- La titular d’Interior i Seguretat Pública ha inaugurat la Jornada en memòria de les víctimes de trànsit
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha inaugurat aquest matí la Jornada en memòria de les víctimes de trànsit que ha organitzat el Servei Català de Trànsit (SCT), coincidint amb la celebració del Dia Mundial el proper diumenge 17 de novembre.
La titular d’Interior i Seguretat Pública ha destacat “el paper que fan tant les institucions com les entitats en l’acompanyament a les víctimes i la conscienciació i sensibilització”.
Davant d’un mes d’octubre que “ha estat especialment dur pel que fa a la sinistralitat de conductors vulnerables”, Parlon ha insistit en “la necessitat de continuar incidint en la formació continuada i la sensibilització”.
La consellera ha posat en valor “la feina feta fins ara, però tenim el repte de conscienciar els conductors per aconseguir el compromís global de zero víctimes”.
La Jornada, sota el lema Per un futur sense víctimes, ha tingut lloc a la sala d’actes del Departament d’Interior i Seguretat Pública i l’escriptor i periodista Gaspar Hernández n’ha fet una presentació introductòria en què ha volgut posar de relleu que des de l’any 2000, 6.787 persones han mort i 29.775 més han resultat ferides de gravetat a la xarxa viària catalana. Hernández també ha dit que era molt lloable la tasca que portaven a terme tots els presents en l’acte i que “la humanitat que es rep en un primer moment ajuda a iniciar el procés de dol.” El periodista ha afegit que “la societat intenta tapar el dolor, però el dolor és inevitable pel sol fet d’estar vius. Amb el diàleg intern podem tornar a ser feliços, encara que en un primer moment ens sembli impossible.”
Durant l’acte s’ha exposat i explicat el paper dels serveis d’ajuda i suport a les víctimes de trànsit que ha impulsat el Servei Català de Trànsit: el SIAVT (Servei d’informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit) i l’Invictes (Servei d’Inclusió de les Víctimes de Trànsit ferides greus). En aquest sentit, Cristina Gutíerrez, representant d’Invictes, ha remarcat que “un accident de trànsit afecta tot un projecte de vida. Els agents socials hem de poder intervenir i ajudar a reprendre i a reconstruir aquest projecte de vida.” Per la seva banda, Quim Sales, representant del SIAVT, ha qualificat la seva experiència com a treballador d’aquest servei de “positiva en general. És una tasca intensa, humana i necessària. Hi ha històries que costen d’escoltar.
A la Jornada també s’ha posat l’èmfasi en l’atenció a les víctimes de trànsit que es fa des dels cossos policials i d’emergències. En aquesta taula rodona hi han participat Mònica Carafí, cap de l’Àrea d’investigació viària dels Mossos d’Esquadra, l’intendent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Carlos Pastor, Jesús Cabañas, cap del Grup d’Intervenció i Suport del SEM, i Lluís Mendo, Responsable de Salvament en accidents de Trànsit de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Tots han coincidit en les millores que s’han portat a terme durant els darrers 20 anys a l’hora de comunicar la mort d’un familiar en un accident de trànsit i a l’hora d’ajudar i assessorar una víctima de trànsit i als seus familiars.
Al llarg de la trobada també s’ha donat veu a entitats i associacions implicades i al testimoniatge de víctimes i familiars.
Finalment el director del Servei Català de Trànsit,Ramon Lamiel, a la cloenda de la Jornada ha ressaltat que “anem en la bona direcció, però és encara esquifida. La mobilitat té febre, les víctimes ferides greus han augmentat.” Lamiel també ha volgut valorar les diferents iniciatives, entitats, actuacions, que ajuden a reduir l’accidentalitat a la xarxa viària. Iniciatives com per exemple les que van dirigides a la gent jove, amb el testimoni de víctimes de trànsit: “És important que les víctimes donin el seu testimoni. I encara més valuós, allò que poden aportar i explicar les persones que han provocat un accident de trànsit.” Finalment, el director de l’SCT ha conclòs la jornada afirmant que “L’SCT està aquí per escoltar i servir les víctimes de trànsit i els seus familiars.”