La variació mensual és negativa a 27 comarques i a Aran
El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta en 71.020 persones a l’octubre respecte a l’any anterior, xifra que suposa un augment del 2,0%, i se situa en 3.596.125 persones, segons dades definitives de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El nombre d’afiliats augmenta a totes les comarques excepte al Lluçanès, on ha disminuït un 1,9%, la Terra Alta (‑1,0%), la Ribera d’Ebre (‑0,6%) i el Priorat (‑0,3%). Els principals augments són a l’Alta Ribagorça (3,4%), la Selva (3,1%) i el Baix Penedès (3,0%).
En relació amb el mes de setembre, el nombre d’afiliats ha disminuït al conjunt de Catalunya en 10.910 afiliats (‑0,3%) i ho ha fet a 27 comarques i a Aran. Les disminucions més accentuades són les d’Aran (‑5,3%) i el Baix Empordà i la Selva (‑3,5% cadascuna), mentre que els principals augments són els del Montsià (1,1%) i el Ripollès, l’Alt Urgell i el Baix Ebre (0,4% totes tres).
Afiliats, per sexe
A l’octubre, i respecte al mateix mes de l’any anterior, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social al conjunt de Catalunya augmenta en 36.020 i el d’homes en 34.995, fet que suposa augments interanuals del 2,2% i de l’1,9%, respectivament.
El nombre de dones afiliades augmenta a 38 comarques i a Aran i disminueix a 4 comarques. L’increment més elevat és el del Baix Camp, el Gironès, l’Alt Empordà i el Pallars Jussà (3,2% totes quatre) i el decrement més destacat és el del Lluçanès (-3,0%). En el cas dels homes afiliats, augmenten a 37 comarques i a Aran, es mantenen estables a una comarca i disminueixen a 4. Els principals augments són els de l’Alta Ribagorça (3,8%), el Baix Penedès (3,2%) i la Selva (3,0%), mentre que les disminucions més pronunciades són les de la Terra Alta (-1,6%) i la Ribera d’Ebre i el Lluçanès (-1,4% cadascuna).
Afiliats, per grups d’edat
Al conjunt de Catalunya, al mes d’octubre i en relació amb un any enrere, tots els grups d’edat han augmentat el nombre d’afiliats, excepte el grup de 30 a 44 anys. Els afiliats de 55 anys o més són el grup que més ha incrementat, un 4,4% al conjunt de Catalunya. Per comarques, els afiliats d’edats més avançades han augmentat a tot el territori, excepte a la Terra Alta (‑1,3%). Els principals increments d’aquest grup d’edat han tingut lloc a l’Alta Ribagorça (7,4%) i al Baix Llobregat i el Baix Penedès (5,6% cadascuna).
Els afiliats de menys de 30 anys són el segon grup que més augmenta, un 4,2% al conjunt de Catalunya. Les comarques amb els increments més elevats són l’Alta Ribagorça (7,9%) i l’Alt Empordà (7,7%). Els afiliats d’aquest grup d’edat augmenten a 37 comarques i Aran, mentre que es mantenen estables a una comarca i disminueixen a 4, encapçalades pel Lluçanès (10,0%).
Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten al conjunt de Catalunya un 1,9% i també ho fan a totes les comarques, excepte a 3. Els increments més destacats són els del Pallars Sobirà (4,0%) i la Garrotxa (3,7%), mentre que la principal disminució és la de la Conca de Barberà (‑1,1%).
Finalment, el grup d’afiliats de 30 a 44 anys és l’únic que ha disminuït al conjunt de Catalunya (‑0,3%), i ho ha fet a tot el territori, excepte a 9 comarques. Les disminucions més accentuades són al Priorat (‑5,2%) i al Moianès i la Segarra (‑3,2% cadascuna). Els principals augments són els del Pallars Jussà (2,1%) i l’Alta Ribagorça (1,9%).
Afiliats, per nacionalitat
A l’octubre, i en relació amb el mateix mes de l’any anterior, els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten al conjunt de Catalunya (5,8%) i a tot el territori, excepte al Priorat (‑4,2%). Pel que fa als augments d’afiliats estrangers, destaquen les variacions de l’Alta Ribagorça (14,3%) i el Berguedà (10,7%).
En el cas dels afiliats de nacionalitat espanyola l’augment interanual és més discret (1,2%) i s’ha produït a 36 comarques i a Aran. L’augment més elevat és el de l’Alta Ribagorça (2,4%) i la disminució més pronunciada és la del Lluçanès (‑2,5%).
Afiliacions, per sector d’activitat econòmica
El sector dels serveis, que representa el 79,2% de les afiliacions, ha augmentat en 67.345 afiliacions a l’octubre respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment del 2,3%, el més elevat de tots els sectors. Les afiliacions al sector serveis han augmentat a tot el territori, excepte al Lluçanès (‑3,6%) i a la Ribera d’Ebre (‑0,5%). En nombres absoluts, on ha augmentat més és a les comarques del Barcelonès (19.195 afiliacions), el Vallès Occidental (6.735) i el Baix Llobregat (6.365). En canvi, en nombres relatius, la taxa de variació més elevada és la de l’Alt Empordà (4,0%), seguida del Baix Penedès (3,7%).
A l’octubre, l’augment de les afiliacions a la indústria ha estat del 0,9% en relació amb un any enrere (4.345 afiliacions). En nombres absoluts, han augmentat a 26 comarques, encapçalades pel Vallès Occidental, amb un augment de 1.305 afiliacions, i pel Vallès Oriental, amb 985 afiliacions.
Les afiliacions a la construcció han augmentat un 1,6% interanual, fet que representa 3.605 afiliacions més a Catalunya. En l’àmbit comarcal, les afiliacions han augmentat a 24 comarques i a Aran. El Barcelonès és la comarca amb l’increment més elevat en nombres absoluts (2.340) i també registra una variació relativa força elevada (4,5%). El Priorat és la comarca on més ha augmentat en termes relatius (7,0%).
L’agricultura ha registrat una disminució (685 afiliacions menys que un any enrere): els afiliats en aquest sector han disminuït a 26 comarques, han augmentat a 10 comarques i a Aran, i s’han mantingut estables a 6 comarques.
Afiliacions per compte d’altri, grau de parcialitat i de temporalitat
Al mes d’octubre, el 19,3% de les afiliacions per compte d’altri són a jornada parcial. En el cas de les dones, la proporció és del 26,2%, més del doble que la dels homes (12,5%). La Cerdanya (22,4%) i el Priorat (22,2%) són les comarques on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada. Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (12,6%), seguit de la Selva (16,2%). Cal tenir en compte que les afiliacions estan sotmeses a l’efecte estacional.
Pel que fa al grau de temporalitat, la proporció d’afiliacions a la Seguretat Social per compte d’altri amb caràcter temporal se situa en el 10,3%, 1,3 punts percentuals menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és la Ribera d’Ebre (14,8%), que quasi dobla el grau de temporalitat del Baix Empordà (7,8%), que té el grau més baix.
2