1. La visita es proposa impulsar la col·laboració en recerca i innovació en l’àmbit estratègic de la Intel·ligència Artificial
  2. La delegació està liderada pel Departament de Recerca i Universitats amb el suport del Departament d’Empresa i Treball i la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà.
  3. També hi prenen part representants d’universitats i centres de recerca catalans integrats en l’Estratègia d’IA de Catalunya i la Xarxa RDI-IA
Laboratori IA | Imatge generada amb IA{"name":"2024/11/11/16/12/91b50917-9fb9-4a25-bb86-5c349aa87b90.jpeg","author":"Imatge generada amb IA","type":"0","location":"0","weight":196808}

Una delegació de la Generalitat ha iniciat avui una missió al Quebec amb l’objectiu d’impulsar la col·laboració en R+I i educació superior i d’impulsar la formació, la investigació, la innovació i la transferència de coneixement en Intel·ligència Artificial (IA) entre ambdós territoris. La missió també permetrà posicionar Catalunya com a país referent pel Quebec en l’àmbit del coneixement i porta d’entrada a Europa per participar al programa Horizon Europe de la Comissió Europea.

En opinió de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, “el Quebec és pioner i punter en recerca i innovació en àrees estratègiques on també destaca Catalunya com ara la IA i les tecnologies quàntiques. El context doncs suposa l’establiment de noves sinèrgies i oportunitats de col·laboració entre les infraestructures de recerca, les universitats i centres de recerca de les dues regions”. Segons la consellera, “és important reforçar i sobretot maximitzar una cooperació institucional i científica amb més de dues dècades de trajectòria, dins d’un dels nostres eixos estratègics que identifica la internacionalització i la transferència de coneixement”.

Per la seva part, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha posat l’accent en la importància d’aplicar la intel·ligència artificial, així com altres tecnologies emergents i disruptives, en la transformació industrial de Catalunya que ha de permetre “augmentar la competitivitat de les empreses els pròxims anys per generar més ocupació i de major qualitat, gràcies a un increment de la productivitat de manera sostenible”.El conseller també ha recordat que aquesta transformació “està compromesa amb els valors democràtics i el drets humans i per això hem impulsat un manifest pioner a favor d’una IA ètica”, que va ser subscrit aquesta setmana passada a Barcelona, entre d’altres governs regionals, pel del Quebec. En el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya - Catalonia.AI, impulsada des de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball; la col·laboració de Catalunya i el Quebec també queda establerta mitjançant l’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents on hi participen un total de 14 governs regionals d’arreu del món.

Des de Montreal, el delegat del Govern als Estats Units i al Canadà, Isidre Sala, ha recordat que la col·laboració entre Catalunya i el Quebec és històrica i va arrencar el 1996 amb el primer acord bilateral entre els dos territoris. “Catalunya i el Quebec són socis estratègics i indispensables per impulsar la cooperació multilateral internacional, treballant conjuntament com a líders creatius per donar forma a l'economia del futur basada en el coneixement”, ha apuntat Sala. “Tenim projectes comuns en marxa i hi ha molt potencial i interès per fer créixer i consolidar encara més aquesta col·laboració”. De fet, el passat mes de març, els governs de Catalunya i el Quebec van celebrar a Barcelona l’onzena edició del Comitè Mixt Catalunya-Quebec per renovar els àmbits de cooperació prioritaris per als pròxims dos anys.

Iniciatives de cooperació preferents

A més de l’impuls de la col·laboració institucional en educació superior, recerca i innovació (R+I), la ronda de contractes prevista a la missió es marca com a fita prioritària reforçar la cooperació en IA. En aquesta línia, s’hi plantejaran entre d’altres accions l’establiment d’un marc de col·laboració en l’àmbit de coneixement, la creació d’un grup de treball estable en R+D+I o la promoció de la col·laboració a programa Horizon Europe i al Pla de Doctorats Industrials.

També s’estudiarà l’organització d’estades de professionals del sistema de coneixement de Catalunya al Quebec, l’impuls d’activitats conjuntes orientades a la transferència de coneixement o la subscripció d’un conveni entre ELLIS Barcelona i agents d’IA del Quebec que inclogui la mobilitat d’investigadors i projectes conjunts, entre d’altres iniciatives.

Al llarg de la jornada d’avui, la missió mantindrà trobades amb els ministeris d’Economia, Ciència i Innovació, d’Ensenyament Superior i de Ciberseguretat del Govern quebequès. La delegació catalana també es reunirà al llarg dels propers dies amb el Conseil National de Recherche du Canada i diversos hubs d’innovació quebequesos, com ara DistriQ –Quantic Innovation Zone, Technum Québec (sistemes electrònics intel·ligents) o la Vall de la Transició Energètica Bécancour, entre d’altres.

La delegació catalana està liderada pel Departament de Recerca i Universitats amb el suport de la Delegació del Govern de la Generalitats als Estats Units i Canadà; la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball (responsable de la Estratègia d’Intel·ligència Artificial) i la Xarxa RDI-IA.

A banda de representants del Govern, la missió també està integrada per diversos de les universitats i centres de recerca catalans participants en l’Estratègia d’IA de Catalunya i la Xarxa RDI-IA, com ara la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Girona (UdG), el Centre de Visió per Computador (CVC), Eurecat, i2CAT, l’Institut d’Investigació en IA (IIIA-CSIC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-UPC), entre d’altres.

Regió puntera en recerca i innovació

El Quebec és un país líder en R+I a escala mundial, que disposa d’universitats i centres de recerca de gran prestigi internacional. Per exemple, tres de les set universitats canadenques més actives en recerca són quebequeses (Universitat Mc Gill, Universitat de Montreal i Universitat Laval).

Fins a un 32% de l’ocupació en R+I de Canadà correspon al Quebec i el país compta amb una Estratègia d'Inversió en Recerca i Innovació 2022-2027 (SQRI 2) amb un pressupost total de 7.500 milions de CAD (aproximadament 5.200 milions d'euros).

Els interessos comuns en R+I amb Catalunya es concreten en àrees de coneixement claus per a les economies del coneixement com ara la IA, les tecnologies quàntiques, el combat del canvi climàtic, les energies netes o la bioeconomia. Algunes iniciatives del Quebec han inspirat projectes catalans, com ara l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial (Catalonia.IA) o la Xarxa Marítima de Catalunya, instrument d’innovació i transferència de l’Agenda Marítimade Catalunya.

A partir del 2024, Canada serà país associat d’Horizon Europe i les seves entitats podran participar en els projectes d’R+I del Pilar 2 (projectes en col·laboració de recerca i innovació) amb els mateixos drets i obligacions que qualsevol entitat de la UE27.