això demostra l’encert de l’actual política econòmica del Govern i en especial la decisió d’incloure al Projecte de llei de pressupostos per al 2004 un pla d’equilibri pressupostari que ens permetrà assolir el dèficit zero el 2008 i sanejar definitivament els comptes”.

“Tot i el dèficit constatat a través dels resultats de l’informe economicofinancer, la qualificació de Standard & Poor’s confirma que la Generalitat és una institució sòlida. La valoració AA amb perspectiva estable avala la solvència de les finances públiques catalanes”.

La qualificació que Standard & Poor’s ha atorgat a l’Estat espanyol és de AA + (perspectiva positiva). Catalunya, com a govern autonòmic integrat dins d’aquest Estat, no pot aspirar a una qualificació més alta. Només hi ha dues comunitats autònomes que per part d’aquesta agència obtenen una qualificació més elevada que la de Catalunya: Balears i Navarra (AA+ perspectiva estable).

Standard & Poor’s destaca el compromís del Govern català de controlar la despesa i d’afavorir la transferència en els comptes públics. Aquesta agència atorga una perspectiva estable a la qualificació final ja que valora de forma positiva el pla d’equilibri pressupostari presentat pel Govern per arribar a l’equilibri pressupostari el 2008 i reduir el dèficit d’acord amb les normes SEC’95. També es té en compte l’objectiu manifestat per l’Executiu català de racionalitzar al màxim els recursos destinats al sector públic empresarial. Els analistes posen de manifest l’àmplia base tributària de Catalunya, derivada del dinamisme i la diversificació de la seva economia. Opinen que creixements entre el 2,5% i el 3% son sostenibles a mitjà termini.